A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A badacsony egyik legszebb kilátása, a lila akácos terasz

Nyári Ödön borászata

2016-06-17 | Kodela Mia


A badacsony egyik legszebb kilátása, a lila akácos terasz

A Badacsony egyik leggyönyörűbb kilátását a Nyári Pincénél találjuk – a lila akácos lugast és környékét a turisták és az őzek egyaránt élvezik. Pedig a pincészet mai arculatát maga a Szent György-hegy is alakította. Nyári Ödönnél és családjánál is jártunk a balatoni Kerülőutak alkalmával.


A harmadik generációs Szent György-hegyi borászatot, a déli oldalon fekvő Nyári Pincét 1978-ban alapították. Id. Nyári Ödön, a nagypapa vette meg a fél hektáros területet, rajta egy régi pincével, ahol akkor még csak a családnak készültek a borok. Fia, Nyári Ödön – az élelmiszeripari vegyésznek tanult pék – édesapja rábeszélésére döntött úgy, hogy folytatja a borászkodást. Fiam, ha nem kell a szőlő, eladom."

Kellett, így nemhogy máig megmaradt a csodaszép kilátással rendelkező pince, hanem valahogy évről évre nőttek is a szőlőterületek. Ma 8,5 hektár telepítés van a hegy déli, nyugati és keleti oldalain, szinte mind fehérszőlő: cserszegi fűszeres, kéknyelű, olaszrizling, chardonnay, tramini, rajnai rizling, szürkebarát és hárslevelű. Cabernet franc-t most már saját területről készítenek, de csak úgy 300 litert egyelőre. A folyamatos fejlődés eredménye, hogy a fiatal tőkéktől a 30-40 éveseken át, egészen az első, 78-as telepítésekről is szüretelhetnek.

 

A badacsony egyik legszebb kilátása, a lila akácos terasz

 

Kenyérrel és borral foglalkozom" – szokta mondani Nyári Ödön, aki az idejét a Szent György-hegy és a pomázi pékség között osztja meg. Lánya, Emese szerencsére szőlésznek tanult, a közelbe költözött, így soha nem marad a szőlő és a pince felügyelet nélkül. A pince dolgairól és a borokról apa és lánya közösen döntenek, bár Emese 2015-ben egy régi álmát is valóra váltotta: elkészítette saját házasítását, amely hárslevelű, kéknyelű és rajnai rizling fajtákból áll, és egyelőre még hordóban pihen.

Ahogy a hegy akarta

A régi pincében állnak a tartályok, hiszen kezdetben csak reduktív tételeket készítettek, majd ahogy bővült a terület és a pince, mind több bornak kellett a hely, úgy vettek hordókat is. Ma már a szőlő feldolgozásától kezdve a palackozásig, tárolásig, mindent meg tudnak oldani maguk. Az új pincerészt, amely 2008-ra készült el, eredetileg egyszintesre tervezték, de az élet és a hegy úgy hozta, hogy dupla lett belőle. A bazaltos, homokos talaj ugyanis beomlott, és vagy 200 teherautónyi földet kellett lehordaniuk a Szent György-hegyről.

 

 

A badacsony egyik legszebb kilátása, a lila akácos terasz

 

 

"Volt, aki két nap után elment, se szó, se beszéd" – idézte fel Emese azt a nagy munkát, ami ahhoz kellett, hogy most akár 80 ember is kényelmesen tudjon itt kóstolni, ahol nyáron kellemes hűvös van, télen pedig a régi, míves kályha adja a meleget. Tavasszal és nyáron persze a legjobb az akácos lugas alatt kortyolni a hűs borokat, lenyűgöző kilátással a Balatonra és a környező tájra. A vendégeknek is ez a kedvenc helye, persze innen készül a legtöbb fotó. Ott jártunkkor már elvirágzott a lila akác, de legközelebb majd jókor jövünk, hogy láthassuk.

A badacsony egyik legszebb kilátása, a lila akácos terasz

 

Egy ilyen helyen mindenki a legjobb panorámát keresi. A ház mögött pár métert ugyan meg kell tenni felfelé az igencsak meredek hegyoldalon, de a szőlők felett olyan kilátás tárul elénk, hogy alig akarunk lemenni. Sajnos az őzek is hasonlóan érezhetnek, hiszen könnyedén átugorják a kerítést, és a felső szőlőkben elég sok kárt tesznek. Ahogy a tavaszi fagy is, ami után kétséges, hogy idén tudnak-e cserszegi fűszerest szüretelni Nyáriék. Emese még bizakodik.

Nem csak az őzek találnak kedvükre valót

A bort és a hegyre látogatókat egy kis borüzlet várja is a pincénél, május és szeptember között minden nap. Itt kóstolni és vásárolni is lehet. Megéri a hegyen eltölteni egy kis időt és a meleg nap elől a lugas alá húzódva kóstolni.

 

 

A Nyári borok egy része reduktív, fiatal korában kerül piacra, a hordós tételeiket általában egy éves korukig hagyják érlelődni. Könnyen választhat mindenki, az is aki könnyebb, gyümölcsösebb bort keres, és az is, aki a hordós, érleltebb jegyeket kedveli. Mi most ezeket kóstoltuk.

 

Szürkebarát 2015

Fehérhúsú alma, barack, édesfűszerek, némi citrus. Behízelgő, kedves aromákkal bíró bor, az évjáratra jellemző, lágyabb struktúrájú savval. Bár a 13,5% alkohol kicsit kilóg, de összességében jó ivású, kedves bor.

 

Olaszrizling 2014

Mélyebb színű, birsalmás illatú bor. Míg illatban gyümölcsösebb és kedvesebb, addig ízben a citrusok, zöldalma, zöldfűszeres jegyek és az ásványosság dominálnak. A fanyar ízek mellett élénk savak, amit a részbeni hordós érleléssel szerettek volna tompítani, ez némi fűszerességet is csempész a borba.

 

A badacsony egyik legszebb kilátása, a lila akácos terasz

 

Rajnai Rizling 2013

Neutrális és visszafogott, mind illatban, mind ízben. Zöldalma, citrusok, ásványos és kissé sós íz, zöldfűszer, ringló, zöld barack. Élénk, jó savszerkezetű, egyensúlyos bor, aminek akár még az érés is jót fog tenni.

 

Hárslevelű 2015

A hárslevelű fajta a pincészet büszkesége, Nyári Ödön szerint a legjobb bora a 2013-as volt. Azt most nem, de a legújabb évjáratot kóstoltuk. Édes gyümölcsök, bodzás-virágos illat és íz, édesfűszerek, fehérhúsú gyümölcsök. Lágy savú, édes aromájú tétel, hordófűszerekkel és 13,5% alkohollal.

 

Kevés rendezvényen lehet találkozni a Nyári Pince boraival; ahelyett, hogy ők vinnék a palackokat szerte az országba kóstoltatni, azt szeretnék, ha az emberek hozzájuk látogatnának el. Akik így tesznek, személyes élményekkel gazdagabban távoznak, pont ahogyan mi. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!