A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A kérdés, hogy hány arcot tud felvenni egy bor

Tíz fontos mondat Malatinszky Csabától

2015-11-24 | Vinoport


A kérdés, hogy hány arcot tud felvenni egy bor

Malatinszky Csaba a 2015-ös Nagy Bordói Kóstolón olyan mesterkurzust tartott, amilyet még soha. Hozott néhány palackkal legszebb, legfrissebb boraiból, és a közönség segítségével próbálta elkészíteni a lehető legjobb cuvée-t belőlük. Végül az a néhány szakmai-filozofikus mondat, amit a program közben elejtett, még annál is érdekesebbnek bizonyult.


Malatinszky Csaba, a minden borszerető által nagyra értékelt villányi borász cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot alapborokat hozott a 2015-ös évjáratból a Nagy Bordói Kóstoló mesterkurzusára. Kiváló bioalapanyagokból préselés nélkül kinyert színleveket mutatott, igaz, kóstolva ezek még nyersek voltak, hiszen alig 1 hónapja fejeződött be erjedésük. Még 15-20 hónap közös hordós, és akár több éves palackos érlelés vár rájuk. 

 

A közönség közreműködésével először egy franc-alapú, 30-10 százalék merlot-t és sauvignont is tartalmazó blend készült. Ez inkább tanninhangsúlyosnak tűnt, míg a második, a sauvignon törzsű, 30% franc-t és 5% merlot-t is tartalmazó változat savhangsúlyosnak. Malatinszky szerint egyébként ilyen nyers állapotban még nehéz kiérezni 5%-os különbségeket, később azonban ezek nagyon is mérvadók lesznek. A harmadik blend egy 70% franc-ból, 30% sauvignonból kevert verzió volt.

 

A kérdés, hogy hány arcot tud felvenni egy bor

 

A legjobbak azonban természetesen a mesterkurzus végén kóstolt 2007-es és 2006-os Kövesföld házasítások ízlettek mindenkinek. Ezek nagyobb részt sauvignonból, kisebb részben franc-ból készültek. Végtelenül komplex, fűszeres borok földes jegyekkel. Tökéletes harmónia, egyensúly, nagyon elegáns hordóhasználattal. A 2006-os Kövesföld magnum palackban érett, illatában már kevesebb a gyümölcs, inkább vegetális, főttes jegyek figyelhetők meg. És mindezekhez illő filozófiai magasságok Malatinszky Csabától:

 

1. "Nem szeretem a házasítás szót, régen az elrontott tételeket házasították, hogy jobbak legyenek."

 

2. "A cabernet franc tekinthető az origónak, a középnek, az egyensúlynak – kifinomultsága miatt az a kályha, amelytől elindulhatunk. A cabernet sauvignon a struktúra és az erő, a merlot pedig a puhaság és a gyümölcsösség egy cuvée-ben."

 

3. "A terroir-t az ember hozza létre. Az ember választja ki a helyet, a szőlőalanyt és klónt, a művelésmódot – minden elemet az emberei kreativitás tesz rendszerbe, amely aztán együttműködik a természettel."

 

A kérdés, hogy hány arcot tud felvenni egy bor

 

4. "Az alapanyagoknak, alapboroknak ki kell fejlődnie, csak ezután házasíthatók. Akkor már eldönthető, hogy a blend felülmúlja-e a fajtaborokat. Egyáltalán nem biztos."

 

5. "Én a fajtaboroknak nemcsak híve vagyok, hanem támogatója, mozgatórugója is."

 

6. "Azon a vidéken, ahol meg tudjuk találni azt az egy szőlőfajtát, amely minden magas kritériumnak megfelel – például strukturált, jól érlelhető – ott azt kell támogatni. Ilyen fajtát találni a mai világ beszűkült fogyasztási szokásai és fogyasztói ízlése miatt egyáltalán nem könnyű."

 

7. "Én mindig struktúrában és érlelhetőségben gondolkodom, ezért a fajtaboraim 7-8 évesen kezdenek el kiteljesedni."

 

A kérdés, hogy hány arcot tud felvenni egy bor

 

8. "Érlelhetőség szempontjából a legfontosabb az időben elvégzett szüret, mielőtt a szőlő túlérne. Alacsony illósav, 3,65-3,7 közötti ph, és 15 fok alatti alkohol lehetnek az ideális kiinduló paraméterek."

 

9. "Személyes meggyőződésem szerint a borok idővel nem jobbak és jobbak lesznek, hanem másmilyenek. A kérdés csak az, hogy hány új arcot tud felvenni egy bor."

 

10. "A borok, amiket készítek, az én ízlésemet tükrözik. Mert a borászat is az innovációról szól – amit tanulok évről évre, azt beépítem."

 

(Fotók: Graselly Balázs)

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!