A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az Egri borvidék egyetlen házba sűrítve

Gál Tibor Fúzió

2016-03-18 | Vancsik Ivett


Az Egri borvidék egyetlen házba sűrítve

Letisztult, mégis barátságos belső tér; Eger és Toszkána egymásra találása; izgalmas belsőépítészeti megoldások és több funkció szinergiája – ezt tudja az egri Gál Tibor Fúzió, amely egyszerre borbár, vinotéka, Bikavér Múzeum, borpince, sommelier- és főzőiskola, vendéglátóhely és rendezvényhelyszín. Több aspektusát is teszteltük.


Az egy időben akár száz főt is kényelmesen befogadó, sokarcú Fúzió mindenre felkészült háziasszonya Titi húga, Gál Veronika. Korát és törékeny alkatát meghazudtoló felkészültséggel és határozottsággal fogadott minket: "2015-ben összesen 16.000 vendég fordult meg a házban; a mi feladatunk az, hogy minden téren minőségi kiszolgálást nyújtsunk, legyen szó egyéni látogatókról vagy céges csoportokról". Két szinten, más-más funkciójú és kialakítású terekben várják a vendégeket. A közös nevező természetesen a bor. "Ez az örökségünk, és ezt szeretnénk méltó környezetben továbbadni." A Gál Tibor Fúzióban a Pincészet összes forgalomban lévő bora kóstolható; ottlétünkkor éppen 15 különböző tétel volt nyitva.

 

A pincészet portfóliója a tudatosságot és a borvidék adottságait tükrözi: kereskedelmi forgalomban mindössze három bor, az Egri Csillag, a Bikavér és a Pinot Noir jelennek meg. Helyben, kuriózumként kóstolhatók csak a limitált szériás fajtaborok, mint a kadarka, a kékfrankos, a cabernet franc, a syrah, vagy éppen a hazánkban kevéssé elterjedt viognier. A Csillag a dobogósok között is kiemelt szerepet kap, hiszen a teljes, kb. 150.000 palackos termelésnek több mint harmadát teszi ki. 

Gál Tiborék az Egri Csillagban a borvidék megújulásának ígéretét látják: a szabályozás elkészülte egy határozott lépés az egységes borvidéki minőség irányába, ugyanakkor megadja a borásznak a szabadságot a termőhely jellegzetességét, az egri borvidékre jellemző sokszínűséget kifejező bor elkészítéséhez. A 2014-es Gál Csillag kilenc fajta házasításának eredménye: az alapot a leányka és a királyleányka adja. A 2015-ös Egri Csillag idén márciusban debütált.

 

Az Egri borvidék egyetlen házba sűrítve

 

Bikavérből két kategóriában is találunk bort Gál bort a Fúzió itallapján. A 2013-as „Titi”  kékfrankos, pinot noir, cabernet franc, syrah és portugieser házasítása. Ebben az egyes fajták borát külön-külön érlelték, a házasítás után pedig 6 hónapot töltött a bor palackban. A végeredmény egy könnyed, gyümölcsös, harmonikus bikavér, amely külföldön – elsősorban Lengyelországban – is  népszerű. A Csillag mögött ez a pincészet második legnagyobb palackszámú bora, a maga 20.000-es mennyiségével.

 

Egy szinttel feljebb, a superior kategóriában pedig a Selectiont kínálják: a bor 18 hónapos hordós és 6 hónapnyi palackos érlelést követően kerül forgalomba; itt már nagyobb testtel és komplexebb ízvilággal találkozunk.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

Egyedülálló módon a vendégeink akár saját bikavér házasításukat is elkészíthetik nálunk – ehhez egy speciális bikavérautomata áll rendelkezésükre. Az emeleti Bikavér Múzeum pedig a legmodernebb technikával, interaktív módon mutatja be az egri borvidéket, a pincészeteket, az egyes dűlőket, a bikavér legendáját, történetét, jellemzőit, a házasítható borok aromaprofilját" – vezetett körbe Veronika.

 

Bár kétségtelenül a két klasszikus egri házasítás, a Csillag és a Bikavér teszi ki a pincészet termelésének legnagyobb hányadát, érdemes a fajtaborokat is végigkóstolni. A mindössze néhány ezre palackszámmal készülő Kadarka a mindennapok könnyed, fűszeres, karakteres bora. A Síkhegyről szüretelt, szűretlen Cabernet Franc és a Pajados dűlőből származó Syrah a prémium ligában szerepel, mindkettő erősen limitált palackszámmal. A kereskedelmi forgalomban nem, ám a Fúzióban kapható 2011-es Kékfrankos pedig igazi élménybor, a fajtára jellemző elegáns fűszerezettséggel.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!