A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A magyar csúcsvörösek nyomában 1.

2021-11-25 | Bognár Attila


A magyar csúcsvörösek nyomában 1.

Szakértő kóstolási jegyzetek 26 hazai csúcsvörösről két részben.


Idén szerencsére meg lehetett tartani a koronavírus újra erősödő, negyedik hullámában is az év egyik leginkább várt boros eseményét a Bordói November Nagykóstolót, melyre a szokásokhoz híven a Corinthia Hotel Budapestben került sor november 20-án. Az ismét teljes telt ház egyrészt annak a bizonyítéka, hogy a fogyasztók igénylik ezeket a típusú boros eseményeket, amelyeken egyszerre több borásszal személyesen is találkozhatnak, a borok széles palettáját kóstolhatják. Másrészt pedig annak a bizonyítéka is, hogy a borkedvelők itthon továbbra is vörösbor pártiak, és azokból is a bordeaux-i fajtákból készült borokat preferálják.

 

A magyar csúcsvörösek nyomában 1.

 

Hiába készül hazánkban egyre több jó kékfrankos és bikavér, még mindig a cabernet sauvignon, a merlot és a cabernet franc a húzónév, ha vörösborban gondolkodnak. Ehhez persze az is kell, hogy a borászok többsége az úgynevezett csúcsborát ezekből a fajtákból készítse el.

 

Na de mi is az a csúcsbor?

Röviden az mondhatnánk, hogy a pince legjobb bora, a „zászlóshajó” termék. Válogatás, a legjobb dűlők, legjobb tőkék, legjobb hordók szelekciója. Az a bor, amivel talán a borász is a legtöbbet törődik, ami neki is a szíve csücske, amit a termékpiramisának csúcsára helyez. Vagy ami a legmagasabb áron adható el, amivel hazai és nemzetközi versenyeken aranyérmeket lehet bezsebelni. A következő kérdés, hogy ezekből borászatonként csak egy lehetséges, a csúcsbor kategóriába tényleg csak a legjobb fér bele, vagy pedig akár több legjobb is létezhet párhuzamosan. 

 

Akadnak pincék, ahol az épp aktuális szortiment felét ide sorolják, míg mások tényleg egy bor, az általuk legjobbnak tartott mellé teszik le a voksot és hívják csúcsbornak, és az sem jelenik meg minden évjáratban. Látszik tehát hogy ez a fogalom elég szubjektív, mert előfordul, hogy a borász, a borokat értékelő szakértők és a fogyasztók más és más borokat tartanak csúcsbornak.

 

Ha az árak oldaláról vizsgáljuk a kérdést, akkor minden pincészet igyekszik a csúcsbornak tartott presztízs tételét a legmagasabbra árazni, ugyanakkor az árakban a szórás meglehetősen nagy. Előfordul, hogy akár tízszeres szorzó is lehet a különbség két pince első számú borának piaci ára közt. És ezt a fogyasztó nem mindig így érzi, sőt a szakértői vakteszteken sem tükröződik vissza ekkora különbség a borok értékelése során. Az ilyen típusú boros rendezvények nagyon jó lehetőséget kínálnak arra, hogy sokféle csúcsbort kóstoljunk, egymással összevessünk, kapjunk egy viszonylag szélesebb merítést a kategóriából, és mindenki levonja maga számára az egyéni következtetéseket. 

 

Ahhoz, hogy ezt megtegyük, szükséges lehet, hogy próbáljuk definiálni, hogy milyen paraméterekkel rendelkezik egy csúcsbor, mit várunk el tőle mindenképp, ami arra predesztinálja, hogy ebbe a kategóriába tartozzon. Sokszor az úgynevezett „nagy bor” jelenik meg a csúcsbor szinonimájaként. De mitől nagy egy bor? Testes, magas alkohollal bír, sok benne a tannin és a sav, erősen hordós, de gyümölcsös is, hosszú életű, jól érlelhető? Vagy legyen kifinomultabb, legyen erénye a komplexitás, az egyensúly? Vagy mindez együtt? Az, hogy egy adott borász ezen kérdésekhez hogyan közelít, még erősebben differenciálja a csúcsbor kategóriát. A mostani rendezvényen igyekeztem ezen dilemmák mentén közelíteni a kóstolt borokhoz, viszonylag sok tételt tesztelve, ismert és kevésbé ismert pincéktől. De be kell valljam nem sokat tisztult a kép, annak ellenére, hogy viszonylag sok jó bor (közte néhány nemzetközi szinten is kiemelkedő) került a poharamba. A szórás meglehetősen nagy, van még hova fejlődni, de azért vannak egészen bíztató irányok is.

 

A magyar csúcsvörösek nyomában 1.

 

Jöjjenek a kóstolt borok!

