A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Besorolási rendszer három szőlőfürtre építve

Interjú a Villány-Siklósi Borút Egyesületről 2. rész

2014-02-21 | Tóth Adrienn


Besorolási rendszer három szőlőfürtre építve

Pataki Kingát és Zentai Juditot, a Villány-Siklósi Borút Egyesület menedzsereit azért kerestük fel egy interjú erejéig, hogy részleteiben is megismerjük, milyen szerteágazó feladatokat kell ellátniuk ahhoz, hogy az ország valószínűleg legsikeresebb borúti szervezeteként működhessenek. Elvárásainkban nem csalódtunk, hiszen az interjúnk második felében végképp kiderül, milyen jelentős munka áll e sokszor természetesnek vett, de országosan egyelőre egyáltalán nem átlagos funkciók működtetése mögött.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

Kidolgoztatok egy minősítési rendszert is. Milyen kritériumok a meghatározóak ebben?

1996-ban foglaltuk össze a követelményeinket, és azóta csak az a vállalkozás lehet a szervezetünk tagja, aki elfogadja ezt a minősítési szisztémát. A besorolást a nyitva tartás, a vendégfogadás színvonala, a felszereltség, az információ átadás képessége, valamint a borkóstolás és a borértékesítés alapján határozzuk meg.

A koncepció három szintre és ennek megfelelően három szőlőfürtre épül, és ezzel igazodik az európai borutak által alkalmazott gyakorlathoz. A konkrét megvalósítás azonban azért különleges, mert más hazai, valamint spanyol és olasz egyesületekkel együttműködve finomítottuk oly módon, hogy megvizsgáltuk a tíz szervezet által felállított követelményrendszert, és az olasz partner vezetésével összehangoltuk, egyszerűsítettük azokat. A 2006-os elfogadás után 2009 tavasza óta ez alapján minősítjük tagjainkat. Bízunk abban, hogy a jövőben más hazai borútszervezetek is bevezetésre érdemesnek tartják majd.

A végére hagytuk, pedig valószínűleg az egyik legtöbb munkát igénylő tevékenységi kör a rendezvények szervezése.

Valóban fontosnak tartjuk a programszervezést. Az információs irodai működésünkön túl, ahol inkább egyéni vendégeknek segítünk, szívesen közreműködünk csoportok programjának előkészítésében, szállásfoglalásban, borkóstolók szervezésében.

Ezek mellett a viszonylag állandó, az egész évet átívelő feladatok mellett azonban vannak nagy rendezvényeink is. Az év a januárban lezajló Pincéről Pincére – Variációk Vincére eseménnyel indul, majd május elején következik a Borzsongás. E két rendezvény szervezésében, koordinálásában, kommunikációjában is aktívan részt veszünk.

Besorolási rendszer három szőlőfürtre építve

Később a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék népszerűsítését segítjük. Július kiemelt programja a már említett a RozéMaraton, és ebben a nyári időszakban indul már az Ördögkatlan kommunikációja is. Ősszel kerül megrendezésre az Európai Bordalfesztivál és a pécsi Villányi Prémium Bormustra. Az év leglátogatottabb eseménye egyértelműen a Villányi Vörösborfesztivál. Az évszak pedig itt Villányban nem lenne teljes a Márton-nap megünneplése nélkül.

Zárásként hadd kérdezzünk rá, így az év eleji, kívülállók számára nyugalmasabbnak tűnő időszakban mik jelentik a legfontosabb feladatokat? Melyek a közeljövő céljai?

Előkészítjük és online felületeken ismertetjük az éves, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, kiemelt borvidéki programokat. Kialakult ritmus szerint szervezzük a Villány-Siklósi Borút Egyesület belső életét.

Komoly munkát jelent, hogy támogatási kérelmeket nyújtunk be a fejlesztési elképzeléseinkkel egyező pályázati forrásokra. Nem maradhat el minikampányunk sem a személyi jövedelemadó 1%-ának megszerzésére. Ez az időszak arra is alkalmas, hogy meglátogassuk egymást szolgáltatóinkkal, akik szíves vendéglátás során beszélnek nekünk eddigi sikereikről és jövőbeni elképzeléseikről. 

2014 kiemelt év a Villány-Siklósi Borút Egyesület életében: alapításának 20. évfordulóját ünnepelheti. Így zárszóként hadd köszönjük meg tagjainknak és partnereinknek, hogy színvonalas és elkötelezett munkájukkal segítik a borutat. Sokat jelentett önkéntes tisztségviselőink értékes közreműködése is sikereink elérésében.

A RozéMaraton fotót köszönjük Halek Mirának.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!