A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vén tengeri medve

Mit kell tudni a rumról?

2009-08-26 | Tóth Adrienn


Mi jut eszünkbe, ha meghalljuk a rum szót? Kezdve a részeg tengerészektől, akiket a sűrű barna ital tart életben, eljuthatunk egészen a visszafogott aromájú fehér Bacardiig. A skála széles, az italok változatosak, elsősorban mégis koktélalapanyagnak tartjuk őket. A következőkben érdekességeket tudhatunk meg a rumról, és adunk néhány tippet a koktélkeveréshez is.


Az első rumok a Karib-térségben létrehozott cukornád ültetvényeken készültek el a XVI. század elején. Ezek a földek komoly előrelépés jelentettek az európai gasztronómia megédesítésében, eddig ugyanis kevés cukorhoz vagy más édesítőanyaghoz fértek hozzá a konyhákban. Kolumbusz felfedezése ezen is változtatott.

Miből készül a rum?

Mint mindnyájan tudjuk, az alkohol cukorból készül, ez mindenféle típusra igaz a bortól a vodkáig. Tény, hogy ez utóbbi esetben nem áll rendelkezésre cukor, hiszen a vodka alapanyaga burgonya vagy gabona, ezért ebben az esetben először arra van szükség, hogy a keményítőt átalakítsák cukorrá. Ha azonban rendelkezésünkre áll maga a cukornád, nem ez a leglogikusabb alkoholforrás?

Miután a cukornád első préselése megtörténik, egy homályos, zöldes színű folyadékot kapunk, amelyet felforralva, kikristályosodik belőle a cukor, a maradék pedig egy sűrű, barna melléktermék, a melasz lesz. Nos, ennek a gazdag lének az erjesztésével készítik a rumot.

Mi köze a rumhoz a tengerészeknek?

Mondani sem kell, nem véletlen az, hogy a rumot a tengerészekhez kötjük. A XVIII. század folyamán ugyanis nemcsak a nemzetközi rabszolga-kereskedelem alapja lett a cukornád és a rum, hanem az angol tengerészeknek hivatalosan is napi porció járt belőle. A sörrel szemben ugyanis a rum stabil volt bármilyen extrém időjárási körülmény között.

A mai ember számára kicsit túlzónak tűnő a mindennapos adag a kezdetekben, amely bő negyed literre rúgott. Ez alapján néhány századot delíriumban tölthettek az angol tengerészek, de így legalább nem lázadtak a kapitány ellen. Egyébként ebben az időben, és ezen a színtéren fejlődött ki az úgy nevezett grog, amely kezdetben vízzel higított rumot jelentett. Később ehhez citromlevelet adtak annak C-vitamin tartalma miatt, amely távol tartotta a skorbutot.



A történet egyik legmeglepőbb fordulata az, hogy csak a közelmúltban, egészen pontosan 1970-ben döntöttek úgy, hogy talán mégsem használ a tengerészeknek napi nyolc pohár rum felhajtása, és betiltották az itatását.

Hol készítik?

Rumot ma elsősorban a Karib-szigeteken, Dél-Amerika keleti részén készítenek, azonban ennél sokkal kisebb mennyiséget előállítanak még a Fülöp-szigeteken, Mauritiuson, az Egyesült Államokban vagy épp Ausztráliában.

Ha koktélhoz keresünk alapanyagot, tökéletesen megfelelőek lehetnek számunkra a nagy cégek ismert termékei, amelyek ma még mindig azért készülnek, hogy a cukorgyártáskor feleslegessé vált melszt felhasználják. Léteznek azonban olyan termelők is, akik kis tételeket készítenek, figyelve az alapanyag származására, a desztillálás módjára.

Mitől barna a barna rum?

Nos, ideális esetben ez az eredeti okra vezethető vissza, azaz azért barna a rum, mert a hordós érlelés - a kezdetben színtelen italt - arany-barnává változtatta. Ne gondoljuk azonban, hogy ez minden esetben így van, hiszen e munkafolyamat a rum esetében is jelentős befektetést igényel mind a hordók, mind az érlelés által kiesett idő szempontjából. Sok esetben tehát karamellt használnak e célból, azonban nem olyan mennyiségben, amely képes lenne megédesíteni a rumot.

Happy hour

Végül következzen néhány koktélrecept, amit a nyár időben szívesen ajánlunk.

Mai Tai

4 rész barna rum
4 rész fehér rum
2 rész Curracao
2 rész friss citromlé
1 teáskanál Grenadine
1 teáskanál mandulaszirup
Ananász díszítésnek

Keverjük össze a hozzávalókat tört jéggel egy shakerben, majd szűrjük nagyobb jéggel teli pohárba! Díszítsük ananásszal!



Pina Colada

4 rész fehér rum
2 rész barna rum
6 rész ananászlé
4 rész kókusztej
Ananász díszítésnek

Keverjük össze a hozzávalókat tört jéggel egy turmixgépben, amíg teljesen egynemű, krémes italt nem kapunk. Öntsük nagyobb pohárba, díszítsük ananásszal!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!