Tíz kedvenc őszi borunk 2009
Furmintok, pinot noir-ok
2009-10-06 | Tóth Adrienn
A hűvösebb, de még sokszor napfényes és enyhe őszi idő más borokat kíván, mint az alkalmanként fullasztó nyár vagy fogvacogtató tél. Ennek megfelelően az erre az évszakra jutó kedvenceink között kiemelt szerepet kapnak a komolyabb, nagyobb testű fehérborok, élükön a furminttal, és a gazdagabb, de még nem súlyos vörösek, ahol pedig a pinot noir a nyerő.
Riverview Neszmélyi Chardonnay-Szürkebarát 2007
Hilltop Borászat
A borra mind illatában, mind ízében vastagság jellemző. Orrunkat bodzás, trópusi gyümölcsös, mentás, vajas jegyek csapják meg ahogy a pohárba szagolunk, és később sem távolodunk el ettől a koncepciótól. Kóstoláskor ezeken túl kerekséget, olajosságot tapasztalunk. Hallgassunk meg hozzá kíséretképpen blues számokat Hobótól, és kínáljunk mellé salátaágyon tálalt apró rákokat, avokádóval. Tovább
Mátrai Fríz Hárslevelű 2008
Borpalota
A bor illata kifejezetten szép a maga aszalt sárgabarackos, virágos, mézes módján. A savak még a maradék cukortartalom és az édes aromák mellett is határozottan érezhetőek. Ezen tulajdonságok miatt kifejezetten jól funkcionál egy terített asztalon. Tálaljunk hozzá sárgahúsú gyümölcsökből, korianderből, citromfűből készített mártással tálalt csirke vagy hal satayt. Tovább
Tokaji Furmint 2007
Karádi-Berger Pincészet
Visszafogott, de tiszta, gyümölcs-központú illat. Ízben sokkal nyitottabb, a primer, a szőlőből származó édes aromák kiegészülnek a tölgyfahordós érlelés jegyeivel és egy kevés mineralitással. Erőteljes, tüzes fehérbor. Készítsünk hozzá fogas szeleteket Jean Bart módra, azaz gombával, fehérborral és tejszínnel, vagy kísérjük egy gazdag, zöldséges lepénnyel és különféle félkemény, hegyi sajtokkal. Tovább
Furmint 2007
Dobogó Pincészet
A bor illata rögtön jó benyomást tesz az emberre, finoman érezhetőek benne a szőlő aromái (alma, őszibarack, mézesség) és a hordós érlelés jegyei (vanília, kenyérhéj). A kortyot lenyelve érezzük, fajsúlyos tétellel van dolgunk, dús szerkezet, nagy test, ehhez illő alkoholtartalom. Kóstoláskor olajos magvak ízeivel szélesedik a kép. A bor megérdemli egy finom vacsora társaságát, készítsünk hozzá tejben párolt borjúszeleteket vagy francia sajtos sült csirkét. Tovább
Juhfark 2007
Fekete Pince
Az aranyszínű bor illatában sárgabarack, méz, citrusok és mandula jelenik meg, de nem válik túl erőteljessé. Ízben a savak és - a korábbiaknak megfelelő - aromák mellett olyan intenzitású a mineralitás, mintha a somlói földet csavarták volna a pohárba. A szerkezeti elemek egy szikár és komoly hatású kortyot hoznak létre. A bor olyan, akár egy idős arisztokrata, aki egyedül önmagának akar megfelelni. Tálaljunk hozzá mézben pácolt kacsamellet salátaágyon. Tovább
Rosé 2008
Kislaki Bormanufaktúra
Feszegeti a határokat. Az átlagosnál sötétebb színű rozéborban narancsos árnyalatok csillannak meg. Az illat sem mondható sablonosnak, a mandulás-marcipános vonal idővel átmegy málnásba, szamócásba. Ahogy pedig az egy fajsúlyos rozénál már csak lenni szokott, az aromák mellett a test határozza meg a bort. Kínáljunk hozzá szárított sonkát, ízletes szalámiféléket vagy csirkepaprikást. Tovább
Pannonhalmi Pinot Noir 2007
Pannonhalmi Apátsági Pincészet
A borból áradó gyümölcsillatok olyan melegséget árasztanak, mint egy takaró. Kóstoláskor már inkább úgy tűnik, a bor a tűz és víz találkozását szimbolizálja, ahogy a savak és a meggyes aromák táncra perdülnek a bor alkoholtartalmával és földes jegyeivel. Kétségkívül ihletadó bor, gondolatokra, érzésekre sarkall. Készítsünk hozzá keleti bárányragut, egzotikus fűszerekkel, zöldségekkel, és hallgassunk hasonló beütéssel bíró jazz zenét! Tovább
Badacsonyi Pinot Noir 2006
Első Magyar Borház - Szeremley Birtok
A bor - sok más pinot-hoz hasonlóan - pár éves korában már felölti az egyébként idősebb vörösekre jellemző barnuló színt. Az illat első hulláma éretten gyümölcsös, a második azonban mélyülni kezd, avaros, földes jegyeket adva. Melegséget áraszt. Ízben szelíden megjelennek a korábban leírtak. A bor már szépen lekerekedett, fogyasztásra kész. A tannin a fajtára jellemzően nem túl magas, savait az utóízben érezzük leginkább. Együnk hozzá kacsát vagy húzódjunk egy kényelmes fotelbe egy lebilincselő könyvvel. Tovább
Kékfrankos 2007
Villa Tolnay Borház
A bor illata egyrészről cseresznyés, meggyes, másrészről minerális, füstös. Kóstoláskor egy közepesnél nagyobb testtel, érett tanninokkal bíró, tömény borral találkozunk. Az ízben is jelen lévő intenzív gyümölcsaromák és a komolyabb felépítést egyensúlyban tartó savak vidám hangulatúvá teszik a kortyot. A mentás, fűszeres jegyek főleg lecsengéskor domborodnak ki. Készítsünk ragut piros ribizliből, amelyet rózsaborssal ízesítünk, majd ezt tálaljuk az őzgerinchez. Tovább
Szemelt Hárslevelű 2006
Istvándy Pincészet
Az összetett, érett illatkarakter viszonylag intenzív, birsalmával, főtt citrusokkal, hársmézzel lép elő úgy, hogy hajlamos az ember belefeledkezni. Ízben is sűrűséget érzünk, a mézesség megmarad, és egy teafüves, fűszeres vonallal gazdagodik a kép. Ez utóbbi karakterre a visszafogottabb savérzet mellett szükség van, hogy azok ellent tartsanak a bor édességének. Ihatjuk beszélgetéshez, de készíthetünk hozzá mangóval gazdagított sajttortát, vagy olajos magvakkal és mézzel ízesített csirkeételt is. Tovább
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!







