A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ahol a bor a pont az i-n

Kerülőutak Villányban

2016-12-11 | Ferenczi Csilla


Ahol a bor a pont az i-n

A katlanszerű, déli kitettségű dűlőről kapta nevét az újonnan elkészült Bocor Pince és Fogadó, ahol a cél a tökéletesen szemyélyre szabott vendéglátás. A villányi Kerülőutak alkalmával megtudtuk, a bort is eredetileg csak a vendégeik kényeztetésére szánták, de jövőre már borversenyeken is indulhatnak.


A villányi pincesoron már 2013 decembere óta megtaláljuk a Bocor borokat, ezután készült el a fogadó 2014 nyarán, az új apartmanok 2015 októberében, a kényelmes lakóautó-beállóhelyekkel ellátott kemping pedig idén. "Aki Villányban jár, és betér a Bocor Pincébe, nagy eséllyel kilátogat utána a kisharsányi fogadóba is, és miután megkapta a bocoros impulzusokat, vissza is fog jönni. Ha a pincesor többi borászatára is kíváncsiak, 500 forintért beviszem őket, de ha éppen biciklizés közben elfáradva hívnak fel, akkor is bárhová értük megyek" mesélte ottjártunkkor Csoba Balázs, a Bocor üzletvezetője. 

 

Balázs néhány éve költözött Villányba, a pörgős sales-marketing mókuskerékből kiszakadva. Eredetileg csak a telek és az épületszerkezet volt meg, és többszöri támogatásért való pályázás kellett ahhoz, hogy a Bocor Fogadó és Pince mostani, egyszerre modern de barátságos formájában tündökölhessen: a sváb parasztháznak álcázott fogadó kilenc zajcsillapított szobával, négy tökéletesen felszerelt családi apartman, és árammal, illetve vízzel ellátott lakókocsi beállóhelyek játszótérrel és jacuzzival. "Három árkategóriában lehet nálunk megszállni: ezek a minőségben és szolgáltatásban mind a top hotelekkel érnek fel, hangulatban és árban viszont sokkal barátságosabbak" – tudtuk meg. 

 

Ahol a bor a pont az i-n

 

Balázs bárkinek szívesen ajánl környékbeli programokat, túraútvonalakat, gyógyfürdőket, hajókázást a Dráván, vagy akár Bock Józsi bácsi pinécszetének meglátogatását is. Reggelire szívesen kínálnak lokális finomságokat: gordisai stifolder, nagytótfalui tojás, helyi sajt és zöldségek is folyamatosan elérhetők, és bár egyelőre melegkonyhájuk nincs, de a több mint száz éves Tenkes Csárdával közösen így is megannyi esküvő helyszínéül szolgáltak.  

A ház bora

A 2014 óta folyamatosan felújított komplexumhoz 4,5 hektáros szőlőföld is tartozik, ebből egy hektár közvetlenül a fogadó mögött helyezkedik el, ahonnan a rozénak szánt alapanyag is kikerül. Emellett chardonnay, cabernet franc és cabernet sauvignon ültetvényekkel büszkélkedhetnek, amelyek önmagukban és egy-egy házasítás formájában is megtalálhatók a szortimentben: a Fifti-Fifti és a FiúslányoS.

 

Eredetileg azért kezdtünk el bort készíteni, mert a borturizmus a legerősebb errefelé, és szükség volt egyfajta ház borára. Nagyjából évi 20-25 ezer palackot készítünk, melynek több mint a fele elfogy saját vendégeink között, a többit pedig környékbeli vendéglátóhelyeknek, és saját partnereiknek adjuk. Multikban egyáltalán nem gondolkozunk, hiszen ez a tételszám ahhoz túl kicsi, ráadásul a bor a mi esetünkben inkább szolgáltatás. Inkább azt mondanám, ezzel került fel a pont az i-re" – tudtuk meg Balázstól. Hozzátette: nincs piaci nyomás, hogy minél gyorsabban minél többet kéne készíteni, így a borok olyanok, amilyeneket magunk is szívesen kortyolnak, és amelyeket vendégeikkel, barátaikkal jószívvel megosztanak.

 

Ahol a bor a pont az i-n

 

A gyors fogyásnak köszönhetően a Bocor legtöbb bora reduktív, kivéve a chardonnay-t, amely hat hónapot tölt hordóban, illetve a cabernet sauvignon-t, amely döntéstől (és évjárattól) függően négy-nyolc hónapot. A zöldmunka és a szüret egy helyi, szakavatott borász felügyelete alatt történik, a pincemunkát pedig közösen végzik – saját feldolgozó hiányában. Egyelőre.  Jövőre ugyanis a komplexum épül tovább: négyszintes épületben kap majd helyet a saját érlelőpince, és egy kóstoló/bemutatóterem, melyet saját melegkonyha, és konferenciaterem egészít majd ki.

 

Jövő évben arculatot is készülnek váltani, komolyabb logóval, elegánsabb címkével, egy finoman ezüstös, elegáns dizájnnal, amiben maga a Bocor dűlő is jobban megmutatkozik. Jövő évtől tervezik, hogy borversenyekre is benevezik tételeiket, illetve miután a Magyar Sommelier Szövetség elnöke nemrégiben meglátogatta őket, a borokra hamarosan felkerülhet a MASOSZ ajánlása is.

