A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szőlőmagolajjal gazdagított sajt

Sándor Tamásnál jártunk 2. rész

2015-02-03 | Tóth Adrienn


Szőlőmagolajjal gazdagított sajt

A Bükki Sajtok készítőjével, Sándor Tamással készített interjúnk első részében az Egerből Mónosbélre költöző sajtműhelyről beszéltünk. Az új helyszín pedig nemcsak nagyobb alapterületű sajtüzemet jelent, hanem fűszerkertet, levendulát, saját termesztésű gyümölcsöket, kecskét és teheneket is. Tamást a folytatásban arról kérdeztük, honnan érkeznek a sajtkedvelők.


 

Cikkünk első részéhez kattints IDE!

 

Fontosnak tartom azt, hogy itt az alapanyag megszületésétől a végtermék fogyasztóknak való értékesítésig egy helyen zajlik le a folyamat, hiszen saját boltot üzemeltetünk a birtokon, amelyet szerencsére egyre többen keresnek fel rendszeresen. A helybeli vásárlások a forgalom 40%-ért felelnek, a környékbeli falvakon túl Egerből és Szilvásváradról is sokan járnak hozzánk.

 

Ezen túl arra is berendezkedtünk, hogy 10-30 fős csoportoknak tartsunk sajtgasztronómiai kóstolókat. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy elhanyagolnánk a korábbi kapcsolatainkat: ma is folyamatosan szállítunk egri borászatokhoz, éttermekhez.

 

Szőlőmagolajjal gazdagított sajt

 

Az évek alatt mennyiben változott, alakult a portfólió?

 

Ami mostanában érdekel, az az olyan sajtkülönlegességek készítése, amelyek tulajdonképpen cukrászati termékként is felfoghatóak. A szőlőmagolajjal gazdagított krémsajtot szőlőmagőrleménybe forgatjuk bele, a desszertsajtunkhoz pedig a krémsajtot mézben érleljük, majd pirítottmandula-kéreggel vonjuk be. Ezeken túl idővel szeretnék házi fagylaltot is előállítani.

 

Számunkra fontos partnereknek számítanak a séfek, hiszen mi méretünknél és kíváncsiságunknál fogva rugalmasan tudjuk kezelni egyéni igényeiket. Így gyakran szállítunk nekik só hozzáadása nélkül készített krémsajtot vagy a tavaly nyáron slágernek számító mozzarellát, amelynek receptúráját idén tovább finomítjuk. 

 

 

Milyen terveitek vannak még a jövőre nézve?

 

Szeretnék a sajtüzem bővítésére pályázni, egy erdélyi típusú, boronafából készített faházat akarunk felépíteni, ahol egy nagyobb birtokkonyha és egy nyitható ablakokkal rendelkező beépített terasz kerülne kialakításra, amely lehetővé tenné, hogy télen is tartsunk kóstolókat. Fontosnak tartom, hogy minél teljesebb mértékben tudjuk kiszolgálni a Mónosbélre érkezőket.

 

Ezért is örülök annak, hogy jó kapcsolatot ápolunk más, itt dolgozó termelőkkel, például itt van a közvetlen szomszédunkban a Soma Sonka, és Sáfrány Laci pisztrángozója sincs messze. És mindez nemcsak a vendégeknek ajánlott plusz program szempontjából fontos, hanem a saját kínálatunk kapcsán is. A zsendicekrémet például szívesen töltjük sonkatekercsbe, az ordatortát pedig füstöltpisztráng-habbal gazdagítjuk.

 

Szőlőmagolajjal gazdagított sajt

 

Jó érzés az, hogy a környezetünkben minden adott, amire szükségünk van. A vörösborban érlelt kecskesajthoz Egerből jön a borseprő, a saját levendulaszörphöz Tihanyból hoztunk háromszáz tő levendulát, amit itt telepítettünk el. Ültettem egy fügefát is, amely tavaly egy év alatt nyolc-tíz új ágat hozott. Évről évre folyamatosan fejlődik a birtok, és ezt nagyon jó látni.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!