 

Dúzsi Tamás és Családja Super Prémium Cabernet Franc Rosé 2017

Egyetlen rozé a nagy vörösboros „tengerben” a csúcsbor kategóriában. Ki mástól, mint a műfaj hazai „királyának” számító Dúzsitól. A pince 25 éves évfordulójára piacra került bor, egyedi palackban, immár 4 évesen. Magyar rozétól szokatlan kor ez, már látatlanban is várjuk az érett jegyeket. Amit fokoz, hogy új, medium pörkölésű, 300 literes fahordókban érlelődött, javarészt 6 hónapig, egy kisebb része 9 hónapig. Illatában és ízében is az érett jegyek dominálnak, édesfűszerek, aszalt gyümölcsök, mazsola. A savak nagyon masszívak, illatban is és kóstolva is érezzük, hogy az alkohol nagyon magas lehet, de döbbenet akkor jön, amikor meglátjuk a címkén a 16%-os alkoholtartalmat. Likőrös jegyek, fajsúlyos bor, nem egy nyári, teraszon iszogatós könnyed rozé. Mindenképp ételt kíván.  

 

Kiss Attila Fauna - Cabernet Sauvignon

A kevésbé ismert mátrai pince bora cabernet sauvignon és cabernet franc házasítása, nagyjából egy évig érett fahordóban. Színe és illata alapján fiatal bor, keresem a címkén az évjáratot, de nem lelem, talán 2018 vagy 2019 lehet (némi netes utánajárás alapján). Illata vonzó, benne erdei gyümölcsök, feketeribizli, némi fűszerpaprikás vonal. Kóstolva a hordós jegyek dominálják, kávés, kakaós, vaníliás, majd mutat némi gyümölcsös, aszalt szilvás jegyet is. Közepes test és tannin, a savak jó szerkezetet adnak neki. Jól iható magyar vörösbor, de nálam nem a csúcsbor kategória. 

 

Feind Pincészet Feind the reason 2019

Egyelőre még csak mintaként volt palackozva. Nagyon fiatal bor per pillanat, illatában a hordós érlelés jegyei dominálnak, szellőztetve azért jönnek a fekete bogyós gyümölcsök is. Kóstolva is hasonló jegyek vannak előtérben. Még kissé kusza, rendezetlen, össze kell érnie. Látszik, hogy az alapanyag jó, de a hordós jegyeknek és a tanninoknak még integrálódni kell.

 

Várszegi Pincészet Wieland Merlot 2019

A Dél-Balatoni pince Wieland Selection sorozata a prémium tételeinek válogatását takarja, ebben a kategóriában ez a bor az első igazi önálló vörösbor. Limitált kivitelben, csakis a legkiválóbb évjáratokban készül. 24 hónapot érlelték kisméretű, új, magyar tölgyfahordókban. Illata fajtajelleges, kifejezetten vonzó, gyümölcs orientált, benne meggy, szilva, szeder, áfonya. Ízben közepes test és tannin, jó savgerinc, utóízben felerősödnek a hordós érlelés jegyei. 

 

Liszkay Pincészet Cabernet Sauvignon 2015

A pincészet zászlós bora, mely meglehetősen hosszan, 30 hónapig érett tölgyfahordóban. Gránátvörös szín, illatában az érett gyümölcsök dominálnak, de megjelennek mellettük a hordófűszeres, avaros vonások is. Kóstolva Közepesnél erősebb tanninok és test, érett feketecseresznye, erdei gyümölcs kavalkád, étcsoki. Érezhetően Balaton északi parti karakter, kevés zöldfűszerrel, integrált tanninokkal, és hordóval, és az alkohol sem túlzó. 

 

Liszkay Pincészet Cabernet Franc 2016

Színben és illatban is hasonló, mint a sauvignon testvére. Illata közepes intenzitású, benne cseresznye, feketeribizli, szolid hordófűszerek. Ízben picivel intenzívebb a gyümölcsösség. Testes bor, amelyben a tanninok már besimultak. Egyensúly a hordós jegyek, az érett gyümölcsök, az alkohol és a tanninok közt. A bor erénye továbbá, hogy önmagában is jól fogyasztható, nem csak ételek mellett érvényesül. Kifejezetten vonzó, izgalmas, akinek van belőle, az most nyissa ki.

 

A magyar csúcsvörösek nyomában 1.

 

Taschner Borház Cabernet Sauvignon 2018

Mélyrubin szín, közepes intenzitású illatában a piros bogyós gyümölcsök a dominánsok. A hordóval jól bántak, mind minőségben, mind mennyiségben, ennek megfelelően hozzátesz a borhoz. A szolid kávés, vaníliás, csokis, capuccino-s jegyek kiegészítenek, gazdagítanak, nem uralkodnak. Ízben is hasonló, mint illatban, a test közepesnél picit nagyobb, szép gyümölcsös lecsengés. Le sem tagadhatná soproni mivoltát, érezni benne egy kis általam kedvelt osztrák vörösboros karaktert, grafitos, földes jegyeket. A savkarakterisztika kiváló, a hosszú érlelhetőségének alapja. 

