Egri dűlők nyomában
Látogatóban a Hagymási Pincészetnél 2. rész
2011-08-12 | Tóth AdriennAhhoz, hogy igazán megismerjük az egri pincészetet, fontos volt végigtekintenünk az utat, amely idáig vezetett. A beszélgetés mai részében már inkább Hagymásiék termőterületeire fókuszálunk, különös hangsúlyt fektetve arra a kérdésre, hogy a különböző adottságú dűlőkhöz pontosan milyen szőlőfajta passzol.
Az interjú első részéhez kattints IDE.
A Nagyrózsás dűlőben kadarkánk, rajnai rizlingünk, olaszrizlingünk és syrah-nk van. Óriási kihívást jelent számunkra ez a terület, hiszen nagyon meredek, az Eged után ez a legmagasabb fekvés a borvidéken. A feltalaj itt vulkáni riolittufa, amely jelentős mésztartalommal bír. Jó látni ezt abból, hogyha a nap kisüt, olyan lesz a felszín, mintha hó esett volna. Az itteni szőlők mind tartalmas alapanyagot jelentenek, és rendelkeznek egy ásványos karakterrel.
Véleményem szerint itt a kadarkával megtaláltuk a dűlő talajának és a mikroklimatikus adottságainak megfelelő szőlőfajtát. Hiszen egyrészről adva van egy vékony héjú, betegségre, rothadásra hajlamos fajta, a dűlő részéről pedig egy állandó levegőmozgás. Itt, már amikor a reggeli nap feljön, szárazak a fürtök a harmattól. Mivel sokkal kevésbé párás a levegő, kevesebb permetezőszert használunk, mint máshol. A másik áldás egy itt élő sólyomcsalád, amely megvéd minket a seregélyektől.
Van fontossági sorrend a dűlők között?
Nincs, mindegyiket másért szeretjük, hiszen a különböző adottságokhoz eltérő, hozzájuk illő szőlőfajtákat tudunk rendelni. Az Andornaktálya felé eső Öreghegyen közel hét hektárnyi szőlőnk van. A felszínt itt barna erdőtalaj borítja, a fekvés enyhe, déli lejtésű, a Nagyrózsással szemben majdnem teljesen vízszintes.
A körülményekből következően nagyon meleg van itt, így olyan fajták kerültek ide, amelyeknek sok hőre van szükségük, ilyen a cabernet franc, a merlot, a kékfrankos és a menoir. Az innen származó borok esetében a helyszínnek megfelelőek az elvárásaink is: mély szín, érett tannin, vastag és húsos szerkezet.
A különbségek ellenére, azért gondolom, vannak hasonlóságok.
Igen, a Nagytálya irányában fekvő Hempergőt, szintén barna erdőtalaj borítja, és fekvésében is hasonlít az Öreghegyhez, hiszen ez egy vízszintes fennsík. Fontos tényező azonban az, hogy folyamatosan járja a szél, így az itt szüretelt gyümölcsnek már koránt sincs olyan mély színe, mint a korábban említettnek. Az innen származó borok szikárabbak, karcsúbbak, alacsonyabb alkoholtartalmúak, több savval bírnak és ugyancsak több bennük a friss gyümölcsaroma. Jó házasítással viszont szépen kikerekíthetőek.
Van még olyan terület, amelyet nem vettünk számba?
Az Újfogás a legkisebb gyerek. Bár már a miénk, csak mostanra jutottunk oda, hogy az itteni szőlők fejlesztésébe kezdjünk. Ez egy gyönyörű fehérboros dűlő, régen is csak fehérszőlőt telepítettek ide az őseink. Ennek oka az, hogy a Tátra felől állandó szél fúj, ami hűti és szárítja ezt a területet. A téeszes időkben azonban mind a fajtaválasztás, mind a művelésmód tekintetében rossz döntéseket hoztak.
Ha eljutunk oda anyagilag, a rizlingszilváni helyére olyan Kárpát-medencei fajták kerülnek majd, mint a furmint, a hárslevelű, a királyleányka és az olaszrizling. Fűszerként ültetnék még egy kevés rajnai rizlinget és chardonnay-t is. Ezeket a fajtákat jelenleg még vásároljuk, de már várom, hogy sajátból dolgozhassunk.
Megvannak tehát a közelebbi és a távolabbi jövő tervei. A feleségén túl van olyan családtag, aki segít a megvalósításukban?
Négy gyermekem van. Nagyfiunk, Tamás szakmán belül dolgozik, főállásban ugyan máshol, de sokat segít, gyakran összedolgozunk. A két középsőt egyelőre nem csapta meg a pince hangulata, egyikük tanár, másikuk egyetemista.
A legkisebb lányom, aki most tíz éves, azonban már óvodáskora óta ezt akarja csinálni. Jön velem a szőlőbe, kint marad a napszámosokkal, hordót mos a pincében. Az is előfordul, hogy egy-egy korty erejéig megkóstolja a borokat, sokszor meglep vele, hogy milyen jó ítélőképessége van. A fiammal és a lányommal a hátam mögött különösen fontosnak tartom, hogy kiépítsek egy olyan birtokot, amely biztos alapként szolgál számukra a jövőben.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!