Öt borvidék csilloghat az év borbálján
Jön 2018 legexkluzívabb borgasztronómia eseménye
2018-01-05 | VinoportAhogy az előző 12 évben, úgy 2018-ban is az ország aktuális csúcsborai kapnak lehetőséget, hogy a Magyar Borok Bálja különleges borsorát adják. Ezúttal öt borvidék top tételei mutatkozhatnak be, hat pincészet egy-egy kiváló borán keresztül.
Az ötcsillagos Corinthia Hotel grandiózus báltermébe szervezett elit borvacsorán a hazai üzleti, kulturális és diplomáciai élet szereplői mellett természetesen a magyar borászok is megjelennek. A változatos programok és különleges ételsor mellett egy nívós borsor összeállítása kapott központi szerepet: ezért olyan bortípusokra építették azt a szervezők, amelyek mennyiségükben és minőségükben is egyaránt meghatározónak számítanak a hazai borkínálatban.
A vendégeket érkezéskor a Dél-Balaton és a Garamvári Szőlőbirtok méthode traditionnelle pezsgői köszöntik. A 2008-as Prestige Brut, a 2008-as Don Giovanni és az Evolution Rosé pezsgők indítják a sort, amit további különlegességek követnek.
Az amuse bouche után a menüt fogásait kísérve felsorakozik a nagy múltú Disznókő Szőlőbirtok 2016-os, késői szüretelésű furmintja, amit a Winelovers bortesztjén a legjobb olaszrizlingnek kikiáltott Kamocsay Prémium Sós-hegy Olaszrizling 2015 követ. Ezután kerül a poharakba az est első vörösbora, a 2016-os Év Bortermelője, Mészáros Pál Bodzási Kékfrankos Válogatás 2015 tétele, majd az ikonikus Gere Kopar 2013-ból.
Tokaji aszú nélkül elképzelhetetlen lenne bármilyen ünnep – 2018-ban az ország legnagyobb tekintélyű borásza, Szepsy István 2008-as aszúja mutatkozhat be.
Ha mindez nem elég, további 100 bort kóstolhatnak meg a vendégek, hiszen a Magyar Borok Bálja nemcsak egy elegáns báli esemény és gasztronómiai élmény, hanem egy 100 különböző magyar bort felvonultató exkluzív sétáló kóstoló is.
A kifogástalan menü üdvözlőfalatait az innovatív Caviar & Bull, az elő- és főételeket a Corinthia Hotel Brasserie & Atrium étterme, míg a desszertet illetve az állófogadásos vacsora fogásait a Budai Gesztenyés Nagyvendéglő biztosítja.
Íme az est teljes étel- és borsora!
Üdvözlőfalatok
Marinált kecskesajt körtével és mogyoróval töltve
Osztrigavirág (oyster leaf) lime-mal és bodzával
Ropogós lazacbőrön tálalt pisztráng ceviche kaviárral
Bor: Garamvári Szőlőbirtok - Prestige Brut 2008
Bor: Garamvári Szőlőbirtok - Don Giovanni 2008
Bor: Garamvári Szőlőbirtok – Evolution Rosé
Fotó: Benkő M. Fanni
Báli vacsora
Füstölt libamáj terrin, datolyakrém, vérnarancs zselé és angolna
Bor: Disznőkő Késői szüret 2016
Tőkehal, angol szalonna, pézsmatök, fodros kel, pácolt gyöngyhagyma és roston sült törökmogyoró
Bor: Kamocsay Ákos - Prémium Olaszrizling Sós-hegy-dűlő 2015
Sült tejes borjú filé , kacsamáj, turbolyagyökér, füge, zöldspárga és vörösbor redukció
Bor: Mészáros Pál - Bodzási Kékfrankos Válogatás 2015
Marhapofa, homár ravioli, konfitált fokhagyma, paszternák és tárkonyos alaplé
Bor: Gere Attila - Kopar 2013
Fotó: Benkő M. Fanni
Állófogadásos vacsora
Zsályás pisztráng, „Waldorf saláta”, dió strözel, csuka kaviár
Bor: Kamocsay Ákos Prémium Olaszrizling Sós-hegy-dűlő 2015
Kávés szarvas nyak, aszaltszilvás szalvétagombóc, ropogós vaddisznómájas hurka, boróka jus
Bor: Gere Attila Kopar 2013
Hamarosan debütál a báli és állófogadásos vacsora desszertje is, amelyhez Szepsy István 2008-as Tokaji Aszúja kerül a poharakba.
Olvasson még többet a programról, és a tavaly év nagy sikeréről; a sétálójegyről bővebben ITT.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!