A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borbély Tamás: „Ez egy közös siker és közös lehetőség”

Villáminterjú a frissen megválasztott Év Bortermelőjével

2020-12-07 | Geri Ádám


Borbély Tamás: „Ez egy közös siker és közös lehetőség”

2020-ban a Magyar Bor Akadémia a badacsonyi Borbély Tamást választotta az Év Bortermelőjének. A Vinoporttal nem sokkal az eredmény kihirdetése után osztotta meg gondolatait többek között azzal kapcsolatban, mit hozhat Badacsonynak, hogy végre nekik is van díjazottjuk.


Kilencedszer jelöltek az Év Bortermelője címre, idén megkaptad. Milyen érzések, gondolatok vannak benned?

 

Természetesen mindenek előtt nagy megtiszteltetést és örömöt érzek. Különösen jól esik, hogy ennyire sokan örülnek velünk együtt a díjnak, rengetegen gratuláltak az elmúlt napokban. És persze az is eszembe jutott, hogy nincs mese, mostantól folyamatosan bizonyítani kell, hogy kiérdemeltem a címet, ha lehet, még nagyobb elszántsággal kell folytatni a megkezdett munkát.

 

 

A díj átvételekor elmondott beszédedben miért a család szerepét tartottad fontosnak kiemelni?

 

A miénk egy családi birtok, amit a mai napig a szüleimmel közösen viszünk, és amit tulajdonképpen a nagyszülők alapoztak meg. Édesanyám családjáé volt az első kis terület, amit szüleim beültettek szőlővel 1981-ben, éppen abban az évben, amikor én születtem. Kezdetben a nagyüzemi munka mellett ezt hobbiként vitték, a rendszerváltás után viszont rögtön tudatos márkaépítésbe kezdtek, pedig akkor még nem volt annyira egyértelmű, hogy egy családi márka hosszútávon fent tud maradni és értékként tekintenek rá az emberek. Ők azonban hittek benne, mi a húgommal ennek megfelelően a szőlő- és borkultúra szeretetében, tiszteletében nőttünk fel. Másrészről család alatt értettem a csapatot, a kollégákat is, akikkel hosszú évek óta együtt dolgozunk és akik nélkül nem tudnánk nap mint nap ilyen szervezetten végezni a dolgunkat.

 

Elsőként nyerted el a címet a badacsonyi borászok közül. Mit hozhat ez a kitüntetés a borvidéknek?

 

Külön megtisztelő, hogy a borvidék az én nevemmel került a díjazottak közé. Bízom benne, hogy ez még jobban ráirányítja a figyelmet Badacsonyra és azon belül a birtokunkra, bár azt gondolom, nagyon jó úton indultunk el az utóbbi időben. Egyre több kiváló pincészet működik itt, az én hosszú jelöltségem szerintem annak is szólt, hogy a szakma elismeri, egyre inkább részét képezzük az elitnek. Ez egy közös siker és közös lehetőség.

 

Odavonzhatja a fiatal szakembereket, ha látják, nagy dolgok érhetők el Badacsonyban?

 

Az előbb említett fejlődés nagyrészt már a fiatalabb generációnak volt köszönhető, az utánpótlással szerintem nincsen gond.

Az ágazat tagjai tisztában vannak vele, hogy mire képes a borvidék és hogy tele van még kiaknázatlan lehetőségekkel.

Mindenki számára adva van a kihívás:  megismerni a tanúhegyet, a régi és új fajtákat, megmutatni az egyediségünket.

 

A Borbély Családi Pincészetet sokan az olaszrizlinggel azonosítják, rengeteget tettetek a megbecsüléséért. Szüksége van még a fajtának egy ilyen elismerésre, vagy már elnyerte méltó helyét?

 

Ma már nagyon sokan foglalkoznak komolyan az olaszrizlinggel, a közvetlen környezetünkben és az egész országban egyaránt. Ennek köszönhetően elég jól beépült a köztudatba az, hogy a mindennapok borai mellett érlelhető nagy tételek vagy akár természetes édes borok is készíthetők belőle, miközben jól megmutatja a termőhely karakterét. Nyilván segít ez a siker, de a fogyasztók szerintem már tudják, mire képes a fajta.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!