A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A talajélet is a terroir része

Interjú Jean Sebastien Fleuryvel 2. rész

2013-01-05 | Tóth Adrienn


A talajélet is a terroir része

A Champagne Fleury vezetőjével, Jean Sebastien Fleuryvel készített interjúnk első részében a ház történetéről, vívmányairól beszélgettünk. Bár már akkor is említésre került a biodinamikus művelésmód, mai cikkünkben még mélyebbre ásunk a témában, meghallgatva, hogyan fogalmazza meg ezt a sokszor elvontnak tűnő rendszert egy azt alkalmazó borász.


Az interjú első részéhez kattints IDE!

Ön személy szerint miért tartja fontosnak a biodinamikus szőlőművelést?

Véleményem szerint fontos az, hogy a nemes gasztronómia egyre finomabb ízeket fejleszt ki azáltal, hogy a biodinamikus művelésnek köszönhetően az ételek és italok mind jobb kifejezőivé válnak az őket adó zöldségeknek, gyümölcsöknek, sőt magának a talajnak is. Emellett persze annak is jelentősége van, hogy mindezt a természet tiszteletben tartása mellett teszik.

A biodinamikus szemléletet gyakran félreértik. Hogyan fogalmazná meg?

A földet szerves anyagokkal kell táplálnunk annak érdekében, hogy visszanyerje erejét – ez a biológiai megközelítés. A csillagászati és kozmikus mozgások ritmusához kell hangolnunk a sajátunkat – ez a dinamikus szemléletmód. A tevékenységünk a négy elem: a föld, a víz, a levegő és a tűz egymással való kapcsolatáról szól, a mi feladatunk ennek a relációnak a vizsgálata, annak, hogy hogyan hatnak a nehezebb, földelemekre (a föld és a víz) a könnyebb, kozmikus elemek (a levegő és a tűz).

A talajélet is a terroir része

Hogyan fogalmazható meg a termőföld jelentősége?

Végül is az adott eredetvédelmi szabályozás által kiválasztott földdarab az, amely lehetővé teszi a szőlő növekedését, és így a bor megszületését. Épp ezért a talajt nem szabad műtrágyával és gyomirtókkal kezelni, hiszen ezek tönkreteszik a termőföldet.

Ha belegondolunk, nemcsak az adott talaj kémiai összetétele bír hatással a borra, hanem a földrajzi viszonyok és a környezeti hatások által befolyásolt, talajban élő mikroorganizmusok is. Ez az oka annak, hogy mi mindent megteszünk az ültetvényeink élővilágának gazdagításáért, mert úgy gondoljuk, ez vezet a valódi egyediséghez, az igazán megkülönböztethető, eredetvédett borokhoz.

Ha a föld életteli, támogatni tudja a szőlőtőkét abban, hogy az felhasználja a fényt és a meleget, fontos szerepet töltve be a fotoszintézis folyamatában. A talajnak ezért harmonikus viszonyban kell állnia a közvetlenül felette lévő légrétegekkel és a távolibb sztratoszférával. A biodinamikus művelés lényege ennek erősítése a talajjal kapcsolatos, meghatározott időben elvégzett műveletek által.

A biodinamikus működést azért nem lehet pár sorban megfogalmazni, mert ez nem fix receptet jelent, az élet körforgásának folyamatos megfigyelést és értelmezést igényli.

Milyen eredményhez vezettek az erőfeszítések?

Több mint húszévnyi biodinamikus működést követően az ültetvényeink talaja megtelt élettel, amelyben mélyre hatolhat a szőlő gyökérzete, így válva képesség mindannak az ásványosságnak és további ízeknek a felvételére, amelyek az igazi terroirchampagne megszületéséhez vezetnek. Pezsgőink ennek köszönhetően rendelkeznek magas fokú komplexitással és hosszú lecsengéssel, amely jellemzőket mi a magas minőséggel asszociáljuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!