A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A felhőkarcolók árnyékában: New York állam borászata

2021-07-09 | Vinoport


A felhőkarcolók árnyékában: New York állam borászata

Az Erie-tótól a Long Island keleti csúcsáig négy AVA területet találunk. Szőlőtermesztés szempontjából ez a harmadik legfontosabb területe az Egyesült Államoknak. A Lake Erie messze a legnagyobb AVA, az itt megtermelt szőlő 90%-ából azonban szőlőlé (no és dzsem, lekvár) készül. New York City-től mintegy 500 km-re nyugatra találjuk a Finger Lakes festői vidékét. Manhat- tantől északra viszont a Hudson-folyó völgye helyezkedik el (Hudson River Valley). A „Nagy Almától” keletre pedig a Long Island két ágát találjuk.


fotó: unspalsh.com

 

Az állam bortermelése egyre nagyobb figyelmet érdemel. Az édes, olcsó, és főleg a zsidó bevándorlók részére készített kóser borok idejének vége, viszont egyre több európai stílusú rizling, chardonnay, merlot és cabernet franc készül.  A  térségben  a  XVII.  században,  Long  Islanden  ültették  az első tőkéket, majd a XVIII. századtól sok-sok hibridfajta telepítése következett.

 

Az európai vitis viniferát a helyi robusztus vitis labruscával keresztezték. Az antialkoholizmus mozgalmát, majd az alkoholtilalom esztendeit csak azok a termelők élték túl, akik szőlőlevet, misebort vagy orvosi célra használt bort tudtak termelni (vagy megtalálták az utat a fekete- piachoz). Az 1950-es évektől jött az újabb felvirágzás. Szakemberek már akkor mondták, hogy pl. a Finger Lakes hűvösebb ültetvényein igen jól érvényesülhetnének olyan európai fajták, mint a rizling, a chardonnay és a pinot noir.

 

Az 1976-os borászati törvény bevezetése a borászatok számának hatalmas növekedését hozta magával: ekkortól saját maguk is értékesíthették boraikat. 1976-ban még csak alig húsz  birtokot  lehetett  számba  venni, mára számuk csaknem megtízszereződött! Sok termelő a minőséget helyezi előtérbe és igyekszik minél kevesebb kemikáliával dolgozni. Szép eredményeket is érnek el, mennyiségi értelemben azonban nem tudják felvenni a versenyt a nyugati parttal.

 

A Long Island AVA területét szemléletesen egy villához szokták hasonlítani. Itt a több mint 50 termelő európai fajtákkal dolgozik, nem véletlen szokták New York „Bordeaux-jának” nevezik. Az északi részen a filoxéra még sohasem jelent meg, így valószínűleg itt lehetnek a legrégebbi tőkék egész Amerikában. Természetesen igy sem egyszerű a szőlőművelés, hiszen a tenger, a pára, betegségek megjelenését segíti, s akkor még nem is beszéltünk a rendszeres viharkárokról. A legnagyobb veszélyt mégsem ezek, hanem seregélyhadak és a vándorrigók jelentik. Az egyedüli védelmet a háló jelentheti, ez azonban hektáronként akár 4 ezer euróba is kerülhet.

 

 

Viszont a 215-235 napig tartó fagymentes időszak hosszú tenyészidőszakot jelent, így a cabernet sauvignon, a merlot és más Bordeaux-blendek, de a chardonnay is világszínvonalú lehetnek. A déli szigetrész, a The Hamptons inkább is- mert a milliárdos és mondén közönség villáiról, mintsem szőlőskertjeiről, pedig itt is kedvezőek a termesztés feltételei, sőt a márgában gazdag, de jó vízelvezetésű talajokat kevésbé kell öntözni, mint a szomszédban. Nagyszerű chardonnay-k és merlot-k készülnek itt. Viszont a horribilis telekárak miatt nemigen fog bővülni a szőlőterület.

 

A Hudson River Valley AVA területén már vagy 300 éve folyik szőlőművelés. Itt több termelő is túlélte az alkoholtilalom időszakát. Ma is főleg őshonos fajtákat termesztenek: concord, catawba, delaware és niagara, de van francia-amerikai hibrid, mint pl. a seyval blanc. Sokan nem gondolják, hogy ez a terület pontosan Észak-Spanyolországgal egy szélességi fokon helyezkedik el, igaz, itt valamelyest rövidebb a növekedési időszak.

 

A Finger Lakes AVA borvidékén, az állam középső területének nyugati részén, a jégkorszakból származó 11 mély tó (a Seneca 188 m mély) hőt tárol, akár jócskán novemberig is, s ez emeli a környező ültetvények levegőjének hőmérsékletét. De ezek közül a legtöbb ültetvény csak négy tó körül hely- ezkedik el. Ez a terület volt az irokéz indián törzsek lakhelyének középső része, s ők sokáig sikerrel védték területeiket az európai hódítókkal szem- ben. Nem véletlen, hogy a tavak nevei is indián eredetűek. Maga a Finger Lakes is az eredeti indián név angol fordítása: úgy tartották az irokézek, hogy a „Nagy Szellem” hagyta ott ujjnyomait…

 

A felhőkarcolók árnyékában: New York állam borászatafotó: enacademic.com

 

A tenyészidőszak itt mintegy 190 napot tesz ki, s ez – a megfelelő időjárási tényezőkkel – finom, illatos és karcsú rizlinget, gewürztraminit és pinot noirt ad. Nem meglepő, hogy sok pezsgő is készül. A Seneca-tó délkeleti csücskét „banánövnek” nevezik (az egész borvidéken a leghosszabb a vegetációs időszak). Itt a legnagyobb a „birtoksűrűség”. Az innen származó rizling és fűszeres tramini a szokásosnál kerekebb és teltebb, mézes aromákkal, de a merlot és a cabernet sauvignon is intenzívebb illatú és ízű.

 

A Lake Erie AVA (Erie-tó) körbefogja a tó  déli  partját  New  York  állam  nyugati szegletében, majd átnyúlik Pennsylvániába, sőt Ohióba is. Már a XIX. században piacra vitték az itteni vitis labrusca szőlőjét, s ma is az USA legnagyobb szőlőlé előállítója,  ami  nem  kevés,  hiszen  6188  hektáron  folyik  a termelés! Azért termesztenek seyval blanc-t, valamint rizlinget  és chardonnay-t is. A terület makroklímája azért érdekes, mert a nyarak melegek, zivatarok alig vannak, mindig fújdogál a szél,  így  a  gombabetegségek  sem ütik fel fejüket. Viszont a kemény telek sokszor okoznak jelentős fagykárokat.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!