A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Angol habzók verik majd a franciákat?

Champagne lábat vet Angliában

2016-02-05 | Sobieski Tamás


Angol habzók verik majd a franciákat?

Nemcsak a francia pezsgőgyárosoknak kell elgondolkozniuk a tényen, hogy az angliai (sőt, walesi) habzóborok egyre több díjat nyernek a nemzetközi vásárokon. Azonban a Champagne-i Taittinger-ház adta a legütősebb választ: a dél-angliai Kent grófságban vásárolt 69 hektárnyi gyümölcstermesztő birtokot – egészen pontosan almaültetvényt.


A katalán La Vanguardia minapi cikke szerint a nemzetközi tekintélyű Taittinger-ház tavaly a dél-angliai Kent grófságban vásárolt 69 hektárnyi gyümölcstermesztő birtokot – egészen pontosan almaültetvényt. A lap, ahogy több más francia médium is, a globális felmelegedést hozta indokként. A felmelegedés miatt ugyanis Dél-Anglia éghajlata lassan olyan lesz, mint Champagne-é, azaz mintegy négyszáz kilométerre északabbra kerül az ideális szőlőtermesztési terület. 

 

Pierre-Emmanuel Taittinger a Le Figarónak adott interjúban azonban mással magyarázta, hogy miért nem például a Chapeldown, Ridgeview, Camel Valley vagy Nyetimber pincészetet vette meg: Champagne-ban hússzor többe kerül a termőföld, mint most Angliában - Kentben egy hektár jelenleg „csak” 80 ezer euró. Továbbá kiderült,

Taittingernek az a célja, hogy a nulláról kezdjen építkezni.

 

Taittinger 2017-ben vesz még újabb 40 hektárt Kentben, majd 2021-től évi 300 ezer palack habzóbort dob piacra, amit főleg itt, a brit piacon akar értékesíteni. A kenti ültetvényeken termesztendő három szőlőfajta a pinot noir, a pinot meunier és a chardonnay. A minőség is számított döntésében, mert a Noble Rot bormagazin szerint két dél-angliai habzóbor – egy hampshire-i, és egy sussexi – is jobb minősítést kapott a minap, mint a champagne-iak.

 

Maga a pezsgőgyáros azzal magyarázta még a stratégiainak látszó beruházást, hogy nem sokra ment volna angol barátja, üzlettársa, Patrick McGrath segítsége és támogatása nélkül, akinek cége, a Hatch Mansfield forgalmazza majd az új márkát.

 

A szabad szájú gróf

A borokat Domaine Évremond néven fogják forgalmazni Angliában. A választott név történelmi, nem minden pikantéria nélkül. A névadó a hosszú életű katona, esszéíró, Charles Le Marquetel de Saint-Denis, Saint-Évremond egykori ura (1614-1703). Az élet örömeit igencsak kedvelő és habzsoló költő részt vett a harmincéves háború (1618-1648) több fontos csatájában – például Rocroi-nál a spanyolok ellen (1643), Nördlingennél (1634) a svédek oldalán. A szabad szájú nemesnek 1661-ben távoznia kellett a Napkirály udvarából, de az országból is, mert végleg elvesztette Mazarin bíboros, XIV. Lajos bizalmasának kegyeit. Előbb Hollandiába menekült, aztán Angliában telepedett le, ahol megtanította új hazájának főnemeseit az ételek és italok kifinomult fogyasztására, de erősítette II. Károly király pezsgő iránti vonzalmát is. Bár életében a szabadgondolkodó emigráns egyetlen művét sem adták ki, a Westminster apátságban kitüntetett sírhelyet kapott a költőknek fenntartott sarokban.

 

Nem tudni még, hogy Taittinger döntését befolyásolta-e egy másik bennfentes hír, amelyet tavaly szellőztetett meg a Le Monde. Liz Truss, a brit agrártárca élelmezésügyi államtitkára megígérte Nick Herbertnek, az egyik sussexi képviselőnek, hogy az idén megfontolják, a fogadásokon ezentúl inkább dél-angliai habzóborokat vagy pezsgőket szolgálnak fel, nem franciákat vagy más vidékről valókat.

 

(Felhasznált forrás: Wikipédia.org, Le Monde, Le Figaro, Le Point – Franciaország, La Vanguardia – Spanyolország)Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!