A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Újabb örökös magyar sommelier-t avattak

Magyar Sommelier Bajnokság 2016

2016-02-23 | Tóth Zsófia


Újabb örökös magyar sommelier-t avattak

Szik Mátyás korábbi kétszeres sommelier bajnok idén is megvédte első helyét, így elnyerte az örökös sommelier címet. Ilyen volt az első nyílt Sommelier Bajnokság.


A Magyar Sommelier Club szervezte Év sommelier-je versenyről múlt héten tudósítottunk>>

 

Február 21-én, vasárnap a KávéBár Bazár keretein belül, rendkívüli kávék, teák, borok és koktélok társaságában zajlott a Magyar Sommelier Bajnokság. A 2011-ben alakult Magyar Sommelier Szövetség negyedik alkalommal rendezte meg a versenyt, de idén újdonság volt, hogy nemcsak a Szövetség tagjai nevezhettek.

 

A nap az elődöntővel indult, ahol az elméleti és gyakorlati tudásukról kellett számot adniuk a versenyzőknek: egy tesztben a borászati és a szőlészeti szaktudásukat, a világ fontosabb terroirjainak ismeretét, sőt művészettörténeti, kultúrtörténeti jártasságukat is számon kérték. Emellett az elődöntő része volt egy vörösbor dekantálása, valamint párlatok és borok felismerése, leírása.

 

 

A 11 indulóból azután három pohárnok jutott tovább (Szik Mátyás, Angerman László, Tüü Péter) a délutáni döntőbe, amelyet a közönség és a sajtó is megtekinthetett a Corinthia Hotel báltermében. A versenyzők életszerű, a sommelier munkájához tartozó mindennapi éttermi helyzetekben bizonyíthattak, úgymint pezsgőfelszolgálás, hibás borlap javítása, italajánlás menüsorhoz, dekantálás.

 

A sommelier modern kifejezéssel élve italmenedzser: nemcsak a borok, hanem az ásványvizek, kávék, teák, párlatok, sőt a szivarok világához is értenie kell.

Angerman Lászlótól tökéletes vörösbor dekantálást láthattunk, és nem hibázott pezsgőnyitásnál sem (a dugó eltávolításához nem a dugót, hanem a palackot csavarta, anélkül, hogy pukkanna). A bírák azt is figyelték, hogy kinek tölt először az asztalnál, valamint hogy mindezt cseppmentesen végezi-e.

 

Az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat a párlatok és borok felismerése, leírása volt. Általános derültségre adott okot a közönség soraiban, amikor Tüü Péter a kóstolásnál az érett, mahagóni színű italhoz érkezve "Hű de jó! Ezt magammal vihetem?" felkiáltással értékelte a bort. De valljuk be, mi is szívesen magunkkal vittük volna azt a Royal 1993-as tokaji aszúeszenciát.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

Végül egy meglepetésfeladatot is teljesítettek a versenyzők, magnum palackból kellett pezsgőt tölteniük, 14 pohárba egyenlő adagokat, ami nagyon látványosra sikerült. Komoly pontokat ért, ha sikerült egyenlően elosztaniuk az italt, miközben a palackban nem maradt egy csepp sem. A zsűri tagjai egyébként Horkai András (az Országos Borbíráló Bizottság elnöke), Gianni Annoni (Pomo d'Oro), Hamvas Zoltán (Bocuse d'Or), Káli Ildikó (szakíró), Kovács József (TG Italiano), Kovács László (a Vendéglátó Ipartestület elnöke), Kozma Kálmán (Gundel) és Virág Csaba (Kárpátia) voltak. A zsűri elnöki tisztét Fabók Mihály örökös magyar sommelier bajnok töltötte be.

 

Aki a legmagasabb színvonalú szaktudásról adott számot a nap folyamán, az Szik Mátyás (Kollázs Four Seasons) volt. A második helyezett az Onyx sommelier-je, Angerman László lett, a harmadik pedig az Alabárdos Étterem képviseletében Tüü Péter. Ő egyben a közönségdíjat is kiérdemelte.

 

Szik Mátyással két évvel ezelőtt győzelme után készítettünk interjút>>

Ha szeretne még többet olvasni a sommelier feladatairól, ide kattintson>>

A pezsgőtöltés és a dekantálás pontos menetéről egy korábbi cikkünkben számoltunk be>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!