A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

En primeur: rózsás a Chanel legújabb évjárata

Bordeaux-körkép – Château Canon 1er Grand Cru Classé de Saint-Émilion

2015-07-16 | Vinoport


En primeur: rózsás a Chanel legújabb évjárata

15. Lajos francia király oldalán, a brit hajózás jelentős kárára szedte meg magát a bordeaux-i Jacques Kanon, aki vagyonából aztán 1760-ban megalapította a Saint Martin Birtokot. A ház köré azonnal szőlőt telepített, és a gazdag kereskedő, Raymond Fontemoing segítségével nekilátott a borkészítésnek. Az en primeur sorozat legújabb részében a Saint-Émilion-beli Château Canon és új évjárata mutatkozik be.


 

A Chateau Canon legnagyobb része ma is Bordeaux egy délnyugati fekvésű mészkőteraszán áll, miközben a többi terület a Dordogne folyó feletti lankákon nyúlik el. A birtok a Saint Martin helyett ma már alapítója nevét viseli.

 

A ház és a szőlő legújabb, leggrandiózusabb korszaka 1996-ban kezdődött, amikor a Chanel felvásárolta. Akkor az új tulajdonos újratelepítette az ültetvények felét, ezek 2009-ben fordultak termőre. A birtok 2011-ben 22-ről 34 hektárosra nőtt, a Saint-Émilion-i Chateau Matras homokos-agyagos területeiről négy éve készül a Croix Canon. A Grand Vint továbbra is a birtok eredeti területei adják. Kérdéseinkre a birtok kommunikációs osztálya válaszolt.

 

Hogyan zajlik egy átlagos szüret a Canon birtokon?

A környéken a talaj alapját üledékes kőzetek adják, alatta mészkő és agyag található. A területek hetven százalékán merlot, a többin cabernet franc terem, a szüret eredménye általában 35 hl / ha. A kézi szüret közben a fürtöket gondosan válogatjuk, aztán még a feldolgozás során is kétszer ellenőrizzük. A felújított feldolgozóépületeinkben a gravitáció is a segítségükre van.

 

Pincénkben a Chateau Canon hetven százaléka, és a Croix Canon húsz százaléka 18 hónapig francia tölgyfahordókban érik. Évente mintegy 132 ezer palack bort állítunk elő, ennek fele a Chateau Canon, fele pedig a Croix Canon.

 

Mit érdemes tudni a legfrissebb évjáratról?

 

A 2014-es tél itt enyhe volt, a tavasz korai és esős. A nyár száraz és hosszú. A bor hetven százalékát adó merlot-t szeptember 22. és október 6-a között szüreteltük, míg a cabernet franc-t október 6. és 9. között. Nagyon szép szüret volt, rendkívül ígéretes, akár harminc évig is érlelhető bort kaptunk. A 2014-es Saint-Emilion Chateau Canon Grand Cru Classé illata most a májusi rózsára emlékeztet. Kirobbanóan gyümölcsös, fűszeres, a nugát és a kakaó jegyei teszik komplexszé. A szárnyasból készült ételek kiváló kísérője lesz.

 

Az en primeur sorozat legutóbbi részében a 11. századi kastélyról elnevezett Château LaTour-Martillac mutatta be legfrissebb évjáratát. Korábban azt is megírtuk, mit érdemes tudni az en primeurről, illetve hogyan érdemes kóstolni ezeket a borokat.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!