Tokaji Ősz - ahol a borvilág krémje találkozik
Az aszú áll az idei program fókuszában
2017-07-25 | Badics KataTokaj-Hegyalja kiemelt borgasztronómiai eseménye 14. alkalommal várja szeptember 15-17. között a tokaji borok kedvelőit.
A Tokaji Ősz a hagyomány és modernitás jegyében a borvidék meghatározó és páratlan szerepére kívánja felhívni a figyelmet. Az esemény lehetőséget teremt arra, hogy az érdeklődő közönség közelebb kerüljön a borászokhoz és a pincészetekhez, a szép borok mellett a személyes találkozás maradandó élményét kínálja.
A hagyományos pénteki ötfogásos gálavacsorát Horváth Gábor séf készíti a mádi Gusteau Kulináris Élményműhelyben. Az esti gasztroélmény a Mészáros László (a Disznókő Pincészet birtokigazgatója) által kiválasztott bortételekkel válik teljessé.
Mészáros László a háromnapos program szakmai vezetőjeként fontosnak tartja az aszú középpontba állítását. Véleménye szerint a száraz furmintok mellett a tokaji aszú mostanság talán kevesebb figyelmet kapott, pedig
egyszerre történelmi és modern bor,
amely a mai gasztronómiához is jól illeszthető.
Szombat délelőtt település-tematikus borutazások indulnak Tokaj-Hegyalja hét pontjára. Ezek egyik izgalmas eseményeként a Disznókő birtokigazgatója "Fókuszban az aszú" címmel vertikális kóstolót tart, amelyen a Pajzos, az Oremus, a Hétszőlő és a Disznókő kiválasztott aszúi kóstolhatók az 1993 és 2009 közötti évjáratokból. A borászatok stílusjegyeit és az évjáratok különbségeit egyaránt megtapasztalhatják majd a résztvevők.
Délután kerül sor a tokaji Rákóczi pincében a Tokaji Borlovagrend avatási ceremóniájára. Az est attrakciójaként a város színházában tartják meg a Tokaji Ősz Nagykóstolót, amelynek látogatói egy sétáló kóstolón ismerkedhetnek meg Tokaj-Hegyalja mintegy 50 top borászatával és a termelőkkel. A vacsoraélményt a hegyaljai gasztronómia jeles műhelyei: az Anyukám Mondta, "A" Leves Team és a Sárga Borház biztosítja.
Az egész estés kötetlen programhoz kapcsolódóan két különleges kóstolóra is jegyet válthat a nagyérdemű: Christian Seely, a tokaji, bordeaux-i, portói és burgundi birtokokkal is rendelkező AXA Millésime vezérigazgatója mutatja be 10 tételes portfólióját, majd a Champagne Time kóstolón a világ leghíresebb pezsgőházainak "buborékosait" lehet kortyolgatni Hantos László ajánlásával.
A Tokaji Őszt vasárnap Disznókő birtoklátogatás, dűlőtúra és szüreti piknik ebéd zárja a gyönyörű Filagória kilátónál.
Legyenek részesei Önök is Tokaj-Hegyalja legátfogóbb borgasztronómiai eseményének!
A részletes program itt található.
Fotók: Badics Kata
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!