Kamcsatkai rák, szemlingkaviár és 50 éves szójaszósz az asztalon
Exkluzív vacsorákkal készülnek a Gourmet-n
2019-05-09 | VinoportTörténetének legizgalmasabb nemzetközi séf-felhozatalát ígéri az idei OTP Bank Gourmet fesztivál, ahol egy moszkvai csúcsétterem, egy két Michelin-csillagos bécsi és egy Michelin-csillagos szöuli étterem séfjei adnak exkluzív vacsorát.
Sztárikrek Moszkvából
Iván és Szergej Berezutszkij, egy orosz ikerpár tagjai mindketten gyerekkoruk óta rajonganak a főzésért, de külön-külön lettek sikeres séfek. 2017 végén megnyílt közös moszkvai éttermük, a Twins Garden, aztán üstökösként ki is lőtt, 72. helyen nyitott a világ 100 legjobb éttermének listáján. Azt ígérik, hogy a maguk teljességében mutatják be az orosz alapanyagokat, de messze elkerülik a sztereotípiákat és bevett mintákat. „Igazából az orosz alapanyagokért rajongunk. Oroszországban rengeteg nemzetiség él rengeteg különböző klímán, akik szeretik a terményeiket és azt is tudják, hogyan kell elkészíteni őket. Minket a velük való érintkezés, az utazás inspirál, nem pedig más séfek munkája” - nyilatkozták nemrégiben hitvallásuk kapcsán. A Gourmet exkluzív vacsoráján terítékre kerülnek – mások mellett – a kecsege legjobb részei, kamcsatkai rák káposztával és tormamártással és kecskegida kávén szárított répával – mindezeket válogatott borsorral kínálva.
Az osztrák és a mediterrán konyha találkozása
Konstantin Filippou Grazban született, de görög apától, így az osztrák fogások mellett a mediterrán ízeket is korán magába szívta. Dolgozott a bécsi Steirereckben, Gordon Ramsay londoni éttermében és a san sebastiani Arzakban. Kétcsillagos, a Gault Millau által is a legmagasabb kiosztott pontszámmal (19/20) elismert bécsi éttermét az egyszerűség kedvéért magáról nevezte el, és a díjak ellenére kötetlen hangulatra törekszik, ahol nem kell „sok pénzért feszengeni” és „senki sem érzi magát lényegesen öregebbnek, mint valójában”. A barátságos filozófiának megfelelően a fogásokban is a letisztultságra való törekvés, a családi indíttatásból következően pedig a közép-európai és tengeri alapanyagok keverése uralkodik. Ez a szellemiség és Timo Muliar sommelier külön is sokszor dicsért, nagyban természetközeli borokra támaszkodó borsora érkeznek a Gourmet Fesztivál exkluzív vacsorájára is, a menüben pedig - többek között - halkrém – amúr - szemlingkaviár, lazacpisztráng – kapor - savanyított mustármag vagy horvát szkampo – borjúnyelv - cochayuyo alga…a hozzá illő borokkal.
A koreai konyha megújítója
Milyen íze van egy 15 éves szójaszósznak? Lee Jong-kuk kreatívan hagyománytisztelő, Michelin csillagos szöuli konyháján kiderül, és a Gourmet Fesztivál jóvoltából most Budapesten is meg lehet kóstolni. Lee Jong-kuk-ról úgy tartják, egyike azoknak, akik új irányt adnak a koreai konyhának – egy híres idézetében azt mondta, sosem cserélné el a snidlinget egy húsalapanyagra, jelezve ezzel a szezonalitáshoz való ragaszkodását. Főszerepet visznek nála a szószok, azaz jangok, az 50 éves szójaszósz, a 30 éves paprikapaszta és az öt évig érlelt ecet. A Gourmet exkluzív vacsorán lesz “gombafőzelék”, “Tengeri tészta” a séf kertjében 10 évig érlelt sós osztrigaszósszal, párolt és grillezett marha a séf kertjében 15 évig érlelt szójaszósszal és tradicionális mini-desszertek.
A Millenárisra érkezik a legjobb olasz pezsgőházként emlegetett Ferrari is, amelynek válogatott tételeihez az éppen az ország legjobbjának választott Stand éttermet jegyző Széll Tamás és Szulló Szabina főz egy megismételhetetlen ebédmenüt. A színpadon mutatkozik be az albán Bledar Kola, aki a világ egyik legjobb éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában gyűjtött inspirációt ahhoz, hogy hazája egyszerre balkáni és mediterrán hagyományait újraértelmezze, és ott lesz Max Stiegl is, aki a Fertő-tó melletti éttermében újítja meg Burgenland konyháját belsőségekkel és gőzgombócokkal.
Részletek a gourmetfesztival.hu-n.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!