 

Pannonhalmi Főapátság Pannonhalmi Infusio 2018

Merlot (60%) és cabernet franc (40%) házasítása, mely a pincészet legmelegebb dűlőiről származik. A rendezvényen a Pop-up School egyik előadásán az érdeklődők 4 évjáratát is kóstolhatták. Mindig egyenletesen magas színvonalon teljesít, méltán érdemli ki a borászatnál a csúcsbor pozíciót. Mély rubin szín, már elsőre vonzó illat, benne sok-sok gyümölcs kavalkádjával, melyet a hordós érlelés csokoládés, vaníliás jegyei szépen fűszereznek. Kóstolva, ami elsőre szembetűnik az a tökéletes egyensúly és harmónia, ami árad a borból. Minden komponens a helyén, semmi sem kevés, de mégsem túlzóan sok. Fiatal kora ellenére már teljesen összeállt, kész bor. 

 

Thummerer Pincészet Vili Papa Egri Cuvée Selection 2009

Az egri Thummerer pince azért izgalmas, mert a borait hosszabban érleli, csak egy meghatározott idő után dobja piacra. A mostani nagykóstolón az általam kóstolt borok közt ez volt a legidősebb, a maga 12 évével, ami csak itthon tűnik soknak, egy bordeaux-i bor esetén ez egyáltalán nem számít nagy kornak. Erősen visszafogott termésmennyiség, a cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot cuvée-je, új barrique hordós érleléssel. Illata érett, benne fűszeres, földes, gombás, avaros jegyek, étcsokoládé, aszalt gyümölcsök és némi aszalt paradicsom. Kóstolva érett, komoly, nagy testű bor, melynek savai kifinomultak és szép struktúrát adnak neki. Közepesnél hosszabb utóíz, aszalt gyümölcsökkel, érett jegyekkel. 

 

Garai Pince Cabernet Sauvignon Hordóválogatás, 2018

A szekszárdi borvidék egyik kevésbé ismert pincészete az Alsónyéki részről. A Nyéki-hegy és az évjárat kiváló adottságai, valamint az október végi szüret kedveztek egy komoly nagy cabernet sauvignon elkészítéshez. A kiváló alapanyag különböző gyártóktól származó 225 literes tölgyfahordókban érlelődött 16 hónapon át, majd 2020. májusában került palackba. Mély rubin szín, illatában csupa-csupa fekete gyümölcs (szeder, áfonya, feketeribizli), kevés lila virággal kísérve. Ízében is a kifinomult és sokrétű gyümölcsösség dominál. A közepesnél nagyobb testet és lágy tanninokat masszív savgerinc tartja egyensúlyban, hosszú utóízt kölcsönözve a bornak. 

 

Tüske Pince "Annus" Cabernet Sauvignon 2018

A szekszárdi pincénél ez a fajta eddig nem volt a középpontban, inkább a merlot-ra és cabernet franc-ra koncentráltak (a kékfrankos és a kadarka mellett). Egészen friss, 2016-os telepítés, melynek szűztermése került a palackba 8 fürt/tőke terheléssel. Mivel még első termés ezért bőven elég volt neki a rövidebb idejű és nagyobb hordós érlelés, így 12 hl-es másodtöltésű fahordóban érett 14 hónapig. Ez nagyon sokat számított, hiszen az összkép mind illatban mind ízben kellően és meglepően gyümölcshangsúlyos, szedres, áfonyás, cseresznyés, szolid hordófűszerekkel megtámogatva a háttérből. Nagyon jó szerkezetű, egyensúlyos bor. A tannin fiatal, de szép, az alkohol sem fűt, egész egyszerűen egy nagyon szerethető és jól iható cabernet sauvignon-nak sikerült.

 

Bodri Pincészet Bodri Szekszárdi Vörös Cuvée Válogatás "No1" 2017

A pincészet boros szortimentje elég széles, többféle árkategóriában, ennek megfelelően a magasabbra pozícionált tételek száma is több. Közülük is kiemelkedik ez a mostani, ahogy neve is utal rá, ez a pincészet abszolút első számú csúcsbora, cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasítása. Nem készül minden évjáratban, csak a legjobbakban. A 24 hónapos tölgyfahordós érlelés során vegyesen használtak válogatott magyar és francia hordókat. Illatában elsőre ezek a hordós, kávés, fás, csokis jegyek a meghatározóak, majd szellőzve egyre jobban nyílik és megjelenik egy csomó gyümölcs, úgymint szeder, áfonya, feketeribizli. Kóstolva egyből szembetűnő a nagy test, az erőteljes koncentráltság, ugyanakkor az összkép egyensúlyt mutat, még a magas alkoholt is feldolgozza. A tanninok egészen szépek, szinte bársonyosak, a lecsengés sokrétű, gyümölcsös és hosszú. Komoly, kiemelkedő bor.

 

Hamarosan folytatjuk további 14 tétellel.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!