A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tipp borturistáknak

Borútra fel!

2014-05-25 | Tóth Adrienn


Már nincs is sok hátra ahhoz, hogy a pünkösdi hétvégén megnyíljanak a pinceajtók, és útra kelve különösebb kötöttségek, időpont-meghatározások nélkül egy nap akár több pincét is felkeressünk. Bortúrára azonban nemcsak ezekben a napokban, hanem egész évben érdemes felkerekedni, hiszen olyan élményekkel lehetünk gazdagabbak, amelyeket egy hagyományos borkóstolón vagy borvacsorán nem élhetünk át. Most tíz tippet gyűjtöttünk össze borturistáknak.


 

1. Bár a Nyitott Pince Napokon sok borászat bejelentés nélkül is fogad látogatókat, az év többi részében mindenképpen szükséges az előzetes bejelentkezés. Ebben az esetben van lehetőség arra, hogy a borkóstolón kívül meglátogassuk a pincét vagy akár a szőlőt is.

2. Ha egy pincészetet keresünk fel, érdemes erre ruházatban is felkészülni. Az előzetes időpont-egyeztetéskor érdeklődjünk, hiszen ha egy hűvösebb, érlelőpincébe látogatunk, ahol nyáron is alacsony a hőmérséklet, szükség lesz egy pulóverre, ha pedig kimegyünk a szőlőbe, nem jön majd jól a magas sarkú vagy a kényes lábbeli.

3. Nem kell ahhoz szakmabelinek lenni, hogy az embert komolyabban érdekelje a borkóstolás. Annak érdekében, hogy élményeinket, emlékeinket, a kóstolókon megszerzett információkat megőrizzük, érdemes magunkkal vinni ilyen alkalmakra egy borkóstoló füzetet. Az már egyénfüggő, hogy valaki csak a borok nevét jegyzi fel bele, vagy személyes impressziókkal is gazdagítja.

4. Bár manapság egyre többen rendelkeznek olyan telefonnal, amellyel jó minőségű képek készíthetőek, ha mégsem vagyunk elégedettek a mobilunkról készített fotókkal, ne felejtsük otthon a fényképezőgépet!

5. Ha úgy tervezed, hogy egy borvidéken töltöd a szabad idődet, a programba érdemes pihenőidőt és más programelemeket is beiktatni. Bár kétségtelenül jól hangzik az a forgatókönyv, amely szerint az ember két kóstolást csak az étkezéssel szakít meg, annak érdekében, hogy valóban jóleső legyen a borkóstolás, praktikus a meglátogatandó pincék számát egy nap kettőben maximalizálni, és városnézésre, sétára is időt szánni.

6. A bortúra megtervezése nem csak a pincészetek felkeresését jelenti, célpontjaink figyelembevételével kell a szálláshelyünk mellett étkezéseink helyszínét is kiválasztani. Ha étterembe megyünk, foglaljunk előre asztalt, és akár érdeklődjünk az aktuális étlapról vagy menülehetőségekről csoportunk részére.

7. Ha nincs időnk étteremben ebédelni, érdemes rákérdezni az egyes pincéknél az étkezési lehetőségekre, hiszen sok borászatban, ha előre jelezzük szándékunkat, a hideg falatok mellett akár meleg étellel is várhatnak bennünket.

8. Legyen az bortúra vagy akár egy lakóhelyünkön zajló borkóstoló, lefekvés előtt mindenképpen javallott a vízfogyasztás, hiszen a másnaposság tünetei leginkább a dehidratáció mértékének csökkentésével fékezhető.

9. Ha külföldre látogatsz, és úgy tervezed, hogy ott pincészeteket is felkeresel, vigyél magaddal egy palack magas minőségű magyar bort ajándékba – már ha elfér a csomagtartóban –, ezzel hozzájárulsz a magyar borok nemzetközi megismertetéséhez, és általában vendéglátód is kedves gesztusként értékeli majd. Az ajándék bort stílusos a kóstoló árának rendezése után átadni.

10. Ha a pincészet borai elnyerték a tetszésedet, érdemes a kóstolót követően az otthoni borkészletekre is gondolni, hiszen ilyenkor sok esetben kedvező áron egészíthetjük ki borospolcunk tartalmát. A megvásárolt borokon túl pedig kérdezhetünk a pincészet hírleveléről, facebook oldaláról, esetleg törzsvásárlói programjairól.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!