A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ezt csinálja, ha a szabadsága is a borok körül forog!

7 tipp a boros nyaraláshoz

2017-08-12 | Sólyom Bence


Ezt csinálja, ha a szabadsága is a borok körül forog!

A nyár szóljon a pihenésről és a testi-lelki feltöltődésről, a borkultúra megszállottainak azonban ekkor sem kell nélkülözniük kedvenc szenvedélyüket. Összeszedtünk pár tételt a szórakoztatóipar boros szegmenséből, hogy mindenki megtalálja azt, amivel a strandon, vagy egy fa árnyékában, esetleg rossz idő esetén a nyaraló menedékébe húzódva tudjon kikapcsolódni.


1. A magyar irodalom boros remekei

 

Ezt csinálja, ha a szabadsága is a borok körül forog!

Fotó forrása: www.youtube.com

 

A magyar emberek kulturális értelemben is erőteljesen kapcsolódnak a borhoz, és erre nemcsak Hamvas Béla időtlen és „boros könyvként” talán legismertebb műve, A bor filozófiája szolgál ékes bizonyítékul. Márai Sándornál is több helyen találkozunk a magyar borok dicséretével, sőt, Magyar borok címen önálló kötetet is szentelt a témának.

 

Mégis, hogy a magyar irodalom nagyjai közül hányan és hogyan viszonyulnak a borhoz, arról kitűnő válogatást állított össze Kőrössi P. József Mikor igyak, mikor ne? – magyar írók novellái a borról címmel. A fent már említetteken kívül többek között Juhász Gyula, Karinthy Frigyes, Krúdy, Mikszáth, Móricz, Nagy Lajos és Szép Ernő gondolatait, történeteit olvashatjuk – például a strandon két fröccs között.

 

2. A kortárs, igaz történetek kedvelőinek

 

Ezt csinálja, ha a szabadsága is a borok körül forog!Fotó forrása: www.dunod.com

 

A Borháborúban minden megvan, ami egy modern történetet sikerre vihet: Dávid és Góliát csatája, elvek és értékek diadala, no meg persze a bor, mint központi motívum. Olivier Torrès tényfeltáró könyve nem tartozik ugyan a legfrissebb boros kiadványok közé, de maga az „ügy” meglehetősen örökérvényűnek mondható.

 

 

A történetet egészen röviden össze lehet foglalni. Az amerikai boros multi nagy tervekkel és még nagyobb ígéretekkel érkezik a languedoci kis francia faluba, ám a helyi gazdák és különböző érdekcsoportok ellenállása miatt meghátrál. Győz a kicsi és a jó, a globalizáció pedig elbukik a tradicionalisták összefogása nyomán. Ennél persze sokkal többről szól a Borháború, amit Torrès stílusa és történetvezetése igazán izgalmas könyvvé varázsol. Egy kényelmes nyugágyban a diófa árnyéka alatt tökéletes partner egy nyári délutánon.

 

3. Azoknak, akik rajonganak a dokumentumfilmekért

 

Ezt csinálja, ha a szabadsága is a borok körül forog!Fotó forrása: langheroeromonferrato.net

 

A „Barolo Fiúk” a 80-as 90-es években azért dolgoztak rengeteget a Langhe-dombság dűlőiben, hogy - totálisan a feje tetejére állítva egy tradicionális helyi borfajtát - igazi forradalmat vigyenek véghez a szakmán belül. Nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy ők készítsék a világ legjobb borait, és ha valaki figyeli a sikeres borászok és borvidékek történetét, akkor nem meglepő módon általában az ilyen és ehhez hasonlóan magas célokból születnek a legnagyobb borok.

 

A Piemonte borvidék akkor még fiatal borászairól szól a Barolo Boys – The story of a revolution című dokumentumfilm, amely a közönség és a szakma elismerését is kivívta, csakúgy mint a főszereplők által készített „forradalmi” borok. Magyarul sajnos nem elérhető hivatalosan, de az olasz és/vagy angol nyelvet értők mindenképp szerezzék meg, egy esős nyári estén tökéletes kikapcsolódást nyújt – még akkor is, ha nem Barolo-t kortyolunk hozzá.

 

4. Építs borbirodalmat!

 

Ezt csinálja, ha a szabadsága is a borok körül forog!

Fotó forrása: www.bargainmoose.ca

 

Aligha kell bárkinek bemutatni a Monopoly nevű társasjátékot, de tegye fel a kezét, aki hallott már a boros változatáról! Nos, a Wine-Opoly tökéletes szórakozás családi, vagy baráti körben. A birodalmunk felépítése közben ráadásul játszva tanulhat az egész társaság a borokról, és természetesen nem zárják ki a játékszabályok azt sem, hogy megkóstoljunk ezt-azt a játék közben.

