A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tudnivaló a traminikről

Melyik is az igazi?

2010-10-31 | Tóth Adrienn


Mert, hogy a tramini és a fűszeres tramini bár sok szempontból hasonló tulajdonságokkal bírnak, elméletben mégis két különböző fajtáról van szó. Itthon a traminik nagyjából egy kosárba kerülnek a sárgamuskotállyal - amiről épp nem régiben készítettünk egy hasonló összefoglalót -, valamint a sauvignon blanc-nal, a cserszegi fűszeressel és az irsai olivérrel. Rájuk mondjuk összefoglalóan, hogy illatos fajták. Boraik kóstolása általában nem okoz különösebb bonyodalmakat, persze mint minden törvényre, erre is bőven akad kivétel. Most tíz tudnivalót veszünk sorra, amit a traminikről tudni érdemes.


1. A tramini és a fűszeres tramini, vagy nemzetközi nyelven szólva gewürztraminer neve az Olaszországban található Tramin vagy Termeno településhez köthető, a két fajtát azonban gyakran összekeverik. A „sima” tramini az eredeti, amely már Kr.u. 1000 körül megtalálható volt ebben a régióban.

2. Osztrák DNS vizsgálatok felfedtek egy szülő-utód kapcsolatot a pinot és a traminer között, ezáltal összeköthetjük Európa két különösen régi szőlőfajtáját. A tramini a pinot-hoz hasonlóan könnyen mutálódik, az így népessé váló család egyik legfontosabb tagját a 19. században nevezték el fűszeres tramininek.

3. Milánói - szintén DNS vizsgálaton alapuló - kutatások pedig azt bizonyították be, hogy a kelet-franciaországi Jura híres borában, a Vin Jaune-ban megtalálható savagnin megegyezik a traminivel.

4. Ha összehasonlítjuk őket, azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb esetben a tramini a kevésbé aromatikus, és bogyójának színe is halványabb. Szinonimaként rá Csehországban és Szlovákiában a prinç kifejezést használják.

5. A fűszeres tramini parfümös, intenzív illata annyira jellegzetes, hogy a nemzetközi fajták tekintetében sok fogyasztó számára ő adja meg először egy szőlőfajta felismerésének sikerélményét.

6. A tramini fürtje jellemzően kicsi, így nem sorolható a nagy termést adó fajták sorába. A viszonylag korai virágzás komoly kockázati tényezőt jelent a főleg északi borvidékeken ültetett tramininél, hiszen ilyenkor még jelentős lehet a fagyveszély. A fajta szintén különösen érzékeny több vírusos betegségre is, bár már kiszelektáltak ezeknek ellenálló klónokat.

\"\"

7. A fűszeres változat – amelynek bogyói sötétebb árnyalatúak - nevéből adódóan intenzív illat- és zamatanyagokkal bír, teste általában kerek és teljes beérés esetén jelentős az alkoholtartalma.

8. A sav kényes kérdés a tramini esetében, úgyhogy a tejsavas erjedését a legtöbb borász igyekszik elkerülni. A szakkönyvek arra is intik a borászokat, hogy igyekezzenek minimálisra csökkenteni az oxidáció veszélyét a szőlőfajtánál.

9. A fajta jellegzetes zamatait valószínűleg sokan ismerik, érdemes azonban szélsőséges borvidékeken is megkóstolni, mert sok meglepetést okozhat, amíg Somló a minerális aromáit adja hozzá, addig egy komoly elzászi tételben akár szalonnazsírt is felfedezhetünk. 

10. A tramini hazánkban Pannonhalmán, a Mátrán, Egerben, Móron és Somlón terjedt el, de példáit megtalálhatjuk más borvidékeinken is. IDE kattintva megtekinthetőek az általunk kóstolt traminik és fűszeres traminik.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!