A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rögtön megkedveltem ezt a szőlőfajtát

Szemes József a villányi franc-ról

2014-10-10 | Tóth Adrienn


Rögtön megkedveltem ezt a szőlőfajtát

Villányi borászokkal nemcsak a fajtában rejlő potenciál kapcsán érdemes a cabernet franc-ról beszélni, hanem azért is, mert általa betekintést nyerhetünk az adott borászat alakulásába, fejlődésébe. A cabernet franc ugyanis nem volt olyan fokon elterjedt pár évtizeddel ezelőtt a borvidéken, amennyire manapság. Folyamatosan került egyre közelebb a gazdákhoz, és vált mind fontosabb részévé a portfóliójuknak. Szemes József nyilatkozatában is ezt követhetjük végig.


„Bár a családban hosszabb hagyományokra tekint vissza a borkészítés, palackozni 1995-ben kezdtünk el. Kisebb családi pincészetként jelenleg öt hektár saját termőterületet művelünk, és emellett vásárolunk is fel alapanyagot.

 

Cabernet sauvignonnal már a ’90-es években is dolgoztunk, mert a piac nagy érdeklődést mutatott iránta. Amikor azonban elkezdtünk cabernet franc-ból is bort készíteni, rögtön szimpatikussá vált számomra a fajta. Fűszeresebbnek, harmonikusabbnak találtam, és úgy tapasztaltam, előbb válik kedvessé, jól fogyaszthatóvá, mint a cabernet sauvignon.

 

1997 volt az első cabernet franc-os évjárat. Akkor egy cuvée részét alkotta ez a szőlőfajta a sauvignon mellett. Majd 2001-ben a Kopárban telepítettünk belőle, és a 2005-ös évjáratból napvilágot is látott a Dél Cuvée névre keresztelt borunk, amely jelenleg is forgalomban van. A fajtát önállóan első ízben 2011-ben töltöttük palackba a meszes, köves talajú Kopár-dűlő termését használva, amely adottságai révén melegséget ad a borhoz.

 

Kis borászat a miénk, hagyományos módszereket alkalmazunk a pincében. A vörösborokat kézzel csömöszöljük, a franc-t műanyag kádban és acéltartályban erjesztjük. E fajta esetében kizárólag első töltésű, kisméretű tölgyfa hordókat használunk, amelyekben 13-14 hónapot tölt a bor.

 

Rögtön megkedveltem ezt a szőlőfajtát

 

A 2011-es évjáratban a villányi eredetvédelmi rendszer szerint prémium kategóriájú bor született, de a 2012-es évjáratot classicus kategóriába minősítettem. A 2013-as termésből is készítünk 100%-os cabernet franc-t, prémium kategóriában.”

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!