A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borozzunk közterületen! Vagy ne?

Van, ahol szabad, és van, ahol lehet

2016-05-29 | Sólyom Bence


Borozzunk közterületen! Vagy ne?

A hosszúra nyúlt őszies tavasz sem tarthat örökké, hamarosan eljön az az idő, amikor jobb lesz a friss levegőn borozni, mint a kedvenc borbárunkban. Útmutató a büntetlen közterületi borozáshoz.


Fotók: Budavári Borfesztivál

 

Nem illik már a legelején lelőni a poént, de ha átnyálazzuk a vonatkozó önkormányzati rendeleteket, akkor szomorúan ugyan, de fel kell ismernünk, hogy a közterületi alkoholfogyasztás enyhén szólva sem tartozik a megengedett köztéri időtöltések közé. Direkten, vagy csak utalás szintjén, de minden budapesti kerület tiltja az 1,2%-nál magasabb (van, ahol még ez a kiskapu sem létezik) alkoholtartalmú szeszesitalok közterületi fogyasztását. Ennél a pontnál vége is lehetne ennek a cikknek, van azonban két bizakodásra okot adó szempont, amit nem árt figyelembe vennünk, ha mindenképp közterületen szeretnénk borozni.

Van, ahol szabad

Létezik a szigorú fővárosnak egy kevésbé szigorú szeglete, ahol nem tiltja az alkoholizálást a kerület vezetése. Nem egy távoli peremkerületről van szó, meglepő módon a Budai Várban általában csak arra kell figyelni, hogy az üzletek bejáratának 5 méteres körzetén kívül legyünk, egyébként szabad az alkoholfogyasztás. A főváros I. kerületének hozzáállása a többi önkormányzat egyértelmű tiltását tekintve minimum figyelemreméltó. Itt, ha a következőket betartjuk, akkor nincs mitől félnünk:

 

6.§ (1) Tilos jelen rendelet hatálya alá eső közterületek közül az alábbi területeken szeszesitalt fogyasztani

a.         élelmiszert, palackozott italt árusító üzletek bejáratának 5 méteres körzetében,

b.         játszótereken,

c.         lakóépületek kapualjaiban,

d.         Batthyány téren és a hozzá tartozó aluljáró területén (hrsz. 14446, 14445, 14444, 14447/1),

e.         Markovits Iván utcában (hrsz. 14130), Iskola utcában (hrsz. 14271), Gyorskocsi utcában (hrsz. 14125), Batthyány utca Iskola utcáig tartó szakaszán (hrsz. 13881, 13882), Bem rakparton (hrsz. 14477/6) és Fő utca kerülethatártól Batthyány térig terjedő szakaszán (hrsz. 14447/2) és Batthyány tértől Szilágyi Dezső térig terjedő szakaszán (hrsz. 14443 és 14435/1),

f.          Vérmező területén (hrsz. 7072), a Horváth kertben (hrsz. 7175), a Feszty Árpád utcában (hrsz. 7613) és a Kosciuszkó Tádé utcában (hrsz. 7588).

 

Értelmetlen túlszabályozás, vagy érthető tiltás?

A közterületi alkoholfogyasztás tiltása véleményem szerint annak ellenére sem nevezhető öncélúnak, hogy bizonyos esetekben igen komoly büntetésekre számíthat a szabálysértő. A 2000-es években beindult tiltási láz nem a padon békésen sörözgető, és kulturáltan beszélgető fiatalok ellen irányult. Valahogy meg kellett fékezni az aluljárókban részegen hőbörgőket, és egyéb eszközök híján részleges megoldásként ezt sikerült kitalálni. Az utcai hangoskodást teljes egészében ugyan nem sikerült ezzel visszaszorítani, de egy komoly fegyver került a hatóságok kezébe, a lakók nyugalmának biztosítása érdekében.

 

Alapvetően senkinek nem lenne baja az utcai ivászattal, ha az nem járna hangoskodással, szemeteléssel, és az alkoholizálásban megerősödött egyének kellemetlenkedésével, hogy a gyenge gyomrú versenyzőkről már ne is beszéljünk. Az ilyen jelenségek visszaszorításával aligha lehet problémája bárkinek, a jogalkotás azonban nehezen értelmezné, hogy kulturáltan lehet inni, az ordenáré viselkedés viszont büntetést von maga után. Marad tehát az egyetemes tiltás, így a rendeleteket szövegezni, és a szabályt betartatni is egyszerűbb.

