A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Buttler? Akkor Eger, természetesen

Bocs, Mikszáth, a borokra gondolunk

2016-04-01 | Bánlaki D. Stella


Buttler? Akkor Eger, természetesen

A Buttler család és Eger történelme elválaszthatatlanok. Báró Buttler János-Lajos az Egri Vár kapitánya, unokaöccse, gróf Buttler János, a szerelem hőse volt. A Buttler nevet azonban ma már nem csak a történelemből vagy a szépirodalomból ismerjük. Sőt, ha ez az egri birtok most lendületet vesz, akkor egyre inkább a prémium borokra asszociálunk majd róla.


Mikszáth történetében gróf Buttler János sárospataki diáknak a szünidő szerelmet hoz: megígéri, hogy amint visszatér az iskolából, elveszi Horváth Piroskát. A Dőry házban azonban másra kényszerítik, a báró várandós leányát kell elvennie. A párt nem más adja össze, mint Dőryék plébánosa, a születendő gyermek apja. Buttler hosszú éveken át tartó pereskedésbe kezd a kényszerházasság ellen, de veszít. Végül saját halálhírét keltve nyomtalanul eltűnik szerelmével, Piroskával...

 

Az utókor számára már kiderült, hogy Mikszáth Különös házasság című regényében egy kicsit kiszínezte az eseményeket, de az alap valós. A Buttler család kastélya még ma is áll Erdőteleken, az Eger patak partján. Az impozáns, copf stílusú házat arborétum veszi körül, a birtok épp eladó. Aki ezt tudja, vagy a regényt olvasta, annak nem jut eszébe "Bátler" néven emlegetni napjaink egyik feltörekvő – ám közel sem új – egri borászatát, a Gróf Buttlert (ejtsd, ahogy írod). Még akkor sem, ha a birtok központja nem a kastély – bár nem kevésbé impozáns.

 

A Kerülőutak egri túráján autóval a város fölött, a Nagykőporos pincesoron kanyarogva, a szakadó esőben a tájba simulva találjuk meg a borászatot. Mediterrán stílusú épület, de az anyaga a helyre jellemző nyersen mart tufa. Habár a 2200 négyzetméter alapterületű, négyszintes épületet 2012-ben adták át, belülről itt-ott még ma is befejezetlennek, és mindenképpen kihasználatlannak tűnik. Nagy terek, hatalmas belmagasságok, elsőre kiismerhetetlen épülethajók, részben üresen. Talán már nem sokáig: egy erős szakmai csapat nemrég kézbe vette a birtok dolgait, és célul tűzte ki, hogy Buttler nevet a prémium egri vörösborok szinonimájává teszi.

 

Buttler? Akkor Eger, természetesen

 

A Gróf Buttler élére állított új csapat célja nemcsak a borászat felvirágoztatása, hanem hogy az épület utolsó részleteit is befejezzék, képek kerüljenek a falakra, vagy függönyök az ablakokra, elkészüljön egy borbolt, és a hatalmas terek megteljenek élettel. (A jó ízlés már csak azért is garantált, mert a birtok tulajdonosa a Kogart-alapító, műgyűjtő Kovács Gábor.) Nagyszabású borkóstolókat, koncerteket, esküvőket tartanak majd itt. Ugyanis a legfelső, a 4. szint, azaz a feldolgozó alatt két rendezvényszint is van az épületben. A 3. emelet teraszán, illetve hatalmas ablakain át egész Eger látképe, a Mátra, sőt a lemenő nap is premier planban tárul a vendégek elé.

Eger természetesen

– a Gróf Buttler szlogenével utal arra, hogy a szőlőt a lehető legkevesebb beavatkozással nevelik és dolgozzák fel. A Nagy Eged hegyről és a Szarkás tetőről szüretelnek, nagyrészt persze kékszőlőt, mindkét területen 18-18 hektárról, 13-16 éves tőkékről. Ezután a gravitációt kihasználó pince segíti őket. Az érlelőben magyar, francia és amerikai tölgyfahordók várják a borokat, az új hordó és a használt hordók arányát a fajtához és évjárathoz igazítják. Szerintem a magas minőségű borok hordóban készülnek – vallja a borász. Hogy melyik bor melyik hordóban mennyi ideig pihen, Adamovich Károly folyamatos kóstolás alapján egyénileg mérlegeli. "Egyik hordó finomítja, kiegészíti a másikat, de az összhatás a lényeg" – mondja, miközben a körvezetés után egy kóstolóasztalhoz ültet minket.

