A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Burgenland

Nem csak bortúrázóknak

2008-08-21 | Kézdy Dániel


Burgenland

Burgenland és Sopron. Olyan, mint két testvér. Az egyik a nyugaton élő gazdag, jól informált divatos idősebb fivér. A másik az itthon maradt szegény, de feltörekvő öcs, akinek legalább olyan jó adottságai vannak, mint a bátyjának, csak élnie kell a lehetőségeivel. Most még nagy a különbség, de behozható. Ismerjük meg közelről őket, és hasznosítsuk az ismereteiket!


 

Az osztrák borok a világ bortermelésének kevesebb, mint 1 %-át adják, mégis az utóbbi 20 év óriási változásai miatt a világ élmezőnyéhez sorolják őket. Ez elsősorban annak a radikális váltásnak köszönhető, amit az 1985-ös glikol-botrány (glikollal „javították fel” a hazai savanykás ízű borokat) után valósítottak meg. Határozott és nagyon szigorú szabályozást vezettek be, ezzel teljesen visszaszorítva a borhamisítást. Azóta is nagy mennyiségű állami pénzt költenek marketingre és szakmai továbbképzésre. Sok fiatal borász ment külföldre tanulni. Az újvilági hatás nyomai mind a pincészetek felépítésén, mind a borok stílusán jól észrevehetőek.

A kedvező éghajlati adottságokat és különleges minőségű termőtalajt állítólag már a kelták is felismerték, és 3000 évvel ezelőtt szőlőt ültettek erre a vidékre. Ausztria szőlőtermő területe napjainkban 50 000 hektár, amit négy nagy borrégióra osztanak. Ebből az egyik Burgenland, 16 500 hektárnyi termő szőlővel. Burgenland régión belül négy alterületet különböztetnek meg: Neusiedler See és Neusiedler See-Hügelland közvetlenül a Fertő tó körül helyezkedik el, míg a másik két terület (Mittelburgenland és Südburgenland) pedig a Fertő tótól délre található.Burgenland 1921 óta tartozik Ausztriához, de előtte is nagyrészt németajkúak lakták. A tartomány 1922-ben elfogadott neve onnan ered, hogy mind a négy magyar vármegye német elnevezéséből (Komitat Pressburg - Pozsony vármegye, Komitat Wieselburg - Moson vármegye, Komitat Ödenburg - Sopron vármegye és Komitat Eisenburg - Vas vármegye) a -burg (vár) végződést kiemelték, majd megtoldották a vier-rel (négy). Így az eredeti elnevezés Vierburgenland lett volna, mivel azonban a véglegesen megállapított határok közé nem került Pozsony megyéből semmi, ezért a szám a név elejéről elmaradt.

Az utóbbi évtizedek szellemi megújulásának, és a borágazatba beáramló nagy mennyiségű pénz hatásának köszönhető, hogy rengeteg közepes és nagy családi pincészet kínálja kiváló borait Burgenland szerte. Nagy előnye a területnek a hihetetlen sokszínűsége. Borokban három fő kategóriát képviselnek: könnyebb száraz fehérek, testes vörös borok, ahol kiemelt jelentősége van a kékfrankosnak, és a késői szüretelésű nemes édes borok, amelyeket gyakran aszúsodott szemek felhasználásával állítanak elő.

A Fertő tó közelsége miatt, a botritizálódás gyakran előfordul. Ennek hatására jöhet létre az úgynevezett Ausbruch. Az osztrák bortörvény szerint az Ausbruch cukortartalom szerint a Beerenauslese és a Trockenbeerenauslese közé esik, de az ízképe sokkal jobban hasonlít egy aszúra, mint az említett két kategóriában szereplő boroknak.Fő fajták: olaszrizlig (welschriesling), chardonnay (morillon), zöld veltelini és muscat ottonel fehérben, kékfrankos, st. laurent és pinot noir kék szőlőben. A Fertő tó környékén ismét telepíteni kezdik napjainkban a furmintot, amely fajta kimondottan jól aszúsodik, és 100 évvel ezelőtt nagy mennyiség volt belőle a vidéken.

Burgenlandban minden adott az igényes borturizmushoz, a nyugodt kikapcsolódáshoz. A legtöbb pincére jellemző a helyben árusítás és kóstoltatás is. Bármerre megyünk, takaros panziókkal és családias éttermekkel találkozunk, amelyek a legtermészetesebb módon a helyi borokat kínálják az ételek mellé. Ezen felül a csúcsgasztronómia is befészkelte magát a térségbe, jellemző adat, hogy 13 étterem rendelkezik a Gault Millau elismerő díjával.Természetesen nem csak gasztro-programok léteznek Burgenlandban. Aki hagyományosabb
kikapcsolódásra vágyik, annak ajánljuk a Seewinkel Nemzeti Parkot (Fertő tó), ami igazi csemege 300 madárfajával. Aki kicsit pörgősebb órákra vágyik, menjen be a vízbe. A napos órák száma meghaladja az évi 2000-et, amelyet kihasználhatunk a nyári időszakban kiváló kikapcsolódást nyújtó a Fertő tavi strandolásra vagy vitorlázásra. De jól kiépített bicikli hálózat is várja a túrázókat. Ha esetleg beborulna, akkor folyamatos kiállítások és kulturális rendezvények széles választékával vigasztalódhatunk.

Jó szívvel ajánljuk mindenkinek Burgenlandot! Igényes, nyitott és sokszínű. Várják, és megbecsülik a kultúrált magyar vendégeket. Ha nem beszélünk németül, az sem baj, hiszen jó eséllyel lesz egy magyar kollega a csapatban.

Ha érdekelnek további írásaink a témában, jelentkezz Téma hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!