Megengedő gondoskodás, létező kiskapuk

Felesleges azonban teljesen kétségbeesni, csak tudni kell, hogy hol, és pláne hogyan kell borozni a szabadban.

 

Borozzunk közterületen! Vagy ne?

 

A rendészetileg problémás helyeket nem árt kerülni, a lakók miatt a belváros turisták és kocsmák által erősebben terhelt részein a közterület-felügyelők is érzékenyebbek az alkoholfogyasztásra. Kivételek persze itt is akadnak, az Erzsébet téren iszogató százak ellen például ritkán indul szabálysértési eljárás, így ha nagyon nem biztos valaki a dolgában, akkor igyon ott, ahol nagyon sokan, hátha nem lesz baj.

 

A kulturált viselkedés kötelező, szemetet nem hagyunk, bort nem locsolunk szanaszét és nem hangoskodunk. Ha nem hívjuk fel magunkra a figyelmet, akkor a lakók és a közteresek is megengedőbbek lesznek.

Tuti helyek, ahol nem lesz gond

A kötelező viselkedési szabályok elsajátítása után már bátran merek ajánlani pár jól bevált szabadtéri borozós helyszínt, ahol nem kell tartani a hivatásos zaklatástól, és a több százezer forintig terjedő bírságtól. Figyelem! Hivatalosan ezeken a helyeken sem lehet borozni, de a tapasztalataim szerint senki nem szól ránk, ha nem adunk rá különösebb okot.

 

Szabadság-híd

A harmadik legidősebb Duna-hidunk annyira tökéletes helyszín a borozáshoz, hogy rögtön az első helyre kívánkozik a listán. A kevésbé bátrak kezdjék Budán a borozgatást, a budai alsó rakpart lépcsősorán bőven van hely mindenkinek, a Szabadság-híd és a pesti partszakasz látványa pedig éjszaka több, mint csodálatos.

 

Pár emelettel feljebb merészkedve, a Gellért-hegyről már más szemszögből vizsgálható a híd, és az elénk táruló panoráma. A Sziklatemplom előtt kialakított téren, Szent István szobra mögé bújva érdemes kortyolgatni az esti borunkat.

 

Aki már igazán belejött a szabad borozásba, annak nincs más hátra, mint előre, irány a híd közepe. Itt mindig nagy a tömeg, de ha van még hely, akkor a vasszerkezeten ücsörögve bontsunk meg egy palack bort.

 

Margit-sziget

Körben a parton, vagy a nagyréten, esetleg a zenélő szökőkút köré rakott padokon ücsörögve. A szigeten található szórakozóhelyeknek köszönhetően egyáltalán nem ritka az alapozó fiatal errefelé, a csöndesen kortyolgató borbarátok aligha zavarnak bárkit is.

 

Kopaszi-gát

Tökéletes helyszín egy jó pikniknek, a Kopaszi értékét csak emelik a kulturált nyilvános mellékhelyiségek, ami sajnos a többi remek helyszínnél már nem mondható el minden esetben.

 

Borozzunk közterületen! Vagy ne?

 

Városliget

A Margit-szigethez hasonlóan bárhol bátran pukkantsunk meg egy szép palack bort. Bátortalanabb borivóknak ajánljuk a Városligeti-tó környékének kevésbé forgalmasabb részeit.

 

Normafa

A Kopaszi mellett a másik príma piknikes hely, extra pont jár a szalonnasütési, bográcsozós lehetőségekért. Közel a városhoz, mégis kinn a természetben.

 

5+1. Budai Várnegyed

Ha már a kerület vezetése megengedi, akkor vétek lenne kihagyni egy jó borozást a Várban. Éjjel-nappal csodálatos panoráma tárul elénk, nehéz ennél szebb helyet találni a kóstoláshoz.

 

A budapesti kerületek közül ugyan csak az I. kerület engedélyezi valamilyen szinten a közterületi alkoholfogyasztást, tapasztalataink és véleményünk szerint ugyanakkor nem kell erről a remek tevékenységről végleg lemondanunk. A felsoroltakon kívül van még pár tippünk a gondtalan borozási helyszíneket illetően, és bár hivatalosan csak elvétve megengedett az alkoholfogyasztás a szabad ég alatt, a megfelelő hozzáállással és odafigyeléssel azért bőven megtalálhatók a kiskapuk.

 

A cikk következő részében a vidéki helyzetet mérjük fel.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!