A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

TOP 10 Velence

Bellinit inni egy kávézó teraszán

2013-03-23 | Tóth Adrienn


A tél elmúltával, ha utazásra gondolunk, egyre kevésbé kívánkozunk a hófödte hegycsúcsok felé, és az időjárás enyhülésével szívesen térünk vissza azokhoz az úti célokhoz, amelyek csodálatos épületek közötti sétákat, napsütötte teraszokon történő kávézásokat, és persze néhány pohár finom bort jelentenek. Az Útitárs TOP 10 sorozat Velence városát bemutató kötetéből most néhány olyan érdekesség közül csemegéztünk, amelyek egy ínyenc utazót különösen érdekelhetnek.


A kötet elnevezése utal a szerkezetére is, tízes felosztásban mutatja Velence vezető látnivalóit, éttermeit, templomait, séta- és túraútvonalait, szállodáit, üzleteit és piacait, valamint ajánl eldugott helyeket, egynapos kirándulásokat és ötleteket gyermekeknek, külföldieknek.

A tíz legfontosabb látnivaló között helyet kap a Rialto piac, amely a város kereskedelmi központjában található. A piac 1097 óta működik a városnak egy olyan magasan fekvő pontján, amelyet védett pozíciójából fakadóan először vettek birtokba az itt letelepedők. Mivel 1514-ben tűzvész söpört végig ezen a városrészen, az épületek többsége a 16. századból való. A kötetből azt is megtudhatjuk, hogy piacon beszerzett finomságok elfogyasztásának megkönnyítésére a közeli élelmiszerüzletekben és pékségekben piknikkosár bérelhető.

A városban népszerű italféleségek tízesét a spritz vezeti, amelynél fehérbort vagy habzóbort kevernek keserűlikőrökkel, például Aperollal. Kedvelt ugyanakkor a Veneto és Friuli-Venezia-Giuliában készített prosecco, vagy a Bellini koktél, amelyhez az előbb említett gyöngyöző italt keverik az eredeti recept szerint a friss, fehér húsú őszibarack sűrű levével. Az útikönyv javaslata, hogy jobb csokoládézókban próbáljuk ki a forró csoki tej nélkül készített espresso változatát.

Ha az ételek toplistáját vizsgáljuk, rögtön a sor elején ott van a carpaccio; valószínűleg azért, mert a hidegen tálalt, reszelt parmezánnal, ruccolával meghintett, hajszálvékonyra szeletelt nyers marhahús jól eshet egy meleg nyári napon. Ilyen közvetlen kapcsolatban élve a tengerrel szinte elkerülhetetlen a halételek kipróbálása. A sarde in saor hagymával, ribizlivel és fenyőmaggal marinált édes-savanyú sült szardínia, amelyet eredetileg a hosszú ideig hajózó tengerészek készítették. Az utolsó iránytű fejezetben az itt folytatható tanulmányok között rövidebb-hosszabb főzőtanfolyamokról is olvashatunk.

TOP 10 Velence

A kötet azoknak is érdekes olvasmány lehet, akik ugyan nem készülnek utazásra, de érdekli őket a nagyvilág. Rövid, tömör információk olvashatóak például a városban időző híres költőkről, top 10-es lista készült Velence állatairól, amelyből kiderül, hogy 1819-ben egy cirkuszi elefánt szabadult el a városban. És azt összegyűjtötték számunkra, hány filmlegendát forgattak Velencében? Neked mennyi jut eszedbe? Ott van az Indiana Jones és a végzet temploma, Woody Allen 1996-os Varázsige: I love you című filme vagy Fellini Casanovája, és a sornak itt még messze nincs vége.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!