A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az Óvilág, ahogyan még nem látta

Gifhegyek

2016-01-24 | Vinoport


Az Óvilág, ahogyan még nem látta

Az alábbi 4 animált térkép Franciaország, Olaszország, Németország és Spanyolország borvidékeinek sajátosságait mutatja meg, úgy, ahogy korábban talán sohasem láttuk: a bortermelő vidékek domborzata szempontjából. Vessünk egy pillantást ezekre az ábrákra, és a színes foltok alatt kirajzolódó sötétbarna magashegységek láttán felértékeljük a moseli rizlinget vagy az Etna ezer méteres magasságában szüretelt catarrattót.


Amikor kinyitunk egy üveg bort, sokszor elfeledkezünk arról, hogy a szőlőtermesztés elsősorban mezőgazdasági tevékenység, és a gazdálkodás során a különböző borvidékek esetenként nagyon eltérő adottságait milyen nehéz lehet szem előtt tartani

 

Európában a domboldalak és a völgyek mindig is a borászok által magasabbra értékelt területek közé tartoztak, elsősorban a napsütésnek kedvező dőlésszög és a vízelvezető képesség miatt. Az ókori idők óta kutatták, beültették és művelték ezen vidékeket. Európa leghíresebb bortermelő régiói már a római idők óta folyamatos művelés alatt állnak.

Franciaország

Bordeaux híres borrégiója kavicsos, homokos területen helyezkedik el, a Gironde torkolatához közel. A Loire-völgyi borrégiót a Loire folyó és mellékfolyói szabdalják. Az ország keleti részén fekvő híres borrégiók, mint Burgundia és a Rhone völgye dombos vidék, meredek lejtőkkel a Rhone-hoz közeledve.

 

Az Óvilág, ahogyan még nem látta

 

Olaszország

Olaszország borrégiói északon legtöbbször az Alpok hegyvonulatai által körülhatárolt völgyekben fekszenek. A Pó-síkság nagy kiterjedésével rögtön a szemünkbe ötlik a térkép északi részén az Alpoktól délre. A Pó völgyének nyugati szélére tekintve felfedezhetjük a Piemonti borrégió magasabban fekvő, dombosabb területeit. A csizma szárán dél felé haladva az Appenninek vonulatai határozzák meg a tájat, és a borrégiók a hegység mindkét oldalán futnak végig. Az Etnát könnyű észrevenni Szicília szigetén, a bortermelést itt a hegység keleti domboldalain folytatnak.

 

Az Óvilág, ahogyan még nem látta

 

Németország

A Római Birodalom nyomot hagyott Németországban, melynek öröksége a folyók völgyeiben és domboldalakon zajló bortermesztésben is megfigyelhető. A Mosel folyó kanyarulatai által kivájt völgyet egyszerű kiszúrni a térképen, habár maga a folyó rejtve marad.

 

Baden szőlőültetvényei a Rajna széles, óriási sík völgyében fekszenek. A Rajna másik oldalán Elzász található, Franciaország egyik északkeleti régiója, mely jelentős német kisebbséggel rendelkezik. A térkép északnyugati sarkában található egy furcsa jelenség, ami úgy néz ki, mintha “lyukak” lennének a Föld felszínén (ez a jelenség még az Űrből is látható). Ez egy Hambach melletti barnakőszénbányának köszönhető, ahol felszíni bányászat zajlik, és a Földön létező legnagyobb markológépet használják a talaj megmozgatásához. A francia térképen szintén megfigyelhetők ezek a “lyukak”. 

 

Az Óvilág, ahogyan még nem látta

Spanyolország

Spanyolország esetében a földrajzi adottságok fokozottan meghatározzák, korlátozzák, hogy mely régiók alkalmasak szőlőtermesztésre, és a művelés módjára is befolyással vannak. Az ország túlnyomó részét a Mezeta („asztal”) 700–800 m magas, száraz fennsíkja adja. A vízben szegény, nagy kiterjedésű területeken az alacsony hozamú szőlő terem meg. Az ország keleti részén a vörösborairól híres Rioja régió terül el, északról és nyugatról hegyvonulatok által védelmezve. 

 

Az Óvilág, ahogyan még nem látta

 

Forrás: Vinepair

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!