A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vezéregyéniségek találkozása Szekszárdon

2014-04-26 | Tóth Adrienn


Vezéregyéniségek találkozása Szekszárdon

Szekszárdon jártunk, a borvidék egyik legkarakteresebb személyiségénél, Heimann Zoltánnál, akit arra kértünk, hogy tesztelje a Ford díjnyertes pickupját, a Rangert. A találkozás frenetikus erőket szabadított fel, s a két vezéregyéniség egymás erejét nem kioltva, hanem inkább erősítve mutatta meg a szimbiózis és az összefogás erejét.


Heimann Zoltán egyike azoknak az erős és céltudatos embereknek, akik kitartó és szenvedélyes munkával építik nem csak saját birtokuk imázsát, de a borvidék jövőjét meghatározó közösségi hálót is. Zolit arra kértük, hogy egy karakterben hozzá illő, sokrétű és sokoldalú autót próbáljon ki egy hétig, s mondja el a véleményét.

És hogy megtudjuk, mennyire sikerült az egymásra hangolódás, végigjártuk a birtok ültetvényeit, és leteszteltük, hogy valóban ennyire sokrétű-e a Ford megújult és díjakkal elhalmozott pickupja.

Amikor a Ford Rangerről kérdeztük a szenvedélyes szekszárdi borászt, azt is szerettük volna megtudni, hogy melyik saját bora az, amelyik stílusban leginkább hasonlít a sokoldalú járműre. Heimann Zoltán egy családi anekdotával igyekezett párhuzamot vonni autó és bor között. „A fiam szokta mondani, hogy ha egy borral kellene jellemezni a pincészetet, akkor az a Birtokbor lenne. Ez a bor egyfajta névjegykártyaként is működik, a birtok letisztult és sokszínű karakterét mi is írhatná le jobban, mint egy remek házasítás, amely 50% cabernet franc-ból, 30% merlot-ból, 15% kékfrankosból és 5% syrah-ból áll.

Azt gondolom, hogy van egy jól érthető, elegáns stílusa, emellett kellően behízelgő, fogyasztásra csábító. Az elegancia mögött viszont olyan erő rejtőzik, amely az egész borvidékre jellemző. Stílusában van benne Bordeaux eleganciájából, de a borvidék klímájából adódóan van egy kis „újvilági” erő is a borban, s a borvidék arculatát talán legjobban visszaadó kékfrankos pedig hordozza a Kárpát-medence karakterét.

Nem a csúcsok csúcsa, de egy olyan bor, amit bárhol leteszel a világban egy bort kedvelő ember asztalára, várhatóan szívesen iszik belőle. 2007-ben debütáltunk a Birtokborral, amely tulajdonképpen a Cerveast váltotta a pincénél. És hogy mennyire sikeres a bor, azt jól mutatja, hogy ma már a legnagyobb forgalmi értéket képviseli a pincénél. Egy sikeres gasztrocélt teljesít. És miért ez a bor jellemzi leginkább a tesztelt autót?

.

Sokrétűség, sokszínűség

 .

Egy pickuptól szintén nem a csúcsok csúcsát várja az ember. Egy multifunkcionális jármű, amely szinte bármely helyzetben jó társa lehet a borásznak. Sokoldalú, nagy teherbírású, sok helyzetben megállja a helyét. Mint a Birtokbor. Ez sosem lesz Jaguár vagy Rolls-Royce, de nem is ezt várjuk tőle. Amit viszont elvárunk, azt remekül teljesíti.

Vezéregyéniségek találkozása Szekszárdon

Egy érdekes kettőség van benne: egyrészt kényelmes és tágas személyautó, másrészt egy igazi igavonó állat, amelyik sohasem hagy cserben, legyen hó vagy sár. A kifinomult vezetési élmény, a kezelőszervek, az utastér mind-mind azt az érzetet keltik, hogy egy kényelmes és biztonságos személyautóban ülünk. Nagyon tetszett például az ajtók finom csapódása, kívülről pedig kellően durábilis, egy igazi vezéregyéniség benyomását kelti, nem csak elegáns vonalaival, de maszkulin megjelenésével is. Férfias, macsó karaktere van az új Ford Rangernek."

.

A megfontolt építkezés

.

Természetesen, ha már a birtokon jártunk, arról is kérdeztük Heimann Zoltánt, hogyan alakult az elmúlt időszakban a birtok sorsa, hogyan kezdték, és hol tartanak ma. „Nagyjából 1990-től számíthatjuk a mai birtok tudatos építését. Akkor még betéti társaságként kezdtük, mintegy fél hektáron, s nem igazán sejtettük, hogy ma hol fogunk tartani.

Amikor apám elment nyugdíjba, és kereste a helyét, kitaláltuk, hogy legyen palackozási lehetőség, induljunk ebbe az irányba. Persze azért már ott motoszkált a fejemben, hogy ezt a családi birtokot jó lenne fenntartani és sikerre vinni. Abban az időben még számomra sem ez volt a fő profil, több cégnél is kipróbáltam magam, míg rájöttem, hogy mi is az én feladatom igazából.

Az első időben azért inkább vakrepülésre emlékeztetett a dolog, mint profi birtoképítésre. Aztán egy idő után eljött a pillanat, amikor már az egész család látta, hogy ezt nem lehet hakniszerűen csinálni. A feleségem éppen otthon volt a gyerekekkel, és ő mondta, hogy ez így nem mehet tovább, tervezni kell, lépni kell.

