Vigyázzunk, hogy (t)eszünk külföldön! 2. rész
Étkezési etikett a világ körül
2016-07-19 | Zacsek ÁgnesMilyen evőeszköz szükségeltetik Thaiföldön, mi az egyszerre felszolgált ételek helyes fogyasztási sorrendje Egyiptomban, melyik kezét ne használja étkezéshez Indiában? Kínzó kérdések a nyaralószezonban! A The Restaurant Choice és a Food &Wine színes infografikái segítségével most mi is bemutatjuk a különböző országok étkezési szokásait és kapcsolódó illemtanát. Második rész, tengerentúl.
Európában általános megegyezés, hogy a villát a bal kezünkben fogjuk, míg Mexikóban soha ne együk a tacót késsel és villával, ez nem túl udvarias gesztus. Míg Európában a fogásoknak külön sorrendje van, van előétel, főétel, desszert, ezek pedig egymás után követik egymást, addig sok országban, ilyen Vietnam és Egyiptom, egy időben tesznek az asztalra többféle ételt, gyakran tea kíséretében, és azokból válogathatunk. Több kultúrában is az az elfogadott, hogy a vendégség legidősebb tagja kezd el legelőször enni, előbb, mint bárki más. Ennek kivárása a tisztelet jele. És akkor a protokollról még nem is szóltunk! Ha a házigazda befejezte az étkezést, mindenki leteszi a villát (kést, kanalat)...Nézzük sorban a szokásokat!
Az első részért, az európai országok illemtanáért ide kattintson>>
Mexikó
- soha ne egye a tacót késsel-villával, mert az elég sznob.
- ne kezdjen el addig enni, amíg a vendéglátója szájából nem hangzik el hogy Jó étvágyat! Adott nyelven ez így hangzik: Provecho! (proh-veh-choh).
- meglepő módon Mexikóban 15% borravaló dukál a pincérnek.
- előre egyeztessük, hogy ki fizeti majd a számlát, hogy elkerüljük az esetleges félreértéseket. A mexikóiak hajlamosak belekezdeni a végeláthatatlan "Én fizetek!" - "Nem, te vagy az én vendégem!" játékba.
Vietnám
- ne kezdjen el addig enni, amíg a legidősebbnek nem szolgálták fel az ételt, illetve amíg ő nem ad engedélyt arra.
- 5% borravalót adjon, ha különösen elégedett.
- adjon az ételhez extrákat, fűszert, savanyúságot, chilit, ezeket az étel melletti kis tálon találja.
- mindkét keze legyen az asztalon, az egyikben a rizses tálat tartsa, a másikkal pedig a pálcikákat.
Egyiptom
- az egyiptomiak általában nem használják a bal kezüket az étkezésekkor, mivel észben tartják, hogy az ember általában ezt a kezét használja a toaletten is. Egyiptomi utazásai során talán ön is figyelhet erre (persze kérdés, hogy mi van a balkezesekkel...).
- a vendégségbe vigyen édességet, süteményt vagy csokoládét!
- ha az este végén felszolgálják a különleges fekete teájukat, a Shait, fogadja el.
- mindig hagyjon a tányéron egy kis maradék ételt, ezzel jelezheti a vendéglátója felé a háláját és azt, hogy mennyire nagylelkű volt a házigazda.
India
- Indiában a többség kézzel eszik, de kizárólag a jobb kezükkel étkeznek, mert a bal kezüket tisztátalan dolgokra használják. Használja ön is a jobb kezét!
- nyugodtan használjon sok chilit és csípőset. Keralában általában nagyon fűszeresen és csípősen esznek, és sokan meg sem tudják másképpen enni az ételt, már annyira függővé váltak a chilitől és a fűszeres ízektől.
Ausztrália
- vegyen részt BBQ-partykon. Az ausztrálok imádnak barbecue-zni, amit ők barbie-nak hívnak. Mivel ott szinte folyton jó idő van, ez az ausztrál étkezési és társas érintkezési kultúra alapja. Nem létezik olyan kicsi erkély, amire ne lehetne kitolni BBQ-sütőt.
- kóstolja meg a különlegesebb állatok húsát is. A legtöbb a halból és tengeri herkentyűkből fogy, de azért az ausztrálok esznek csirkét és kengurut is, aminek meglepően alacsony, mindössze 2% a zsírtartalma, és a legfinomabb része a farka. Sokszor használják fel a vadteve húsát is az étkezésekhez. Ausztrália az egyetlen ország, ahol megeszik a címerállatokat, azaz a kengurut és az emut.
Még több ország szokásaiért látogassa meg a Food and Wine oldalát!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!