A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A magyar csúcsvörösek nyomában 2.

2021-11-29 | (X)


A magyar csúcsvörösek nyomában 2.

Kóstolási szakértőnk a csúcsvörösek sajátosságait fejtegeti az első részben, most további kóstolási jegyzeteit osztja meg velünk.


Sokszor az úgynevezett „nagy bor” jelenik meg a csúcsbor szinonimájaként. De mitől nagy egy bor? Testes, magas alkohollal bír, sok benne a tannin és a sav, erősen hordós, de gyümölcsös is, hosszú életű, jól érlelhető? Vagy legyen kifinomultabb, legyen erénye a komplexitás, az egyensúly? Vagy mindez együtt? Az, hogy egy adott borász ezen kérdésekhez hogyan közelít, még erősebben differenciálja a csúcsbor kategóriát. A mostani rendezvényen igyekeztem ezen dilemmák mentén közelíteni a kóstolt borokhoz, viszonylag sok tételt tesztelve, ismert és kevésbé ismert pincéktől. De be kell valljam nem sokat tisztult a kép, annak ellenére, hogy viszonylag sok jó bor (közte néhány nemzetközi szinten is kiemelkedő) került a poharamba. A szórás meglehetősen nagy, van még hova fejlődni, de azért vannak egészen bíztató irányok is.

 

A magyar csúcsvörösek nyomában első részében a következő borokról írtunk:

Dúzsi Tamás és Családja Super Prémium Cabernet Franc Rosé 2017
Kiss Attila Fauna - Cabernet Sauvignon
Feind Pincészet Feind the reason 2019
Várszegi Pincészet Wieland Merlot 2019
Liszkay Pincészet Cabernet Sauvignon 2015
Liszkay Pincészet Cabernet Franc 2016
Taschner Borház Cabernet Sauvignon 2018
Pannonhalmi Főapátság Pannonhalmi Infusio 2018
Thummerer Pincészet Vili Papa Egri Cuvée Selection 2009
Garai Pince Cabernet Sauvignon Hordóválogatás, 2018
Tüske Pince "Annus" Cabernet Sauvignon 2018
Bodri Pincészet Bodri Szekszárdi Vörös Cuvée Válogatás "No1" 2017

 

Most jöjjön további 14 csúcs magyar vörös!

 

Prantner Pince Cabernet Selection 2018

Szintén egy szekszárdi pince a kevésbé ismertek közül, mindjárt két borral is. Ez a fele-fele részben a két cabernet-ből készült bor egyrészt dűlő-, másrészt hordóválogatás, mindenből a legjobbat alapon. A borászat egyik meghatározó tétele, a család egyik kedvence, és gyaníthatóan a fogyasztók kedvence is lesz. Új töltésű 500 literes magyar és amerikai tölgyből készült hordókban érlelték mindkét fajtát két éven keresztül. Mélyrubin szín, illatában fűszeres, feketeribizlis, feketecseresznyés, szedres jegyek, kevés étcsoki. Kóstolva kicsit erősebb a hordós vonal, az amerikai hordóknál sokszor emlegetett kókuszos jegyek enyhén itt is tetten érhetők, de a gyümölcsök is dominánsok maradnak. Talán az alkohol sok kicsit, de ettől eltekintve egy szép szekszárdi bort kóstolhatunk. Persze még fiatal, és étel mellett még jobban érvényesül.

 

Prantner Pince Sauli Cuvée 2018

A pincészet másik borát, ezt a 50 % cabernet sauvignon, 25-25 % cabernet franc és merlot házasítást tartják „zászlós hajójuknak”. A név a család első és egyben a legszebb dűlőjének neve. Szintén két év újhordós érlelést kapott. Illata elsőre lassan nyílik, de a pohárban forgatva szépen fejlődik, melyet erdei gyümölcsök dominálnak, de már kicsit frissen főzött lekváros jegyekbe hajlóan. Mindezt erős hordófűszeres vonal kíséri. Kóstolva hatalmas test, egész szájat betöltő, krémesen hömpölygő bort kapunk, étcsokis, vaníliás, ribizli dzsemes jegyekkel. A bor fiatal kora ellenére a tanninok szépen beépültek, a hordóhasználat kiemelkedő, az utóíz hosszú. Egy újabb nagyon jól sikerült szekszárdi.

 

Eszterbauer Borászat Tivald Cabernet Sauvignon 2017

Eszterbauerék sorra gyűjtik be a hazai és nemzetközi borversenyeken az elismeréseket. A Tivald szinte mindig tarol, mindig a legjobbak között van. Már amikor készül, mert nem minden évjáratban kerül a palackokba. Sötét, mély rubin szín, illata lassan fejlődő, de egyre intenzívebbé váló, sokrétű, benne szeder, áfonya, ribizli, hordófűszerek. Kóstolva nagyon kerek, komplex, édesfűszerek, fekete színű gyümölcsök, étcsoki, vanília egyvelege. A tannin, az alkohol és a sav is sok, de magas mennyiségben is kiegyensúlyozott. Sokrétű, komoly, egyedi karakterrel bíró bor, az egész kóstoló egyik legjobbja. 