 

A magyar változatnak sajnos nem találtuk nyomát, de átlagos angoltudással bárki számára élvezetes kikapcsolódást nyújt a Wine-Opoly. Kellemes nyári estéken a teraszon üljük körbe az asztalt, és már kezdetét is veheti a „bor-opoly”, a borról tanulás és a borkereskedés játékos formája.

 

5. Múzeumok és kiállítások azoknak, akik elmélyednének a borkultúrában

 

Ezt csinálja, ha a szabadsága is a borok körül forog!Fotó forrása: www.mezogazdasagimuzeum.hu

 

A magyar borászati hagyományokat nemcsak borkóstolókon és irodalmi műveken keresztül lehet megismerni. Szerencsére az egyes borvidékek bővelkednek színvonalas és a borászati hagyományok iránt fogékonyak számára még akár szórakoztatónak is mondható tárlatokban, amelyeket nemcsak rossz idő esetén érdemes felkeresni.

 

Legyen szó a fővárosról és környékéről, vagy akár a borvidéki központokról, egyre több helyen találkozunk az adott régió, vagy akár az egész ország bortörténetét feldolgozó állandó kiállításokkal. Kiemelkedő tárgyi emlékeket vonultat fel és páratlan történeti áttekintést ad a Magyar Mezőgazdasági Múzeum állandó kiállítása. A budapesti Vajdahunyadvárban található kiállításon a magyar borkultúráról, valamint a magyar szőlő és bor történetéről egyaránt teljes képet kaphatunk.

 

Ha egy-egy borvidék történetét és sajátosságait bemutató kiállításokra, a helytörténeti érdekességek tekintetében is kiemelkedő jelentőségű borászati múzeumot akarunk meglátogatni a nyaralásunk alatt, akkor érdemes Tokaj vagy Szekszárd felé vennünk az irányt. A város szívében található szekszárdi Bormúzeum helyi érdekességekkel és természetesen helyi borokkal várja az érdeklődőket.

 

Ahogy nem lehet kihagyni a magyar borok legjavát felvonultató sorból legalább egy tokaji különlegességet, úgy a borkultúrát bemutató múzeumok sorából sem hiányozhat a tokaji Világörökségi Bormúzeum. A múzeumban főleg Tokajjal ismerkedhetnek meg az ide látogatók, de meg kell jegyezni, hogy nemcsak a világörökségi borvidéket és a térség múltját ismerhetik meg, az interaktív tárlat európai kitekintést is ad a borbarátoknak.

 

6. Színház és bor? Természetesen!

 

Ezt csinálja, ha a szabadsága is a borok körül forog!Fotó forrása: www.petofiszinhaz.hu

 

Mi sem természetesebb annál, mint hogy a több évszázados borászati hagyomány nemcsak prózában és lírában hagyott mély nyomokat. Számtalan színpadi műben megjelenik a bor, kisebb vagy nagyobb szerepet kapva, ezért érdemes böngészni a színházi műsorokat, hátha sikerül elcsípnünk egy-egy boros darabot.

 

A Veszprémi Petőfi Színház ebben az évadban két darabot is szentel a témának és bár a Tokaji aszú utolsó előadása augusztus elején volt (reméljük, azért a későbbiekben is látható lesz a zenés vígjáték), a Bor, mámor, szerelem című operettet még nyár végén is élvezhetjük.

 

7. Túrázz a borvidéken!

 

Ezt csinálja, ha a szabadsága is a borok körül forog!Fotó forrása: www.balatoniborut.hu

 

Az elmúlt években nemcsak a magyar bor és a magyar gasztrokultúra éli örömteli reneszánszát, de a természetbe is egyre többen találnak vissza. Igaz, ami igaz, a nyári kánikula nem éppen a hosszú gyalogtúráknak kedvez, de sűrű pihenőkkel és pincelátogatásokkal igazán kellemessé tehető még a legmelegebb augusztusi nap is.

 

A magyar borutak sajnos nem kapnak minden borvidéken ugyanakkora hangsúlyt, pedig a vidék és a helyi borászatok megismerésére nehezen találunk ennél jobb térképet. Nem is nagyon találni használható adatbázist az interneten a magyar borutakról, de érdemes belföldi nyaralás előtt egy erről szóló könyvből, vagy a környéki borászoktól érdeklődni a helyi borút térképe felől. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!