 

Ahol a bor a pont az i-n

 

A hét tételből álló szortimenttel minden igényt le tudnak fedni, pedig azok széles skálán mozognak. "A németek például mindig arra vágynak, hogy amit isznak, az robbanjon, hogy maradjon utána egy füstfelhő, éppen ezért a Bocor-féle gyümölcsösebb borokat nem is igazán tudják hova tenni. Sokszor a rozét és oportót át is ugorják, és egyből rátérnek a testesebb cabernet-kre."

 

A skála másik végén ezzel szemben olyan vendégekkel is rendszeresen találkoznak a Bocor Fogadóban, akiknél inkább a mennyiség számít, mint a minőség, illetve egészen más elképzelésük van a kikapcsolódásról. "Érezhető ugyanis, hogy Villány tulajdonképpen egyfajta bulihelyként funkcionál. Sokszor találkozom olyan kérdésekkel kóstoltatáskor, mint: sajnálod a bort? vagy: egyébként pálinkátok van?” – mesélte mosolyogva, miután hozzátette, jó lenne a borturizmust kicsit igényesebb irányba eltolni. (Mellesleg van egy tíz éves törkölypálinkájuk.)

 

A Bocor borok

Még itt Villányban is megfigyelhető, hogy a trendi, gyümölcsösebb borok irányába tolódik a borkészítés, már nem barrikolják annyira a borokat. A minőség persze továbbra is elsőszámú szempont, és bár a Bocor borokból is lehetne akár 5-6000 palackkal is többet készíteni, de akkor már a minőség rovására menne. Könnyed, társasági borokat kínálnak, mindenki igényeit kielégítve.

 

Bocor A Napfény Íze Chardonnay 2014

Meglepő, élénk és izgalmas chardonnay, mely hat hónap hordóban érlelés után mégis könnyed és friss. Egyetlen fehérborként valóban minden igényt kielégít, egyszerre krémes és vaníliás, miközben élénken savas és citrusos. Sokat fogunk még hallani róla!

 

Bocor Fifti-Fifti (50% sauvignon blanc + 50% chardonnay)

Ütős házasítás, amelyben a selymes textúra és délies citrusosság találkozik élénk illatossággal. Sikerét tükrözi, hogy először 800 palack készült belőle, következő évben már 2000, és terveik szerint jövőre már 4000 is készülni fog a Fifti-Fiftiből: ugyanis ezt kapkodják el leghamarabb.

 

Bocor Mindenki Szereti Rosé 2015

Üde és ropogós, amilyennek lennie kell. Rengeteg eper, szénsav nélkül, közepesnél kicsit magasabb savtartalommal. Balázsék szerint és szerintünk is pontosan ilyen az a rozé, amit mindenki szeret. 50% kékfrankos, 40% pinot és 10% syrah.

 

Ahol a bor a pont az i-n

 

Bocor Portugieser 2015

Kirobbanóan gyümölcsös, fűszeres, borsos, laza bor laza beszélgetésekhez. Finom, puha tanninok, rengeteg lédús meggy és málna, az átlagosnál komplexebb beltartalom. Ezt a portugiesert nem ők telepítették, hanem kis mennyiségben vásárolják egy helyi termelőtől, mivel a portugieser kötelezően a szortiment alapját kell képezze Villányban.

 

Bocor Lányos Cabernet Sauvignon 2015

Illatában nagyon izgalmas vanília, enyhe fűszeresség, közepes savtartalom, selymesség, és rengeteg, érett feketecseresznye. A 13%-os alkoholtartalom szépen hozzásimul a többi elemhez, bársonyos, és nem is annyira "lányos" bor. “Nyomokban hordót tartalmaz” - mondta Balázs a tételről, amiből évi 2500 palack készült, és mivel a vártnál sikeresebb, ezúttal elkészítik ennek a még mélyebb, karakteresebb verzióját is, mely 2-3 év múlva kerül majd forgalomba.

 

Bocor Fiús Cabernet Franc 2015

A 2014-es évjárat ellenére ez egy teljesen reduktív és élénk tétel, szedres, feketeborsos, finoman herbális illatokkal. Kortyában ugyanezek az aromák visszaköszönnek, melyhez közepes test és 13%-os alkoholtartalom párosul. Savai meglepően bársonyosak, utóíze közepesen hosszú. Fickós kis tétel, mely a könnyedség ellenére, karakterének köszönhetően hosszan ki fog tartani.

 

Bocor FiúslányoS Cuvée 2014

Össszetétele minden évben változik, ezúttal 60% cabernet franc mellé 40% cabernet sauvignon társul, komoly egységet alkotva a 7 hónapos hordós érlelés adta harmóniával. Harmonikus érzet, érlelési potenciállal, mely beltartalma ellenére jóleső kortyokkal gyönyörködtet. Kirobbanó szilvás, cseresznyés és a várt borsos fűszeresség, mely a rossz évjárat ellenére is remekül sikerült tétel. Találó név!

 

A Bocor borok korábban a Vinoport kóstolócsapatát is lenyűgözték, kattintson ajánlásaikért>>


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!