A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tudnivaló a sauvignon blanc szőlőfajtáról

Ahogy olvad a hó...

2010-02-15 | Tóth Adrienn


Tíz tudnivaló a sauvignon blanc szőlőfajtáról

Ahogy február közepén, az ablakon kinézve az ugyan már olvadó, de még mindig tetemes mennyiségű havat látjuk, egyre többet gondolunk a tavaszra. Ha pedig van bor, amely minden ízében megtestesíti ezt az új évszakot, akkor az a sauvignon blanc. Kirobbanó illatintenzitása lehet frissítően zöldes, csalános karakterű, míg az érettebb példányai egresre vagy akár trópusi gyümölcsökre is emlékeztethetnek. Ha tehát már nagyon várjuk az enyhülést, tavaszcsalogatóként igyunk sauvignon blanc-t!


A következőkben végigveszünk tíz, a szőlőfajtával kapcsolatban fontos tudnivalót.

A sauvignon blanc a világfajták közül az egyetlen olyan, amelyet az aromatikus fehérborok között tartunk számon. A könnyedebb, vagy maximum közepes test mellett élénk savak jellemzik.

Legismertebb francia példái a Sancerre és a Pouilly-Fumé, míg a világ többi országában a Sauvignon Blanc vagy egyszerűen a Sauvignon kerül a címkére. Kaliforniában főleg a nyolcvanas években volt divatos a szőlőfajtából készült bort - Robert Mondavi nyomán - Fumé Blanc-nak nevezni.

Ausztriában végzett DNS kutatások szerint valószínűleg közeli rokonságban áll a chenin blanc-nal és a traminivel.

Amíg hazánkban legtöbbször fajtaborként készítik el, addig a nemzetközi porondon gyakran lép fel a semillon házastársaként. A klasszikus páros leginkább Franciaország Bordeaux borvidékére jellemző, de több Újvilági követője is akad Ausztráliában vagy Kaliforniában.

A legtöbb sauvignon blanc-ból száraz fehérbor készül, de önmagában, vagy a cuvée egyik alapanyagaként feltűnhet édes borokban is, amelyekben legfontosabb szerepe, hogy savaival ellenpólust jelentsen a maradék cukornak. A leghíresebb sauvignon blanc-t is tartalmazó édes borok Sauternes-ben készülnek.

A híres édes és közkedvelt reduktív száraz fehérborokon túl mostanában egyre több borász kísérletezik azzal, hogy sauvignon blanc borát tölgyfahordóban erjessze, vagy érlelje. Ennek ellenére még az így készült borokat sem javasolják túl hosszú pincei tárolásra, legszebb példányai ugyan nem öregszenek hamar, azonban komolyabb fejlődés sem várható a palackos érlelésüktől.

A szőlőfajta hazájának Loire-völgyét tekintjük, ahol leginkább fajtatisztán kerül a palackokba. Emellett elterjedt Bordeauxban is, de itt hagyományosan semillonnal és muscadelle-lel házasítják. A hagyományokkal szakítva azonban az utóbbi évtizedekben egyre több, kizárólag sauvignon blanc-ból készült fehérbor kerül forgalomba, a legtöbb esetben Entre-Deux-Mers alrégióból.

Míg a fajta nevét Európa ismertette meg, az ország, amely újra felhívta a világ figyelmét erre a fehérszőlőre, Új-Zéland volt. Legjelentősebb újításuk az volt, hogy bevezették a fajta esetében a több körből álló szüretet. Így, míg egy korábbi szedéssel az élénk savakról és a herbális aromákról gondoskodnak, addig a későbbi érett gyümölcsízekkel gazdagítja a képet.

A sauvignon blanc szőlő magától szívesen hajt gazdag lombozatot, épp ezért a szőlőt gondozónak erre különösen figyelemmel kell lenni, mivel előfordulhat, hogy a növekedés iránti vágya hátráltatja a gyümölcs megérlelésében.

A bor olyannyira jellegzetes, hogy rengeteg étellel alkot hosszú évszázadok óta különösen jó párost. Ennek egyik legszebb példája a friss, akár zöldfűszerekben megforgatott kecskesajt és a spárga.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!