Furminttal, aszúval, tölgylevéllel operál ma Széll Tamás
Bocuse d'Or 2016
2017-01-24 | VinoportTöbbé nem titok: ezek az ételek készülnek ma el a magyar csapat kezei alatt. A magyarok 9:50-kor rajtolnak, ezekben a percekben azonban már a boxban vannak, és előkészítik a terepet.
Hétőn délután háromkor ünnepélyesen bevondult a Bocuse d'Or mind a 24 döntős csapata a lyoni SIRHA kiállítás területére. Természetesen köztük volt Széll Tamás és a magyar csapat is.
A csapatokat Jerome Bocuse köszöntötte, aki a mostani Bocuse d'Oron fogja hivatalosan is elfoglalni édesapja, Paul Bocuse helyét a verseny élén. Beszédében elsősorban arra hívta fel a figyelmet, mennyire fantasztikus, hogy kétévente létrejöhet ez a nagyszabású találkozó a világ szakácsai és gasztronómiai képviselői között, most azonban, a harmincadik évfordulón, ez méginkább így lesz.
A csapatokat Jerome Bocuse köszöntötte, aki a mostani Bocuse d'Oron fogja hivatalosan is elfoglalni édesapja, Paul Bocuse helyét a verseny élén. Beszédében elsősorban arra hívta fel a figyelmet, mennyire fantasztikus, hogy kétévente létrejöhet ez a nagyszabású találkozó a világ szakácsai és gasztronómiai képviselői között, most azonban, a harmincadik évfordulón, ez méginkább így lesz.
Ezt követően Regis Marcon, egykori Bocuse győztes és három Michelin-csillagos séf arról beszélt, mennyire nagy dolog, hogy a csapatoknak vegán tányért kell készíteniük, és hogy milyen kíváncsian várják a bírák a zöldségek adta színeket, formákat és ízeket a versenynapokon.
Négykor megkezdődött a piaci vásárlás. A Metro piacán hihetetlen széles zöldségválasztékból válogathattak a csapatok. Először a második versenynap csapatai tölthettek fél órát a piac területén. A csapatok egy előzetes lista alapján tölthették meg a kosaraikat. Végül a második körben a magyar csapat is elvégezhette a vásárlását a holnapi versenyzéshez. Az ő kosarukba többek között kétfajta cékla, fokhagyma, burgonya, échalotte, sárgarépa és csicsóka került.
Széll Tamásék azt már múlt héten elárulták, hogy az itthonról kivitt alapanyagok között szerepel a tokaji bor és ecetek, a magyar erdei gombák és a dió, ráadásul még a felhasznált tálak formaterve is visszaadja a magyar jelleget. Mára Széll Tamásék teljes menüje is nyilvánossá vált.
Vegán téma
Betekintés a magyar konyha kultúrába & történelembe
„Gyökerek & Levelek alatt”
- Grillezett zeller, magyar szarvasgomba, savanyított erdei medvehagyma & tökmag
- Cékla, gombák, sült fokhagyma & virágok roppanós levélkével
- Sárgacékla & Hagymadzsem savanyított bodzával, Tokaji furmint, paprika & mustármag
- Körte petrezselyem olajban konfitálva, petrezselyemszárral
- Pirított póréhagyma, fekete bors & savanyított citrom
- Roppanós „gyökér” & csicsókapüré
- „Dió” & Gombazselé
- Tokaji ecet gyöngyök & savanyított répák
Mártás
- Petrezselyemkrém
- Grillezett zellermártás dióval & magyar szarvasgomba
Bresse-i csirke & Tenger gyümölcsei
Betekintés a magyar konyha kultúrába & történelembe
Menünkben fellelhető Tokaji furmint & aszú, mangalica sonka & szalonna, tökmag, kacsamáj & paprika
Magyar téli erdő
- Grillezett csirkecomb, szárny & belsőségek
- Homár, fűszerek & erdei gombák
- Csirkemell mozaik ropogós csirkebőrrel, csirkezsír & roppanós „tölgyfalevélkék”
- Folyami rák paprikával, petrezselyem krém & homárhab
Köretek:
- Sárgacékla & hagymadzsem
- savanyított gyökérzöldségekkel, Kisasszondi sajtmártás & magyar szarvasgomba
- ”Tartlet virág”
- Marinált zöldborsó savanyított citrommal & mangalica sonka & csicsókapüré
- Céklazselé meggyecettel, sült kacsamáj & zöldalma, mustár- és tökmag, sóskavirág
Mártás
- Csirke jus grillezett csirkecombbal, tokaji furmint & aszú, fekete bors, savanyított fenyő & barnított vaj
Így zajlik
A nemzetközi szakácsversenyen a hétfő, szerda és péntek az előkészületek napja, a kedd, csütörtök és szombat pedig a versenyeké, amikor a 24 csapat időre főz. A kezdéstől öt óra elteltével kell tálalni egy vegán ételt, ezután 35 perccel egy húsételt - mondta el korábban Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, aki Magyarországot képviseli a 24 tagú zsűriben.
A döntőn kedden 9.50-kor kezdődik a magyar csapat főzése, 14.50-kor találják a vegán ételt, 15.25-kor a húsételt.
Aki nem tudott kiutazni, az interneten követheti az eseményeket, és a budapesti Hold utcai piacon szurkolói központot is létrehozott a Magyar Bocuse d'Or Akadémia.
Közben a SIRHA VIP részlegében felállított magyar strand nagy sikerrel zárta az első napot. A standnál folyamatos volt az érdeklődés, ahol a magyar borok mellett a magyar alapagokból készített ételeket is kóstolhatták a látogatók. A standnál az Arany Kaviár, a Kistücsök, a Bock Bisztró és a Stand 25 éttermek képviselői készítették a kiváló ételeket.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!