Vén tengeri medve
Mit kell tudni a rumról?
2009-08-26 | Tóth AdriennMi jut eszünkbe, ha meghalljuk a rum szót? Kezdve a részeg tengerészektől, akiket a sűrű barna ital tart életben, eljuthatunk egészen a visszafogott aromájú fehér Bacardiig. A skála széles, az italok változatosak, elsősorban mégis koktélalapanyagnak tartjuk őket. A következőkben érdekességeket tudhatunk meg a rumról, és adunk néhány tippet a koktélkeveréshez is.
Az első rumok a Karib-térségben létrehozott cukornád ültetvényeken készültek el a XVI. század elején. Ezek a földek komoly előrelépés jelentettek az európai gasztronómia megédesítésében, eddig ugyanis kevés cukorhoz vagy más édesítőanyaghoz fértek hozzá a konyhákban. Kolumbusz felfedezése ezen is változtatott.
Miből készül a rum?
Mint mindnyájan tudjuk, az alkohol cukorból készül, ez mindenféle típusra igaz a bortól a vodkáig. Tény, hogy ez utóbbi esetben nem áll rendelkezésre cukor, hiszen a vodka alapanyaga burgonya vagy gabona, ezért ebben az esetben először arra van szükség, hogy a keményítőt átalakítsák cukorrá. Ha azonban rendelkezésünkre áll maga a cukornád, nem ez a leglogikusabb alkoholforrás?
Miután a cukornád első préselése megtörténik, egy homályos, zöldes színű folyadékot kapunk, amelyet felforralva, kikristályosodik belőle a cukor, a maradék pedig egy sűrű, barna melléktermék, a melasz lesz. Nos, ennek a gazdag lének az erjesztésével készítik a rumot.
Mi köze a rumhoz a tengerészeknek?
Mondani sem kell, nem véletlen az, hogy a rumot a tengerészekhez kötjük. A XVIII. század folyamán ugyanis nemcsak a nemzetközi rabszolga-kereskedelem alapja lett a cukornád és a rum, hanem az angol tengerészeknek hivatalosan is napi porció járt belőle. A sörrel szemben ugyanis a rum stabil volt bármilyen extrém időjárási körülmény között.
A mai ember számára kicsit túlzónak tűnő a mindennapos adag a kezdetekben, amely bő negyed literre rúgott. Ez alapján néhány századot delíriumban tölthettek az angol tengerészek, de így legalább nem lázadtak a kapitány ellen. Egyébként ebben az időben, és ezen a színtéren fejlődött ki az úgy nevezett grog, amely kezdetben vízzel higított rumot jelentett. Később ehhez citromlevelet adtak annak C-vitamin tartalma miatt, amely távol tartotta a skorbutot.
A történet egyik legmeglepőbb fordulata az, hogy csak a közelmúltban, egészen pontosan 1970-ben döntöttek úgy, hogy talán mégsem használ a tengerészeknek napi nyolc pohár rum felhajtása, és betiltották az itatását.
Hol készítik?
Rumot ma elsősorban a Karib-szigeteken, Dél-Amerika keleti részén készítenek, azonban ennél sokkal kisebb mennyiséget előállítanak még a Fülöp-szigeteken, Mauritiuson, az Egyesült Államokban vagy épp Ausztráliában.
Ha koktélhoz keresünk alapanyagot, tökéletesen megfelelőek lehetnek számunkra a nagy cégek ismert termékei, amelyek ma még mindig azért készülnek, hogy a cukorgyártáskor feleslegessé vált melszt felhasználják. Léteznek azonban olyan termelők is, akik kis tételeket készítenek, figyelve az alapanyag származására, a desztillálás módjára.
Mitől barna a barna rum?
Nos, ideális esetben ez az eredeti okra vezethető vissza, azaz azért barna a rum, mert a hordós érlelés - a kezdetben színtelen italt - arany-barnává változtatta. Ne gondoljuk azonban, hogy ez minden esetben így van, hiszen e munkafolyamat a rum esetében is jelentős befektetést igényel mind a hordók, mind az érlelés által kiesett idő szempontjából. Sok esetben tehát karamellt használnak e célból, azonban nem olyan mennyiségben, amely képes lenne megédesíteni a rumot.
Happy hour
Végül következzen néhány koktélrecept, amit a nyár időben szívesen ajánlunk.
Mai Tai
4 rész barna rum
4 rész fehér rum
2 rész Curracao
2 rész friss citromlé
1 teáskanál Grenadine
1 teáskanál mandulaszirup
Ananász díszítésnek
Keverjük össze a hozzávalókat tört jéggel egy shakerben, majd szűrjük nagyobb jéggel teli pohárba! Díszítsük ananásszal!
Pina Colada
4 rész fehér rum
2 rész barna rum
6 rész ananászlé
4 rész kókusztej
Ananász díszítésnek
Keverjük össze a hozzávalókat tört jéggel egy turmixgépben, amíg teljesen egynemű, krémes italt nem kapunk. Öntsük nagyobb pohárba, díszítsük ananásszal!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!