A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Izgalmas ízek otthonos helyen, a tó fölött

Borbély Családi Pincészet

2016-08-12 | Ferenczi Csilla


Izgalmas ízek otthonos helyen, a tó fölött

Nagy változások zajlanak a Balaton északi partján, azon belül a Badacsonyi borvidéken is. Már nem csak a Badacsony hegyéig, de a Gulácsig, a Tóti-hegyig, sőt Csobáncig is elmerészkednek az utazók. Itt bújnak meg a Borbély Családi Pincészet szőlőültetvényei is – újak és 60 évesek egyaránt.


A Borbély nagyszülők értékes szőlőterületei a 90-es évek végén újra magánkézbe kerülhettek, így Gyula és Gabriella együtt vágott bele a badacsonytomaji projektbe, Tamás fiuk pedig teljes mellbedobással 2010-ben csatlakozott hozzájuk. Ő vitt minket spontán dűlőtúrára, előbb a Tóti-hegy északnyugati részére, majd a Gulács déli oldalára, ahol a felújított, takaros kis pince is van.

 

A Borbély család összesen 21 hektáron gazdálkodik, vannak szőlőik a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti-hegy napsütötte lankáin is. A Tapolcai-medence nagyra becsült tanúhegyeinek talajszerkezete magassági szintek szerint változó – mondta Tamás. A vulkanikus hegyeket nagyrészt pannonhomok, pannonagyag és lösz takarja, de ezek a hegylábi lejtőkön káliumban gazdag bazalttörmelékkel keverednek. 

 

Izgalmas ízek otthonos helyen, a tó fölött

 

A talaj gazdag összetétele mellett a tanúhegyek hőtárolása, a borvidék szubmediterrán klímája, a Balaton víztömegének hőmérséklet kiegyenlítő hatása, és a déli hegyoldalakra visszatükröződő napsugarak együtt garantálják az itt készülő borok sajátos testességét, ízvilágát és zamatgazdagságát, ami semmivel sem összetéveszthető – és ami a borvidék jövőjét is biztosítja.

 

Borbély Tamás és családja a kezdetektől ezekre az előnyökre épít, és kizárólag a helyi fajtákból készítenek életteli, tüzes, tartalmas és jellegzetesen fajta karaktereket hordozó borokat. Természetesen friss boraikkal is jelen vannak a piacon, hiszen a termékskála jelentős részét azok adják. Növekedést nem igazán szeretnének,inkább csak akkor, ha a szomszédos területekhez juthatnának, így tudják ugyanis a lehető leghitelesebben átadni a bazaltsapkás hegyek terroir jellegét.

 

Izgalmas ízek otthonos helyen, a tó fölött

 

Az évente termelt 80.000 palack Borbély bor harmada elfogy helyben, másik harmada a környező fesztiválokon és éttermekben, így pedig marad még az ország különböző részein található éttermeknek, vinotékáknak is - ahová már nagykereskedelmi partnereik juttatják el. Emellett a családnak is van a Római úton egy Borbolt és Borterasza – amire különösen büszkék, hiszen ők jelentek meg itt először palackozott bor értékesítésével a környéken.

 

"A két legfontosabb fajtánk a kéknyelű és olaszrizling" – mondta Tamás, majd hozzátette, hogy a kéknyelűt szinte kötelességüknek érzik termeszteni, hiszen szinte kizárólag a Badacsonyban érzi jól magát. Az olaszrizling pedig egyszerűen a szívügyük – amellett hogy a legsokszínűbb borok készítésére alkalmas, még könnyebb is vele dolgozni.

 

A hagyományok megőrzése mellett persze fontosnak tartják a folyamatos megújulást is. A fejlesztéseknek hála mostanra már maguk tudnak palackozni és érlelni is a birtokon. Az utóbbi három év klímaváltozása miatt viszont újabb kihívásokkal kell szembenézniük. A májusi fagy a korai fajták, főleg a muskotály ültetvényeinek majdnem a felén hagyta ott nyomát a fiatal borász ugyanakkor optimista.