 

Twickel Szőlőbirtok Baronesse Johanna 2017

A szintén szekszárdi Twickel pincészet Baronesse borcsaládjának legújabb tagja, a Johanna cuvée. Nevét a tulajdonos, báró Twickel György negyedik leányáról, Johannáról kapta. Cabernet sauvignon és merlot házasítása, első töltésű barrique hordókban érlelődött két éven keresztül. Egyedi, hosszúkásabb, vékonyabb, magasabb üveg, kilóg az egymás mellé rendezett boros palackok sorából, könnyen kiszúrható. Illatát elsőre a hordós érlelés jegyei dominálják, kakaó, capuccino, szellőzve a gyümölcsös vonal is erősödik. Kevésbé testes és koncentrált, mint korábbi szekszárdi társai, a test is közepesnél éppen több. Ízben jobban fókuszba kerülnek a gyümölcsök, mint illatban. Sav vezérelt kissé fanyar lecsengéssel búcsúzik a korty. 

 

Szent Gaál Kastély és Borház Obsessio 2017

Az Obsessio tulajdonképpen egy merlot válogatás, Szekszárd egyik legjobb dűlőjéből a Baranya-völgyből. Erjedés után 18 hónapos barrique hordós érlelést kapott. Lassan nyíló, de fejlődő illatában a szeder, az áfonya, a meggy, a cseresznye dominálnak, egy örvendetes gyümölcskosár az egész, melyet hordófűszerek támogatnak a háttérben. Kóstolva érezni, hogy a komponensek egyensúlyban vannak, a kisebb koncentráció ellenére az egyensúly egy alacsonyabb töménységi fok mellett valósul meg. Örvendetes ez, mert sem a tanninok nem húznak, sem az alkohol nem ver agyon, így a bor jól iható, a fajta gyümölcsös jegyeivel a középpontban.

 

Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2012

A Concours Mondial de Bruxelles 2021 borverseny világelső vörösbora. Na nem ez, hanem ennek 2015-ös évjárata. Jelentsen ez a cím bármit is, annyi biztos, hogy a pince felső szintre pozícionált sorozatáról van szó, és hogy a borászat kitartó munkával az évek során nemzetközi borversenyen is besöpört egy olyan eredményt, amire mindenki felkapja a fejét. Na de milyen a három évvel idősebb testvére? Illata meglepően friss a kora ellenére, benne virágok, csipkebogyó, piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, eper, málna, meggy, némi parfümösség. Színre sem az a mély sötét, feketébe hajló, inkább világosabb reflexet mutató bor, melyen nem látszik abszolút, hogy már kilenc éves. Kóstolva a gyümölcsök már átmennek egy érettebb, lekvárosabb vonalba, szellőztetéssel jobban előjön igazi kora. A savak nagyon jó struktúrát biztosítanak neki, van benne potenciál még bőven.

 

Streit-Zágonyi Borászat Merlot 2016

Villány egyik feltörekvő pincészetének prémium alapanyagból készült prémium merlot-ja. Illata lassan fejlődik, benne elsőre zöldfűszeres, kapros jegyek, melyeket követnek az érett piros bogyós gyümölcsök, a meggy, a cseresznye. Kóstolva ez sem a nagy testről és a koncentrációról szól, a savak és a tanninok is lágyabbak, a test sem letaglózó. Ízében a hordófűszerek és étcsokoládés jegyek erősödnek. Egyedi karakter, a pohárban állandóan változik, mindig más arcát mutatja.

 

Vinatus Pince Merlot 2016

A villányi pince egyre több izgalmas borral örvendezteti meg a fogyasztókat. Ez a bor épp ilyen, szerethető, jól iható, finom. A borvidéki besorolási rendszer alapján prémium kategória, jó ár-érték aránnyal. Színe gránátvörös, illata lassan fejlődik, de beleszippantva egyből felismerhetők a merlot-ra jellemző illatjegyek: szeder, némi áfonya, feketeribizli. Mindezt szolidan egészíti ki a hordófűszeres vonal. Kóstolva az illattal megegyező ízképet kapunk, markáns, de szépen integrált, elsimult tanninokkal, komoly testtel, de nem túlzó alkohollal. Meglepően hosszú lecsengéssel búcsúzik a korty. Jól iható, korszerű, szép villányi vörös, nekem most kifejezetten tetszett.

 

Koch Csaba Villányi Cabernet Sauvignon Premium 2012

Mély rubin, szinte fekete szín. Illatában is minden „fekete” ott van: feketeribizli, feketeszeder, fekete csoki. Plusz némi vaníliás, likőrös, lekváros vonal. Kóstolva testes, nehéz, sok-sok tanninnal és magas savakkal, erős koncentráltsággal. Mindene nagy, kicsit nehézkes, régi stílusú villányi. A palackos érlelés jót tett neki, a hordós jegyek integrálódtak, a borhoz hozzátesznek. Lekváros, aszalt gyümölcsös, csokoládés ízvilág. Mindenképp fogyasszunk hozzá valami komolyabb ételt. 

