A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rias Baixas, Spanyolország

Borismeret

2014-12-05 | Tóth Adrienn


Rias Baixas, Spanyolország

Rias Baixas nemcsak Galícián belül számít az egyik legfontosabb borvidéknek, hanem ha fehérborokról van szó, egész Spanyolországban. A borvidék meghatározó fajtája az albarino, amely a ’70-es évek óta terjedt el errefelé, és a szőlőterületek 90%-ért felel. A fajta tükrözi a termőtáj adottságait – gránittalajon szikárabb, minerális borokat ad, míg a homokosabb területeken teltebb, gyümölcsösebb tételeket.


Történelem

 

Bár szóltak legendák az albarino német és burgundi eredetéről is, a legvalószínűbb mégis az, hogy egy helyi szőlőfajtával van dolgunk. A filoxéravész, ahogy más borvidékek esetében is, itt is sok szőlőfajta eltűnéséért felel, amelyek helyett – szerencsére csak átmenetileg – az 1900-as évek elején nagy hozamú hibrid fajták terjedtek el. A ’70-es évek, majd az ország európai uniós csatlakozása azonban újra fellendítette az itteni borkultúrát, és mára ott tartunk, hogy a Rias Baixasból származó albarinók kultstátusznak örvendenek Spanyolországban, és egyre jelentősebb irántuk a nemzetközi érdeklődés.

 

Szabályozás

 

A borvidéken belül öt alrégiót különböztetünk meg. A legismertebb közülük Val do Salnés, amely a legrégebbi bortermő táj közülük, és egyúttal a legnagyobb szőlőművelés alatt álló területtel, valamint a legtöbb pincészettel rendelkezik. Az Atlanti-óceán mellett fekvő területen az éves csapadékmennyiség eléri az 1300 millimétert. A további négy egység neve: Condado do Tea, O Rosal, Ribeira do Ulla és Soutomaior.

 

Elhelyezkedés, természeti adottságok

 

Rias Baixas Északnyugat-Spanyolországban fekszik, egészen közel az óceánhoz. Ennek megfelelően klímája a világ legtöbb borvidékéhez képest kifejezetten hűvösnek és csapadékosnak számít. Ehhez hozzájárul még a szárazföldet szabdaló folyók hatása is. Nem véletlen, hogy a vidéket „zöld édenként” is gyakran emlegetik.

 

Rias Baixas, Spanyolország

 

Egy ilyen éghajlaton jól jön az, hogy az albarino viszonylag ellenálló a gombás betegségekkel szemben, és ezért igaz az is, hogy hagyományosan a szőlőket pergolarendszerben művelték, amelynek köszönhetően a fürtök magasan a föld fölött értek.

 

 

Loureiro

Bár kisebb az elterjedtsége, ugyancsak fontos fajta a loureiro, amelyet nemcsak Rias Baixasban, hanem a szemben lévő portugál Vinho Verde borvidékén is művelnek.

Borkészítés

 

Bár az albarino sokoldalú szőlőfajta, a legtöbb esetben acéltartályban dolgozzák fel, és korai fogyasztásra szánt borokat készítenek belőle. A prémium szegmensben gondolkodó borászok azonban kísérleteznek tölgyfa hordós erjesztéssel és érleléssel, valamint almasavbontással is a fajta kapcsán.

 

Tipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz

 

A könnyed, alacsony alkoholtartalommal bíró, gyümölcsös albarinók klasszikus kísérőinek a halak és a tenger gyümölcsei számítanak, már csak azért is, mert e termőhely egybeesik Spanyolország halászati központjával. Letisztult, minerális aromákkal bíró tételeit pedig gyakran ajánlják olyan fogásokhoz, amelyben citrusok és grépfrút jut szerephez, legyen az saláta vagy sült csirke.

 

Ha oda látogatsz…

 

Coruna városában található a Herkules-torony, amelyet a világ legszebb világítótornyai között tartanak számon. Kuriozitását csak fokozza, hogy immár kétezer éve folyamatosan üzemel. A tornyot még a rómaiak építették Farum Brigantium néven, amely azóta is fontos iránypontként szolgál a hajósoknak. A Herkules-tornyot az UNESCO 2009-ben vette fel a világörökségek listájára. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!