A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vino nobile di montepulciano, Olaszország

Borismeret

2015-02-18 | Tóth Adrienn


Vino nobile di montepulciano, Olaszország

Toszkána három olyan fontos bortermő régiót foglal magába, amelyekben a sangiovese szőlőfajta körül forog a világ. Míg a brunello di montalcino esetében 100%-ban e szőlőfajtából készülő borokról van szó, addig a chianti és a vino nobile di montepulciano kapcsán sangiovese alapú házasításokról beszélhetünk. Bár történelmi hagyományai a messzi múltba nyúlnak vissza, a három zóna közül a ma általunk tárgyaltat övezi a legkevesebb figyelem; ebben persze része van annak is, hogy szőlővel fedett területe nagyságrendekkel elmarad a többi mögött, de az is tény, hogy borai sem élveznek olyan magas státuszt, mint a kiemelkedő chiantik és brunellók.


Történelem

 

Pedig Montepulcianót mint bortermő régiót már a VIII. század óta jegyzik a dokumentumok. A XVI. század közepén III. Pál pápa pincemestere a tökéletes borként utal az innen érkező hordók tartalmára. A régióban azonban legtöbbször Francesco Redi 1685-ben kiadott könyvét említik történelmi referenciaként. A költő Bacchus Toszkánában végzett munkáját dicséri, és legmagasabb minőségű boraként a Montepulciano határából származót emeli ki. Arról, hogy a nobile, azaz nemes kifejezés mikor kerül a bortípus nevébe, már megoszlanak az elméletek.

 

Szabályozás

 

A vino nobile di montepulciano az elsők között kapta meg a ’60-as években a DOC, majd a ’80-as években a DOCG státuszt. Az előírások szerint a bornak legalább 70%-ban sangioveséből kell állnia, amely fajtának helyi variációja a prugnolo gentile. Ehhez kerülhet maximum 20%-ban két helyi fajta, a canaiolo és mammolo, valamint ugyancsak maximum 20% erejéig más, engedélyezett fajták, például a cabernet sauvignon. Az 1999-es változásokat követően azonban ma már a 100%-ban sangioveséből készített bor is viselheti a vino nobile nevet.

 

Elhelyezkedés, természeti adottságok

 

A másik két korábban említett borvidékhez képest Montepulciano a tengerparttól távolabb helyezkedik el, így itt kevésbé hat a nagy vízfelület légmozgató, hőcserélő hatása. Ennek köszönhető, hogy ezen a vidéken a jellemzően meleg nyarakon éjszaka sem hűl le a hőmérséklet, és ez felgyorsítja az érés folyamatát. E tény, valamint a talaj magasabb homoktartalma és a mészkő alacsony előfordulása is az oka annak, hogy a például a legtöbb chiantihoz képest a vino nobilék testesebbek, magasabb alkoholtartalommal bírnak. 

 

 

Prugnolo gentile

A prugnolo gentile a sangiovesének egy helyi klónja, amely lazább szerkezetű és nagyobb bogyójú, mint a klasszikus sangiovese fürtök.

Borkészítés

 

A vino nobile di montepulciano esetében a törvény legalább kétéves hordós érlelést ír elő, amelynek számítása a szüretet követő év januárjának elejétől indul. A vino nobile di montepulciano riserva esetében ez a minimális periódus egy évvel meghosszabbodik. 1989-ben a montalcinóikat követve itt is létrehozták a rosso kategóriát, amely kevesebb kötelező érlelést ír elő, így könnyedebb borok elkészítését teszi lehetővé. A régióban ugyancsak készíthető novello néven újbor, valamint törkölypálinka, azaz grappa is.

 

Tipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz

 

Olaszországban leggyakrabban húsos fogásokat kísér a vino nobile, olyanokat, mint a vaddisznóragu, a vastag, grillezett chianina steak, a sertéskolbász, a szalámi, a sült bárány. Ugyancsak jó választás lehet azonban a pirított, vadgomba polentával vagy a tagliatelle fekete szarvasgombával és olívaolajjal. A nemzetközi szakirodalom azonban ezen túl a karibi konyha fogásaihoz is ajánlja.

 

Ha oda látogatsz…

 

Montepulciano főutcája másfél kilométer hosszú, és a Porta al Prato, valamint a Piazza Grande között húzódik. A városban a turisták kedvéért is sok területről kitiltották az autókat. A bor iránt érdeklődők meglátogathatják a Piazza Grandén található Cantina Contuccit, amelyet egy városi börtönből alakított át egy olyan család, amely a legendák szerint immár a negyvenedik generáció óta foglalkozik Montepulcianóban borkészítéssel. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!