A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rheinhessen, Németország

Borismeret

2014-11-08 | Tóth Adrienn


Rheinhessen, Németország

A több mint 26 000 hektár szőlőtermő területtel rendelkező Rheinhessen a legnagyobb a tizenhárom német borvidék közül. Kettősségét az adja, hogy bár termésének többségét folyóborként értékesíti sokszor külföldi borkereskedők részére, akik alsó polcos termékekként helyezik őket a polcokra, egyre több a nemzetközi borvilág számára is elismert körzettel bír hála sok fiatal, ambiciózus és a minőségben érdekelt borásznak.


Történelem

 

A huszadik század második felében ezen a borvidéken terjedtek el azok a német nemesítésű szőlőfajták, amelyeket az ellenállóság, magas terméshozam, jó cukorgyűjtő képesség jegyében szelektáltak ki. Itt dolgozott például Professor Georg Scheu, akiről a scheurebe szőlőfajta a nevét kapta. Ugyancsak ez a régió kárhoztatható a német borok nemzetközi hírnevében jelentős károkat okozó liebfrauenmilch néven futó alacsony minőségű, édes fehér házasításokért. Tény azonban, hogy mára a minőségorientált borászoknak eszébe sem jut ilyen borok készítése. A borvidék reputációjának ugyancsak jót tett, hogy az elsők között bio- és biodinamikus művelésbe fogó gazdák közül sokan itt működnek.

 

Szabályozás

 

A borvidék minőségi borainak többsége száraz bor. Ezek címkéjén a német trocken kifejezés jelenik meg, amely maximum 4 gramm/liter cukortartalmat jelent, kivéve, ha magas a savtartalom, mert akkor egészen 9 gramm/literig elmehet a cukor mennyisége. Utóbbi esetében ahhoz, hogy a trocken szó kerülhessen a címkére, a bor savtartalmának el kell érnie a 7 gramm/litert.

 

Elhelyezkedés, természeti adottságok

 

A vidéket keleti és északi irányból a Rajna, nyugatról a pedig a Nahe folyó határolja. A borvidéket a szelektől és az erőteljes esőzésektől a nyugat felől tornyosuló, több mint hatszáz méter magas hegység védi. A tapasztalatok szerint a hőmérséklet és a talajadottságok is a Rajna folyó közelében fekvő zónákban a legkedvezőbbek, ahogy a folyótól távolodunk, lesz mind alacsonyabb a hőmérséklet és nagyobb a fagyveszély.

 

 

Niersteiner Gutes Domtal

Bár Nierstein határában sok kiemelkedő termőterület található, a Niersteiner Gutes Domtal néven piacra kerülő bortömeg többségében valószínűleg elhanyagolható a település közeléből származó top termőhelyről származó szőlő jelenléte.

Borkészítés

 

Bár a borok többsége még mindig az alacsony minőségi kategóriában, főként édes borként kerül a fogyasztók elé, egyre több borász áll át a másik oldalra, és kötelezi el magát a minőségi borkészítés irányában. A ’80-as évek óta zajlik az a változás, amely révén csökken a terhelések mértéke, és változik a fajtakínálat. Egyre több teret nyer például a riesling (rajnai rizling) vagy az itt spätburgungernek nevett pinot noir. Még mindig meghatározó ugyanakkor a Müller-Thurgau (rizlingszilváni) és a silvaner (zöld szilváni), utóbbi fajta Németországon belüli és nemzetközi népszerűsítése érdekében prémium borászok is többször felléptek már.

 

Tipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz

 

Minőségi szempontból a legelismertebbnek a Rheinterassen alrégiója számít, amely Oppenheim és Nackenheim között húzódik. Ezen belül a vörös palás területek, például a Nierstein határában található Roter Hang emelkednek ki. A borvidéken egyre nagyobb jelentőségre szert tevő kék szőlők kapcsán pedig az északi határ mellett fekvő Ingelheim számít a központnak.

 

Ha oda látogatsz…

 

Worms városa a Felső-Rajna partján található. Az 1130 és 1181 között épült wormsi dómot – amely a három német császári dóm közül a legkisebb – az egyik legszebb román stílusú német épületként tartják számon. Karcsúsága és magasra törése hozzájárul esztétikai értékeihez.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!