A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A champagne-ok elitklubja

Mit jelent a Special Club palack és címke?

2018-05-24 | Varró-Turóczi Anett


A champagne-ok elitklubja

Reims központjában, a nagy presztízsű champagne házak szebbnél szebb domainjei közt járva jött először szembe a felirat: “Club Tresors du Champagne”. Kíváncsi lettem, mi is ez a „klub”, kik a tagjai, és egyáltalán: milyen célból alapították?


A Club Tresors volt az első olyan szervezet Champagne-ban, amely azokat a termelőket tömörítette, akik deklaráltan a legmagasabb minőségre való törekvés szándékával közelítették meg a pezsgőkészítést. Az 1971-ben alapított, jelenleg 28 kézműves pezsgőpincészetet tagjai közt tudó klub tehát a fenti célkitűzés mellett elkötelezett, hasonló gondolkozású champagne készítők szerveződése.

 

Koncepciójuk most még időszerűbb mint valaha. A tagok a borvidék legjobb szőlőtermő területein dolgoznak és mindegyikük pezsgői kiemelkedő minőséget képviselnek; fő céljuk pedig saját terroirjuk lényegének megőrzése, valamint pezsgőik karakterének, stílusának bemutatása a világnak, minőségbeli kompromisszumok nélkül.

 

 

Komoly elvárásokat támasztanak önmagukkal szemben, ugyanis minden termelő kizárólag a saját területéről szüretelt szőlőből, saját pincéjében készíthet csak pezsgőt, a terroir sajátosságait visszatükrözve. A pezsgőknek kétlépcsős vakkóstolón kell meggyőzniük a borászokból és borszakértőkből álló, igen szigorú zsűrit: egyszer alapbor formájában palackozás előtt, majd pedig 3 év palackos érlelés után. Special Club minősítésű champagne csakis kiemelkedő évjáratokban készíthető. Ha a pezsgő minden akadályt sikerrel vett, akkor belekerülhet a Special Club egyedi palackjába, a fogyasztó pedig biztos lehet abban, hogy kiemelkedő minőségű, egyben egyedi, kézműves jegyekkel bíró ital kerül a poharába.

 

A champagne-ok elitklubjaForrás: http://www.clubtresorsdechampagne.com/en/member

 

 

A Special Club champagne tehát a Club Tresors koronaékszere. Ha bárhol a világon járva meglátjuk ezt a címkét és palackot, termelőtől függetlenül tudhatjuk, hogy a minőség nem lehet kérdéses, miközben az adott champagne ház stílusa felismerhetően megjelenik a pezsgőben.

 

Az idei év áprilisában volt szerencsém részt venni a Club Tresors du Champagne éves portfólió kóstolóján, ahol személyesen is találkozhattam a borászokkal és kóstolhattam a friss tételeket.

 

A champagne-ok elitklubja

 

Sok új kedvencet fedeztem fel; volt, amelyik jobban tetszett, volt, amelyik kevésbé, de a minőség mindenhol kiváló volt. Így bátran ajánlom hát a Special Club címke megnyugtató árnyékából a kóstolásukat!

 

Kezdetnek a Pezsgő Június Champagne termében:Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!