Ágnes, a feleségem volt az, aki kezébe vette a dolgokat, és pénzügyileg is rendet vágott. Elkezdtük forgalmazni a palackos borokat, és abból már látszott, hogy ennek már van valami értelme. Szép lassan, ahogy lehetetett területeket vásárolni, úgy gyarapodott a birtok, és mára elérte a 23 hektárt. Persze soha nem volt egyszerű, mert amikor megszereztünk egy remek adottságú területet, akkor például kiderült, hogy a rajta lévő ültetvényszerkezet nem megfelelő, vagy a fajta nem egészen oda illő.

Vezéregyéniségek találkozása Szekszárdon

Szép lassan, ahogy anyagi körülményeink is engedték, elindultunk egy organikus fejlődés mentén, ami mind a művelésmódra, mind a birtok fejlesztésére igaz volt. Ami szintén nagyon fontos volt, hogy ahogy mi bővültünk, úgy fejlődött a piac is, így komoly esély mutatkozott arra, hogy sikerre is vihetjük ezt a birtokot. Az azért már viszonylag korán tudatosodott bennünk, hogy csak a kiemelt minőség az, amely hosszú távon is elismerést és megélhetést hozhat a családnak.

.

Egy autó, amelyre lehet számítani

.

„Pont az a lényege egy ilyen autónak, hogy a farmgazdálkodás keretei között ki tudjam használni, legyen egy jó társ, amelyik nem hagy ott a sárban, hóban, kánikulában. Kiemelt szempont, hogy ha bármit szállítanom kell, legyen az bor, szivattyú, hurkatöltő vagy akár dugvány vagy oltvány, el tudjam vinni az autóval. Nagyon fontos, hogy egy ilyen autó valóban felvigyen a hegy tetejére – bármilyen legyen is az időjárás –, mert mi tényleg itt vagyunk fent a hegyen. Szintén elvárható, hogy egy ilyen autóval nem csak a teher, de a személyek, munkások szállítását is meg tudjuk oldani.

Ugyan három autó van a családban, hogy mindenki tudja intézni a dolgát, de nagyon gyakran a pickupra vár az a feladat is, hogy Budapestre vagy Debrecenbe kell vele menni, ráadásul gyakran borokkal és a családdal megpakolva. 

A gazdasági oldal sem elhanyagolható egy haszonjárműnél, ugyanis mind a vételárból, mind az üzemanyagköltségből vissza lehet igényelni az áfát, ami egy igen fontos szempont egy gazdálkodó számára. Ennek az autónak pont az a legnagyobb értéke, hogy univerzális, mint a Birtokborunk" – teszi hozzá a szekszárdi borász. „Akár még nagyobb bevásárlás kapcsán is nagyon hasznos lehet, főleg ott, ahol a feleség szeret egyszerre egy komplett kisáruháznyi dolgot megvásárolni" – mosolyog.

„Mivel az egész család használja a pickupot, így a biztonság kérdése különösen fontos számomra, és ez az autó abszolút ezt az érzést nyújtotta, fent a hegyen és az autópályán egyaránt. Jó az utazási sebessége is, persze nem 160-nal repesztek vele, de 130-nál is igen nagy biztonságban éreztem magam ebben a merev és erős kaszniban.”

.

Az átalakulás fázisai

.

A fajtaszerkezet kialakítása több fázisban zajlott a birtokon. Első körben a merlot és a cabernet franc volt az, amit elkezdtünk telepíteni. Ezek piacos fajták, jól érzik magukat Szekszárdon. A cabernet sauvignont azért nem erőltettük, mert túlságosan eluralja a házasításokat. Mi inkább a finesz és az elegancia oldaláról akartuk megközelíteni a borokat, ezért is választottunk inkább franc-t.

A második fázisban kezdtünk keresni olyan különleges fajtákat, amelyek ugyan nem főszereplői a szortimentnek, de mint különleges „fűszerek”, egyedivé tehetik a pincészet borait. Ekkor telepítettünk, viognier-t, tannatot és sagrantinót, syrah-t és pinot noirt. Elsőként kísérleteztünk több fajtával is Szekszárdon, ezeket később be is fogadta a borvidék. A sagrantino azért is jó választás – most már nyugodt szívvel mondhatom –, mert a cabernet sauvignon cserességét is tudja pótolni, ráadásul karakteres és fűszeres.

Vezéregyéniségek találkozása Szekszárdon

Most értünk be a harmadik fázisba, amikor is a kékfrankosra és a kadarkára került a fő hangsúly. Ezt azért is tehettük meg, mert a merlot-cabernet bázisú vonal anyagilag is megengedte, hogy tényleg azokkal a fajtákkal foglalkozzunk, amelyek nem csak a saját birtokunk, de a borvidék létét is meghatározhatják a jövőben.

Ma már szerencsére Zoli fiam egyre inkább kiveszi a részét a birtok tudatos építéséből és működtetéséből, így mostanában egyre több időm és lehetőségem van a borvidék termelőinek integrálására, a közösség formálására, és a fontos termékek egyre tudatosabb építésére és kommunikálására is.

Ilyen az, ha két vezéregyéniség egymásra talál, és egymást kiegészítve válnak a szekszárdi dombok meghatározó szereplőivé. A Ford Ranger a természet meghódítására, megszelídítésére épült, és nem a leigázására, és ebben a tekintetben azonosságot mutat a Heimann birtok filozófiájával. (X)

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!