A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Téli lélekmelegítő

Pálinka kvíz

2015-02-09 | Tóth Adrienn


Az év azon időszaka, amikor különös létjogosultsága van a pálinkafogyasztásnak, az épp a mostani, amikor odakint kisebb vagy nagyobb pelyhekben hull a hó. A prémium minőségű magyar gyümölcspálinkák abból a szempontból emelkednek ki a világ párlatainak tömegéből, hogy kizárólag a gyümölcsökből készített cefre, azaz tulajdonképpen gyümölcsborok lepárlásával jöhetnek létre, míg szerte a világon sokkal elterjedtebbek a gyümölcsök szeszben való macerálásával vagy aromák hozzáadásával készített gyümölcslikőrök. Ennek köszönhető, hogy az a tisztaságú gyümölcsaroma, amely a hazai minőségi pálinkákat jellemzi, gyakran meglepi a külföldi látogatókat.


Eredetvédett pálinkáink közül milyen gyümölcsből készül a göcseji?

 

A. Alma.
B. Szilva.
C. Meggy.
D. Körte.

 

Hol készíthetnek Magyarország határain kívül az Európai Unió által is elfogadott pálinkát?

 

A. Sehol.
B. Ausztria négy tartományában.
C. Egész Ukrajnában.
D. Szlovákia hazánkkal határos megyéiben.

 

A 2008-ban létrehozott pálinkatörvény milyen minimális alkoholtartalmat ír elő?

 

A. 37,0
B. 37,5
C. 38,0
D. 38,5

 

A kisüsti metódusnál hányszor párolják le ezer literesnél kisebb, részben rézből készített lepárlókészülékben a pálinkát?

 

A. Egyszer.
B. Kétszer.
C. Háromszor.
D. Négyszer.

 

Melyik országrészben készül az eredetvédett, sárgabarackból készített pálinka, a gönci barackpálinka?

 

A. Északkelet-Magyarország.
B. Duna–Tisza köze.
C. Dél-Dunántúl.
D. Őrség.

 

 

Téli lélekmelegítő

 

Eredetvédett pálinkáink közül, milyen gyümölcsből készül a göcseji?

 

A helyes válasz a D: körte.

 

Hol készíthetnek Magyarország határain kívül az Európai Unió által is elfogadott pálinkát?

 

A helyes válasz a B: Ausztria négy tartományában.
 

A 2008-ban létrehozott pálinkatörvény milyen minimális alkoholtartalmat ír elő?

 

A helyes válasz a B: 37,5.
 

A kisüsti metódusnál hányszor párolják le ezer literesnél kisebb, részben rézből készített lepárlókészülékben a pálinkát?

 

A helyes válasz a B: kétszer.
 

Melyik országrészben készül az eredetvédett, sárgabarackból készített pálinka, a gönci barackpálinka?

 

A helyes válasz az A: Északkelet-Magyarország.
 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!