A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A téma Tokaj

A borvidék vibrálása

2012-01-17 | Tóth Adrienn


A téma Tokaj

Miért van az, hogy annyi borújságíró esik Tokaj "áldozatául", miért írunk, olvasunk ennyit erről a borvidékről? A kérdést nem lehet pusztán a borokkal megválaszolni, nem egyszerűen arról van szó, hogy magas minőségű és egyedi borok kerülnek ki erről a borvidékről. Valami többről.


 

Számomra azért lebilincselő és érdekfeszítő ez a borvidék, mert az itteni pincészetek közül sokan nem egyszerűen azt tartják feladatuknak, hogy jó bort készítsenek, és megfeleljenek önmaguk és vásárlóik elvárásainak. Pedig, ha belegondolunk, ez már önmagában sem lenne kis dolog.

Tokajban a legtöbb borásszal beszélgetve rájövünk, hogy egy közös felelősségérzet nyomja a vállukat. Tudják mind, hogy kivételes az a természeti adottság és történelmi háttér, amely rendelkezésükre áll, és azzal is tisztában vannak, hogy a száraz boroktól a késői szüreteken át az aszúkig nagyot alkothatnak.

Valószínűleg pont a meghatározott fő fajták és legismertebb bortípusok teremtik meg számukra azt a szűkre szabott mozgásteret, amelyben egyáltalán megkísérthető a tökéletesség keresése.

Érdekes, hogy ennek köszönhetően pont a legtradicionálisabbnak nevezhető borvidékünk az, ahol sosem áll meg a fejlődés. A rendszerváltás után az aszú volt a téma: új stílus – régi stílus. Azután jöttek a késői szüretek, amelyek valószínűleg több élményt nyújtottak, mint kételyt. Most pedig itt vannak a nagy száraz borok, készüljenek furmintból, hárslevelűből, vagy legyenek akár házasítások. Rajtuk keresztül éleződött ki a figyelem a tokaji dűlők iránt is oly módon, hogy azokkal mára ne csak a szőlészek, borászok, hanem maguk a borfogyasztók is foglalkozzanak.

A borvidékre látogatva tehát azt tapasztalhatjuk, hogy itt mindenki gondolkozik, értelmez, elemez, és ennek megfelelően bort készít. A borászok fejében évjáratról évjáratra újabb kérdések fogalmazódnak meg.

Ez az, amiért nem lehet elszakadni Tokajtól, ahol legyenek bár különböző csoportok, társaságok tagjai, és gondolkozzanak eltérően bizonyos kérdésekről, az biztos, hogy a minőség iránt elkötelezett borászok folyamatosan keresik a bölcsek kövét.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre! 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!