A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A balatoni gasztro végre balatoni alapanyaggal kezdődik

Marha & sajt

2016-11-02 | Vinoport


A balatoni gasztro végre balatoni alapanyaggal kezdődik

Kiderült melyek a Balaton régió legjobb alapanyagai 2016-ban: ha még nem hallott a balatonfenyvesi Angus marháról és a vászolyi sajtról, itt az ideje megjegyezni ezeket a kiváló minőségű hazai termékeket és persze a termelőket is. Ők voltak azok, akiket a Balatoni Gasztrotérkép vendéglősei és séfjei a legkiemelkedőbbnek tartottak ebben az évben, figyelembe véve a folyamatos, megbízható minőséget, szállítási kapacitást, és persze a vendégek visszajelzéseit.


 

"Nagyon fontosnak tartjuk, hogy beszéljük az alapanyagokról, hiszen az egész gasztronómiának ez a kiindulópontja. Sokat hallunk arról, hogy kevés a megbízható termelő, ugyanakkor úgy látjuk, hogy lassan de biztosan növekszik az olyan gazdaságok száma, akik igenis képesek profin ellátni a régiós éttermeket. Szeretnénk támogatni és elismerni a hazai termelőket, és tovább népszerűsíteni az egész éves balatoni gasztronómiát, valamint a vendéglátók pozitív, összefogáson alapuló szemléletét, ezért is döntöttünk úgy, hogy hagyományteremtő szándékkal létrehozzuk a Balaton Alapanyaga díjat" - mondták el a Balatoni Gasztrotérkép készítői, Szauer Judit és Budavári Dóra.

 

Az alapanyagok meghatározásánál a magas minőség mellett a legfontosabb szempont az volt, hogy az adott termékek egész évben folyamatosan, biztonsággal beszerezhetőek legyenek a termelőktől. A szakmai zsűri tagjai két-két javaslatot hoztak a közös megbeszélésre, ahol szinte teljes egyetértésben választották ki a régió számukra legkiemelkedőbb alapanyagait, a balatonfenyvesi Angus marhát és a vászolyi sajtotAz idei befutók mellett szóba kerültek további fontos alapanyagok is, mint például a vadhús, a balaton vízgyűjtő területéről származó tavakban nevelt nyúrga ponty, a keszthelyi tokhal, a mandula, a levendula, a somogyi kifliburgonya vagy éppen a nemesvámosi tökmagolaj

 

 

A kiválasztást végző vendéglős csapat tagjai mind-mind a balatoni régió kiemelkedő gasztronómiai szereplői: Bezerics Dániel (Télikert, Paletta, Bezerics Borház), Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök Étterem), Deli János és Endrédi Zoltán (Márga Bisztró), Martonosi Zsolt (Chianti Étterem, Baricska Csárda), Laposa Bence (Balatoni Kör, Laposa Pince, Kishableány), valamint Jakabffy László (Gundel Károly életműdíjas vendéglátóipari szakember, a Balatoni Gasztrotérkép gasztronómiai szaktanácsadója). 

 

A balatoni vendéglátósok fontosnak tartják megemlíteni, hogy elkötelezettek a balatoni halászati kérdéskör rendezése mellett is. A Balaton nem létezhet hal nélkül, a tavi halak beszerzése pedig jelenleg számos nehézségbe ütközik. "A halak esetében javasolni fogunk egy hármas származási jelölést a Balaton régióban működő vendéglátóipari egységeknek a strandbüféktől egészen a legfelkapottabb éttermekig, hogy a fogyasztók pontosan tisztában lehessenek azzal, hogy milyen és honnan származó halat is fogyasztanak" – fejtette ki a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

 

A balatoni gasztro végre balatoni alapanyaggal kezdődik

 

A zöldségek szerepét is kiemelkedően fontosnak nevezték a szakemberek, néhány balatoni étterem zöldség felhasználásának akár 90 százaléka már saját termelésből vagy termeltetésből származik, ami összehasonlíthatatlanul magasabb minőséget jelent. "Az idei nyáron már rengeteg olyan zöldséget, salátákat, fűszernövényeket használtunk fel az étteremben, amit  édesanyámmal egy Veszprém melletti területen mi magunk termesztettünk" – mesélte Endrédi Zoltán, a csopaki Márga bisztró séfje.

 

A 2016-os választott balatoni alapanyagok mellett ebben az évben a zsűri az olaszrizlinget ajánlja a régió kiemelt boraként. Magyarország egyik leggyakoribb fehérszőlő fajtája a füred-csopaki, a badacsonyi és az egri borvidékeken található meg a legnagyobb területeken, Csopakon a fajta szigorú védettséget élvez (Csopaki Kódex eredetvédelmi rendszer).

 

A vászolyi sajtból és balatonfenyvesi angus marhából készült fogásoknak külön figyelmet szentelnek húsz balatoni étteremben: november 25-től három hétvégén át, december 11-ig megtalálhatóak lesznek az ezen alapanyagokból készült ételek táblás ajánlatban a Balatoni Gasztrotérkép számos tag-éttermében.

 

A résztvevő éttermek listája:

BL Yacht Club&Apartments

Bonne Chance

Bonvino Hotel

Chianti Étterem

Horváth Ház Borgaléria

Hubertus Hof Hotel&Restaurant

Káli Art Inn

Kistücsök Étterem

Kővirág Étel-Ital-Ágy

Kredenc Borbisztró

Kreinbacher Birtok

Kristinus Borbirtok

Laposa Borterasz

Mala Garden Design Hotel and Restaurant

Márga Bisztró

MIAKŐ

Páskom Cottage

Sáfránkert Vendéglő

Télikert

Terazza Bistro Bar

 

A résztvevők listája folyamatosan bővül, a pontos lista és az ételek a Balatoni Gasztrotérkép Facebook-oldalán megtalálhatóak lesznek.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!