 

Csányi Pincészet Kővilla Válogatás Villányi Franc 2015 KOPÁR

A villányi borvidék ikonikus dűlőjének, a Kopárnak válogatott cabernet franc terméséből készült prémium tétel. Minden adottság és paraméter arra predesztinálja, hogy nagy vörösbor legyen. Háromszáz literes tölgyfahordóban érett két évig. Gránátvörös szín, érett jegyek dominálta illat, melyben jó elegyet alkotnak a hordófűszerek és az érett fekete bogyós gyümölcsök. Kóstolva a nagy test mögött egyensúlyt találunk, a tanninok mind besimultak, a hordóhasználat egészen példás, a savak jó tartást adnak a bornak. Érett gyümölcsök, fűszerek, kevés csoki, krémes jegyek vezetik az ízképet, a lecsengés kellően hosszú. Talán a potenciál bizonytalan, most mindenesetre kiváló formában, aki most bontja, jól jár. 

 

Tiffán's Grande Selection 2015

Egy villányi borász legenda csúcsbora. 1995 óta készítik ezt és évente limitált palackszám, kb. 2500 készül csak belőle. A bort a Kopár-, az Ördögárok és a Sterntal-dűlőből származó tételek alkotják a következő arányban: 60% cabernet sauvignon (Kopár) 20% cabernet franc (Kopár és Sterntal) 20% merlot (Ördögárok). A rendkívül szigorú szelekció nagyon kis mennyiséget produkál, ennek eredményeként összesen 2450 palack készült belőle ebben az évjáratban. Nagyon sötét, szinte feketébe hajló szín, illata intenzíven gyümölcsös, a klasszikus cassis mellett sok szeder, áfonya, hordófűszerek, étcsoki. Kóstolva tökéletes szerkezet, teljes egyensúly a komponensek között, a tannin érett, minőségi, teljesen integrálódott a borba, bársonyos, szinte simogat. A sav és az alkohol is rendben, nagy test, de mégis mindenből annyi van, amennyi kell. Ízképét a finom feketebogyós gyümölcsök határozzák meg, melyek hosszan elkísérnek a korty lenyelése utána is. Egészen komplex, sokrétű, valóban nagy bor.

 

Maul Zsolt Prémium Winery Dániel 2016

A Maul borok az amúgy sem könnyed villányi borok közt is egy külön kasztot képviselnek. Jellemzően minden komponensük nagy, szinte brutális. Az egyensúlyra törekvés megvalósítása a magas, fajsúlyos és néha túlzó paraméterek mentén kerül célkitűzésre. A Dániel merlot és cabernet franc házasítása. Mély rubin szín, illata sokrétű, a feketebogyós gyümölcsök mellett van benne egy virágos, ibolyás kicsi parfümös vonal, kávé, kakaó, dohány. Kóstolva brutál test, rengeteg tannin, magas savak, a 14,5%-os alkohol simán eltűnik mellettük. Telt, koncentrált érett gyümölcsös ízek, némi likőrös jegyekkel gazdagítva. 

 

Maul Zsolt Prémium Winery Lator Virgo 2018

Cabernet franc-ból készült hordóválogatott tétel. Az évjárat egyetlen legszebbnek talált cabernet franc hordóját választották ki és palackozták le egy exkluzív megjelenésű, hatalmas palackba, mely üresen is nehezebb, mint egy normál palack tele. Így összesen csak 292 üveggel készült belőle. Sötét, szinte fekete szín, sűrű szövésű textúra, illatában kávé, az étcsoki, a pipadohány vegyül mindenféle érett erdei gyümölcsökkel. Kóstolva is ezek a jegyek jönnek belőle, kiegészülve némi bőrös, avaros karakterrel. A komponensek a Dánielhez képest még egy fokkal erősebbek, vaskosabbak. Hatalmas test, szinte harapható, olyan sűrű. Mindenképp ételt kíván, markáns tanninjai bármilyen steak-el villámgyorsan megküzdenek. 

 

Maul Zsolt Prémium Winery ZS. Cabernet Virgo 2018

Az előző bor párja, szinte mindenben, csak itt cabernet sauvignon hordóválogatásról van szó. Ugyanaz a tekintélyt parancsolóan nagy és nehéz palack, a címke grafikai megjelenése is egységes. Egyetlen - mindenben a leg - hordó tartalma került ebbe a palackba, amelyből mindösszesen csak 285 készült. Mély, szinte fekete szín, illata elsőre visszafogottabb, mint a franc párjáé, lassan nyílik, benne a hordós jegyek dominálnak vegyülve egy kosár fekete bogyós gyümölccsel, melyek az ízképet is meghatározzák. Nagy test, komoly, fajsúlyos tétel, sok-sok tanninnal, savval, 15%-ös alkohollal. A minden paraméterében nagy komponensek közt próbálja megtalálni az egyensúlyt. Látszik benne a jó alapanyag, az igyekezet a hordóhasználat során és a harmóniára törekvés. Mindenképp valami komoly étel mellé fogyasszuk.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!