A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Franc&Franc: Loire-ral mérte meg magát Villány

A Franc

2015-12-02 | Polyák Dóra


Franc&Franc: Loire-ral mérte meg magát Villány

A világon két borvidék építi a cabernet franc-ra marketingjét: Loire és 2014 óta Villány. November végén Villányban kiderítettük, hogy milyenek a két vidék fajtaborai, hogyan őrzi meg egyedi arcát a cabernet franc a különböző területeken.


 

A tavaly debütált Villányi Franc márkanév és összefogás után idén november 20-án nemzetközi konferenciát rendeztek a Siklósi Várban. Az esemény fókuszpontja a villányi és a Loire menti cabernet franc bemutatása és összehasonlítása, melynek kapcsán a szőlőfajta különböző arcai tárultak elénk.

A cabernet franc

Szülőhazája Franciaország, azon belül pedig feltételezhetően Bretagne. Innen ered a Loire-völgyében elterjedt neve, a Breton is. Önállóan ritkán jelenik meg, általában a bordeaux-i házasítások fontos alkotóelemeként szerepel. Loire-ban és a Villányi borvidéken azonban fajtaborként is találkozhatunk vele. E két borvidék különleges termőhelyének és klímájának köszönhetően a szőlőfajta egyedi és összetéveszthetetlen borokat ad úgy, hogy közben a jellemző két területen teljesen más arcát mutatja.

A borvidék és a szőlőfajta pozitív összekapcsolódásának eredményeként „a Cabernet Franc Villányban találta meg természetes otthonát” (Michael Broadbent MW) ezért 2014-ben létrejött a Villányi Franc márkanév.

 

A tavalyi debütálás után, idén nemzetközi Franc & Franc szakmai konferenciát rendeztek, melynek a felújított Siklósi Vár konferenciaterme adott nagyszerű helyszínt. A tematika pedig a cabernet franc terroir alapú összehasonlítása loire-i és villányi borokon keresztül.

 

Franc&Franc: Loire-ral mérte meg magát Villány

 

A köszöntőbeszédek után a Villányi Bormarketing Műhelyről és az összefogásáról tudtunk meg pár szót, majd magáról a szőlőfajtáról kaptunk bővebb tájékoztatást a meghívott holland szakmai vendégektől.

 

A világon 55 ezer hektáron termesztenek cabernet franc-t, az élen Franciaország jár 6500 hektárral. Olaszország és az Egyesült Államok után Magyarország a negyedik helyen áll a közel 1350 hektárral. Ebből Villány mintegy 350 hektáron foglalkozik a fajtával. Azonban kevés termőterületen készítenek 100% cabernet franc-t; Loire mellett egyedüliként Villány vállalkozott erre.

A két borvidék borai alapvető stílusukban térnek el egymástól

A loire-i cabernet franc-ok a hűvösebb éghajlat miatt kevesebb alkohollal, ropogósabb savakkal, alacsonyabb tannin- és extrakt szinttel rendelkeznek, aromatikájukra pedig a piros bogyós gyümölcsök jellemzőek. Míg a villányi franc-ok mindig melegebb karakterűek, magasabb alkoholtartalom és tanninszint, valamint alacsonyabb savak jellemzik, az íz- és illatjegyeket pedig az érettebb, fekete bogyós gyümölcsök vezetik, melyek étcsokoládés és fűszeres jegyekkel egészülnek ki.

 

 

A délelőtti program főszereplői a villányi francok voltak: három független bizottság 40 vakon kóstolt borból választotta ki az itt bemutatott 12-t. Délután pedig Anna-Charlotte Genet szintén 12 boron keresztül vezetett be minket a borvidék meghatározó stílusába, mely tényleg teljesen más, mint az általunk ismert cabernet franc.

A kelet-nyugat irányban hosszan elnyúló Loire

Négy elkülöníthető részre osztható fel: Centre, Touraine, Anjou- Saumur és Nantais. A cabernet franc loire-i hazája Touraine nyugati szőlőültetvényei közé tehető, Chinon és Bourgueil vidékére. Az éghajlat itt az óceáni és kontinentális keveréke, koraitavasszal, viszont aszály és nagy hőség nélküli nyárral.

 

A Loire-völgyének legjelentősebb vörösbora a Chinon AOC, ami többnyire cabernet franc-ból készül. A talaj változatos a homokos völgytől, az agyagosabb, kavicsosabb fennsíkon át a mészköves lejtőkig. Chinontól északra pedig Bourgueil AOC és Saint-Nicolas de Bourgueil AOC találhatóak. Itt leginkább a homokos teraszokon és a mészköves lejtőkön találunk ültetvényeket.

 

Franc&Franc: Loire-ral mérte meg magát Villány

 

Ezekről a területekről bemutatott borokat többféleképpen kategorizálhatjuk; évjáratukat tekintve 2014 és 2011 közöttiek, míg a hat pincészet tizenkét bora négy különböző terroirról származik:

Yannick Amirault La Mine 2014 – Saint Nicolas de Bourgueil

1.5 hektáros dűlőről származó cabernet franc, átlagosan 40 hl/ha hozammal. Kézi szüretelés, majd fürt- és bogyóválogatás után az erjesztés 4 hétig fakádakban zajlott. Az érlelés pedig első-, másod- és harmadtöltésű tölgyfa hordóban történt.