 
Buttler? Akkor Eger, természetesen
 
A Gróf Buttler két termékcsaláddal van jelen a piacon. A "gb" néven a hiper- és a super üzletekben megtalálható, egyszerűbb, könnyen érthető és fogyasztható borok a mindennapok borai, részben felvásárolt szőlőből. Eközben a ránézésre is impozáns barna címkés, burgundi palackos Gróf Buttler borok a felsőbb ár- és minőségi kategóriák részei. Terroir borok, és ezt a címkék egyértelműen jelölik.
Viognier 2013

Szőlő a Nagy-Eged-hegy felső részéről. Színe citrom, illata intenzív, barack, sárga virágok pora, méz. A korty hűvösebb tónusú, citrommal, fanyarsággal, élénk savakkal. A fahordós erjesztés és a másfél év fahordós érlelés nem tűnik el nyomtalanul: a pörkölési jegyek határozzák meg a karakterét. Hosszú életű lesz.

Szarkás Egri Chardonnay Superior 2014

A gyenge évjárat ellenére Egerben születtek szép tételek, akár még a superior kategóriában is, ahogy ez a Chardonnay is példa rá. A Szarkás-dűlő superior besorolású terület, ezért, hogy a bor címkéjén meg tudjon jelenni, a superior fehér borok termékleírási szabályozását kellett követni a borkészítés során. Azaz maximum 80 q/ha termésmennyiség, és min. 20-as mustfok. Egyéb kötelező művelet vagy tiltás ennél a bortípusnál nincs. A Chardonnay illata méz, vanília, vajas toast, de a finom gyümölcsösség is benne van. A pörkölt mandula, a vajas textúra a kortyban visszaköszön, az évjárat adta savszerkezet lendületet ad. Hiába, ilyen a fahordós erjesztés, a battonage, a 20-40% újhordós érlelés. Jó szerkezet, hosszú korty, még fiatal.

 

Buttler? Akkor Eger, természetesen

gb Egri Bikavér 2013

A pince minden évben vásárol kékfrankos alapanyagot, de ebben a borban 6-7 másik szőlőfajtának is jutott hely, még a turánnak is. 1,5 év hordós érlelés után idén januárban palackozták; jutott már belőle Szlovákiába és Hollandiába is. Színe rubin, illatában meggy, cseresznye, édes hordófűszerek. A kortyban sok-sok lédús bogyós gyümölcs, meggy és szegfűszeg kellemes fanyarsága, lendület, egyensúly. 

Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér Superior 2009

Az egri bikavéreknek ma már nagyobbrészt kékfrankosból kell készülnie, de a szabályozásban létezik egy kiskapu.Az Eger termékleírás VIII/11. paragrafusa szerint, ha egy pincészetnek egyetlen dűlő terméséből készül a házasítása, és az ültetvény szerkezete nem áll összhangban az új szabályozással, valamint korábban eleget tett az adminisztrációs kötelezettségeinek, akkor mentesül a kékfrankos beházasítási kötelezettség  alól. Legalábbis addig, amíg adott terület szőlőfajta összetételében nem történik változás.

 

Ennek a Bikavérnek külön-külön érlelődtek az alapborai, csak a palackozás előtt házasították. Föld, erdő, gombák, meggy, bors, szegfűszeg az illat, a korty ennél fanyarabb: zöldszilva, meggymag, szeder. Kávés füstösség és kis likőrösség. Nagy bor, nagy alkohollal, ugyanakkor lendületes, még mindig fiatalnak hat a maga 7 évével. 

Nagy-Eged-hegy Egri Syrah Superior 2011

Ez a Gróf Buttler bor zsebelte be a legtöbb elismerést 2015-ben. Pedig volt kis feszültség, mire bor lett belőle: a spontán erjedés csak egy hét után indult be, és a végső, magas alkohol miatt picit el is húzódott az erjedés. Később 2,5 év újhordós érlelés következett (főleg magyar tölgyben, de francia és amerikai tölgyfahordóba is került belőle). Mély bíbor szín, eukaliptuszos, fekete szedres világ. A kortyban szilva és füst, keleti fűszerek, vanília, mazsolás csokoládé – hatalmas testével is itatja magát. Tartalmas, komplex, egyensúlyos, nagy bor.

 

Efölött már csak a termékpiramis csúcsa, a Phantom fantázianevű borkoncepció van, a maga 18 ezer forintos értékével. A legkiválóbb évjáratok legkiválóbb alapanyagából készül, utoljára 2011-ben, ami egyre szebb eredményeket ér el a nemzetközi borversenyeken (Vinalies Internationales Paris 2015 bronz érem, 2016 ezüst érem) Ebből a 2012-es évjárat is porondon lesz, és ha minden jól megy, 2013-ból és talán 2015-ből is lesznek folytatásai. De erről még korai beszélni. Addigra a Gróf Buttler név a szépirodalom-kedvelők körén túl a borkedvelők körében még ismertebbé válhat.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!