 

Izgalmas ízek otthonos helyen, a tó fölött

Otthonosságot találni

A borászat egyszerre indult a vendégházzal 1996-ban, és akkor még a szezonalitás uralkodott a Balaton körül – mesélték nekünk. Ráadásul a birtokot kezdetben azért is kevesen keresték, mert messze van a parttól – szerencsére ez már a múlté.. Anno minden Badacsony-centrikus volt" – mára viszont a Badacsonyi Borút Egyesület, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület és több kisebb borászati szerveződés komoly pezsgést hozott az egész környékre. A vendéglátást – a panziót és a borvacsorák mellé készített étkeket is – teljes egészében Tamás édesanyja, Gabriella viszi. Tőle tudtuk meg azt is, hogy Badacsonytomajra ma már nem csak nyáron jönnek a vendégek, hiszen a borkóstolók mellett egész évben tudnak szállást és étkezést is biztosítani.  Autóval, biciklivel és a régiójáró busszal is egyre többen érkeznek azok az igényes vendégek, akik szeretik és keresik az eldugott, izgalmas, de mégis otthonos és békés helyeket.

 

És persze a házias ízeket!

A Borbély dédszülők anno hentesek voltak, így a régi családi recept alapján készítik a kolbászt, tüzes szalámit sőt a kenőmájast is. Gabriella szürkemarha pörköltjét is ismeri a környék, amit saját készítésű hordós savanyúval tálal, régi családi receptjük szerint pedig a sült ételek mellé az egyedi, tökmagolajos hordós káposzta kerül. Természetesen rengeteg olyan zöldséget és fűszert is használ, amelyek a ház mögötti konyhakertből származnak. 

 

A vendégházban 11 fő fér el kényelmesen, és mivel tündéri játszótér is tartozik a házikóhoz, leginkább két család részére alkalmas, ilyenkor pedig az egész ház a vendégeké lehet a cserépkályhával és madárcsicsergéssel együtt. Ősztől tavaszig tartó időszakban inkább a borkedvelő vendégek, baráti társaságok adják egymásnak a kilincset.

 

Izgalmas ízek otthonos helyen, a tó fölött

 

A Borbély Családi Pincészet bor szortimentje meglehetősen széles, amelyben a kéknyelű és az olaszrizling több stílusú borai mellett mostanra egy újdonság, a rózsakő is szerepel, de kóstolhatunk szürkebarátot, muscat ottonelt, rajnai rizlinget, sőt késői szüretelésű zeuszt és jégbort is. Saját alapanyagukból készíttetnek emellett pálinkát (irsai olivér szőlőből és muscat ottonel törkölyből) illetve 100%-os szőlőlevet is.

 

Gabriella Badacsonyi Muscat Ottonel

"Édesanyám kedvenc bora" – mondta Tamás, a Csobánc déli lejtőiről származó borról. Átlagosnál nagyobb testű bor, és mivel a savak sem égtek el, hanem diszkréten megmaradtak, szép egyensúly született. Ezt a bort választották egyébként idén Hévíz város borának.

 

Badacsonyi Rózsakő

Ritkán van alkalmunk ilyen rózsakövet kóstolni. Szülőjénél, a kéknyelűnél barátságosabb fajta, és nem is annyira megosztó, pedig kemény, testes kis bor, amely erősen virágos, köves és finoman mézes jegyeket is hordoz. Teljesen önálló fajtaként most hozták ki először, mi pedig elsők között kóstolhattuk a tételt, mely a VinAgora nemzetközi borversenyen rögtön ezüst érmet hozott.

 

Bács Hegy Badacsonyi Olaszrizling

Rétegzett, komplex, nagyon mély és hosszú bor. Ezt kortyolva értettük meg, miért mondta Tamás, mennyire szeretné a fogyasztó közönségnekk átadni a terroirt a borokon keresztül is. A Bács-hegy 250 méter magas, bazalt alapú, agyagos fennsíkjáról származó olaszrizling kortyaiban rengeteg gyümölcs, finom sósság, utóízében pedig keserű mandula, mely egyenletesen, hosszan tart. A VinAgora Legjobb Olaszrizling Fajtabor kitüntetése mellett idén Figula Mihály emlékdíjat is adományoztak neki a Magyar Bormustrán.

További Borbély borokról véleményünket megtalálja a Borbár rovatban>>

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!