A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

„Felnőttkoromban tudatosult bennem egy visszatérő gyerekkori jelenet jelentősége”

Interjú Koch Csabával

2020-11-23 | Geri Ádám


„Felnőttkoromban tudatosult bennem egy visszatérő gyerekkori jelenet jelentősége”

A Hajós-Baján és Villányban aktív Koch Csaba Év Bortermelőjévé választása annak bizonyítéka, hogy nagyobb mennyiségben is lehet kiemelkedőt alkotni. A borász csúcsra jutásában szerepe volt egy elcserélt Opelnek és a nagymama ebédjének. Erről is beszélgettünk vele.


Az alábbiakban részletet közlünk a Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor magazinban megjelenő írásból. A kiadvány a teljes interjúval megvásárolható országszerte 937 újságárusnál/könyvesboltban/benzinkútnál.

 

 

Hatodszor volt már jelölt, amikor 2019 decemberében végül megkapta az Év Bortermelője címet. Mit érzett, amikor felolvasták a nevét?

 

Hatalmas boldogságot. A hatodik jelölésnél sem gondoltam, hogy most már nekem kellene nyernem, hiszen mindig nagyon jó kollégákkal együtt kerültem a döntősök közé. Éppen ezért bent lenni már önmagában nagy elismerés, a győzelem pedig csak hab volt a tortán.

 

A díj egy út végét vagy éppenséggel egy új út kezdetét jelentette: összegezte addigi pályáját, vagy inkább azon kezdett gondolkodni, hogy mostantól talán még nagyobbak lesznek az elvárások Önnel szemben?

 

Egyértelműen előre tekintettem. Az ilyen elismeréssel az ember példaképpé válik és ennek megfelelően kell a továbbiakban viselkedni, dolgozni. Az öröm mellett a felelősségérzés dominált.

 

1991-ben egy negyed hektár szőlővel kezdte. Gondolta, hogy idáig el fog jutni?

 

Amikor megkaptam az első földet a nagyapámtól, még abban sem voltam biztos, hogy feltétlenül ebből akarok majd megélni. Talán azért is, mert a nem sokkal előtte véget ért szocializmusban ez fel se merült kérdésként, hiszen olyan kevés földet birtokolhatott egy-egy család, amiből nem lehetett megélni. Hajóson és Császártöltésen amúgy is megszokott dolog volt, hogy a fő foglalkozása mellett az embernek szőlője is van. Aztán viszont nagyon hamar beleszerettem a borászkodásba és eldöntöttem, hogy ennek szentelem az életemet. Amikor édesapám 1994-ben meghalt, eladtam az Opelját és inkább vettem egy olcsó Zsigulit, hogy a különbözetből vásárolhassak még három hektár szőlőt még. Emlékszem, ekkor már 10 hektár volt a kitűzött cél, úgy véltem, annyi már eltart minket. De amikor ezt elértük, akkor sem álltunk le, fejlődtünk, növekedtünk tovább. Mindig vannak újabb céljaim, de díjakban például soha nem gondolkodtam.

 

Mi tesz valakit alkalmassá az Év Bortermelője címre?

 

Rengeteg összetevője van, a szorgalomtól kezdve a támogató családi háttéren át, két dolgot mégis kiemelnék.

 

Ha szeretné megtudni, Koch Csaba szerint mi az a két fontos tulajdonság, ami az Év Bortermelője címhez kell, mit hozott a Hajós-Bajai borvidéknek a győzelme és milyen személyes elérendő céljai vannak még , olvassa el a teljes interjút a Winelovers 100 - a 100 legjobb magyar bor magazinban. A kiadvány elérhető országszerte ezeken a pontokon.


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!