A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tökbe zárt ízek

Ételek sütőtökből 2. rész

2010-11-16 | Vizi Csenge


Tökbe zárt ízek

Előző cikkünk után talán már többen várják, hogy vajon mit lehet még elmondani a sütőtökről. Az bizonyos, hogy lehet még fokozni és ódákat zengeni gyógyhatásáról, de talán más szemszögből is érdekes lehet ez a növényünk. A konzerv-, az üdítő- és a cukrászipar is előszeretettel használja, a bébiételek egyik legfontosabb alapanyaga, magját pedig nem csak pirítva, nassolásra fogyaszthatjuk, hanem értékes tökmagolaj is készülhet belőle, amivel ízesíthetünk salátát, de akár tésztákhoz is csepegtethetünk belőle.


A sütőtök akár a burgonya partnere, de váltótestvére is lehet. Felhasználhatjuk például húsok mellé köretnek, de akár pürésítve gyermekek kedvencévé is varázsolhatjuk. Sütve az egyik legízletesebb téli csemege, meleg volta télen kifejezetten előnyös lehet, és nem túl erős íze sok és változatos fűszervilágot elvisel. Van, akinek kevés a bizalma felé, inkább csak beteszi a sütőbe, sötét narancssárgára, barnásra pirítja, egy kevés mézet csepegtet rá és fahéjjal meghinti. Ez nem tűnik éppen diétás ételnek, pedig a fogyókúránk hatékony kiegészítője is lehet a sütőtök, hiszen energiatartalma nem sokkal haladja meg a 300kJ-t 100 grammonként, de épp ezért nyersen érdemes fogyasztani,

Azonban most következzen néhány olyan recept, amellyel kényeztethetjük szeretteink ízlelőbimbóját, és ezekhez borajánlattal is készülünk abban a reményben, hogy lesznek, akik belevágnak a sütőtök és a borok harmóniájának felfedező kalandtúrájába, és akár még meg is osztják velünk véleményüket, ötleteiket.

Elsőként nézzünk meg a klasszikus sütőtöklevest.

Klasszikus sütőtökleves

Elkészítése: Miután a pár szem burgonyát és a közel egy kilónyi sütőtököt megszabadítottuk héjától, kockázzuk fel. Egy kisebb vöröshagymát negyedeljünk el, majd rakjuk egy fazékba össze e három hozzávalót. Adjunk hozzá annyi vizet, amíg az el nem lepi a zöldségeket. Ezután felforraljuk, hozzáadjuk a karalábéból, répából, zellerből és fehérrépából készült alaplevelet, majd még lassú lángon kb. 20 percig főzzük. Mikor már puhának véljük a zöldségeket, turmixoljuk össze, majd ismét forraljuk fel. Adjunk hozzá bőven tejszínt, sót, borsot, egy kevés szerecsendiót. Csupán pár percig hagyjuk már lángon.

\"\"

Amennyiben szeretnénk kicsit kiadósabb levest készíteni, pirítsunk hozzá kenyeret, baguettet, reszeljünk a tetejére sajtot. Utána pedig készítsük el a következő egyszerű, de nagyszerű vendégváró falatkákat, hozzájuk nyissunk ki egy könnyedebb, fiatal furmintot.

Mangalica szalonnás sütőtök

Elkészítése: Hámozzunk meg fél kilogramm sütőtököt, vágjuk azonos méretű darabkákra, majd tekerjük be ezeket mangalica szalonnával. Ezután betesszük az előmelegített (200-220 fok) sütőbe, és addig sütjük, míg a tök puha nem lesz, a szalonnának pedig ekkor pirultnak kell lennie (kb. 20-25 perc).

Borajánlatunk:


Árvay János Családi Pincészete: Furmint 2009

Abban az esetben, ha többre vágyunk az előző fogásnál, és egy kiadós ételre lenne szükségünk, akkor ne ijedjünk meg a következő recepttől, ami már egy nagyobb, fahordós érlelésű fehérbort kíván meg.

Sütőtökös-sonkás tészta

(Lehetőleg keressünk hozzá jó minőségű hazai sonkát vagy bacon-t)

\"\"

Elkészítése: Mint már előzőleg is, kezdésként hámozzuk meg és daraboljuk fel a sütőtököt (1kg). A vajon megpirított egy gerezd fokhagymában puhára pároljuk a tököt. Ezután turmixoljuk, majd 1dl tejszínt hozzáadunk, és megfűszerezzük. A 10 deka sonkát az olívaolajon ropogósra sütjük. A megfőzött, lehetőleg rövid tésztát és a sütőtököt összekeverjük, majd tálalás előtt megszórjuk a sonkával vagy bacon-nel.

Borajánlatunk:


Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: Chardonnay 2009

Végül egy desszertet is érdemes kipróbálnunk, ha már bevásároltunk sütőtökből. Természetesen itt már a bor is desszertnek tekinthető.

Sütőtökös-diós koszorú

A süteményt nehéz a hozzávalók pontos mennyisége nélkül elkészíteni, ezért induljunk ki ebből:

25 dkg sütőtökpüré
28 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál őrölt fahéj
10 dkg apróra vágott dió
3 tojás
17 dkg vaj
1 pohár kefír
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg kristálycukor
10 dkg barna cukor
1 késhegynyi só

Elkészítése: A sorrend mit sem változik, először hámozunk, darabolunk, majd a sütőtök kockákat megfőzzük. Miután leöntöttük a vizet a tökről, jöhet a botmixer. Habosra verjük a cukrot és a vajat, hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, a sót, a szódabikarbónát, a sütőport és a fahéjat összekeverjük, majd lassan a tojásos vajhoz adagoljuk. A sütőtökbe beleforgatjuk a kefírt, majd a dióval megszórjuk. Készítsünk elő egy kuglóf vagy koszorú formát, vajazzuk és lisztezzük ki, majd az előmelegített (160 fok) sütőbe betéve a tésztát 45-50 percig süssük.

Borajánlatunk:


Bott Pince: Tokaji Furmint 2008

Jó étvágyat!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!