 

Halvány bíbor intenzitással, könnyedén mozog a poharunkban a bor. A friss, gyümölcsös illatot viszonylag vékony, lédús, piros gyümölcsös korty követ. A savak vibrálóak és a tannin is tapadós, nyers még. Nagyon fiatal tétel, néhány éves palackos érlelés jót tesz neki.

Domaine de la Butte Mi-Pente 2013 – Bourgueil

5 hektáros, 15 éves tőkékről szüretelt szőlő, mely a bourgueil-i mészköves, déli lejtőkről származik, 25 hl/ha terméshozammal. A 2013-as év kezdeti nehézségei, a virágzáskori fagyok után, egy viszonylag kiegyenlített hosszú, napsütéses nyár következett. Spontán erjesztés és almasavbontás fakádakban, majd 16 hónapos 1/3 részt új barrique hordós érlelés után szűretlenül palackozva. Illatában és ízében is a friss gyümölcsösség mellett szerepet kap a hordós érlelésből származó fűszeresség. Fiatal bor, mely 4-5 éves érlelés után éri el jellemző karakterét, érlelési potenciálja pedig rendkívül hosszú, akár húsz év is lehet.

Domaine de la Chevalerie Diptyque 2012 – Bourgueil

A 2012-es év harmonikusabb és kiegyenlítettebb volt, mint a ’13-as. Elegánsabb borok születtek, alapvetően nem a koncentráción van a hangsúly, hanem a loire-i stílus kifejezésén. Illatában a jellemző piros bogyós gyümölcsök mellett a paprika és a dohány jelenik meg. Ízben élénk, de az eddigieknél érettebb, fekete cseresznyés jegyekkel. Bár a három éves érleltség már érezhető, a tannin még nem integrálódott, a tapadós végződés hosszan megmarad.

Couly- Dutheil Baronie Madeleine 2011 – Chinon

2011 nyarán szép, napos idő volt, amikor a szőlő gyorsan elérte a megfelelő egyensúlyát. Majd augusztus második felében a hirtelen jött hosszan tartó esőzés miatt a megszokottnál három héttel korábbi szüret következett. A válogatott szőlőt 20 napig állandó hőmérsékleten erjesztették, hogy a fajtára jellemző gyümölcsösség megmaradjon.

 

Franc&Franc: Loire-ral mérte meg magát Villány

 

Az első hat bor után kissé értetlenül ültünk a kóstolt borokkal szemben, majd vártuk a második "hatost". Ez az első olyan bor a sorban, ami legközelebb van az általunk elképzelt cabernet franc képéhez. Ekkor már a közönség is elégedettebb úgy tűnik, valóban kell a loire-i franc-oknak az öt-hat év palackos érlelés. Meg is jegyezte az egyik villányi borász, hogy most érkeztünk meg.

 

Megjelenésében is látszik a boron az idő, gránátba hajló mélyebb rubin színnel, lomhábban mozog a poharunkban. Elegáns, szép illat, az előzőekben tapasztaltak koncentráltabban vannak jelen. Kóstolva a bor egyensúlyosabb, mint az eddigiek. Teltebb ízvilág, az érett gyümölcsöket egy kis fűszeresség egészíti ki. A tannin szépen integrálódott, a 14,5% alkohol pedig melegíti a korty végét.

Couly- Dutheil Clos de L’Olive 2011 – Chinon

A Loire jobb partján fekvő, déli kitettségű agyagos, mészköves talajról származó szőlő válogatás után került feldolgozásra. Az erjesztés állandó hőmérsékleten, 30 napig tartott. Mély rubin színvilág, intenzív, komplex illat jellemzi a bort. Ízben elegáns, de tartalmas. A teltebb korty magasabb extrakttal rendelkezik, az aromajegyek pedig a pirosból már-már a fekete bogyósokba hajlanak. A tannin szépen strukturált, az alkohol pedig a közepesnél kicsit magasabb. Szép, fejlődő bor, mely már most is jól fogyasztható.

Charles Joguet Clos du Chene Vert 2011 – Chinon

Az egyik legjobb helyen lévő két hektárnyi terület, meredek DNY-i lejtőjéről szüretelt franc. 40 éves ültetvény homokköves és mészköves talajon, 30 hl/ha hozammal. Erjesztés után az almasavbontás már hordóban történt, majd 18 hónap hordós érlelés következett, ezt követően pedig fél éves tartályos. A szép, élénk rubin színt, intenzív cseresznyés, aszalt szilvás illat követ. A korty elegáns, kerekség, kiegyensúlyozottság jellemzi, fűszeres ízvilággal a mészkőből származó enyhén sós lecsengéssel. A sor talán legszebb bora.

 

A loire-i borok végére érve egyértelművé vált, hogy ezeknek a boroknak idő kell, minimum négy-öt év palackos érlelés, mire elérik jellemző karakterüket. A kóstolósorban a 2011-es évjárat volt az iránymutató, ezek a borok tükrözték legjobban a borvidék célját, mely a cabernet francok esetében az eleganciát és kifinomultságot helyezi előtérbe.

 

Érdekes volt végigkóstolni a kétszer 12 bort ezen a jól megrendezett szakmai napon, ahol a franc két arca szépen kirajzolódott, melyek közül nekünk még mindig a villányi kedvesebb.

 

A kóstolt borsor:

 1. Couly- Dutheil Les Chassoirs 2013 – Saumur Champigny

2. Domaine de la Butte La Haut de la Butte 2014 – Bourgueil

3. Couly- Dutheil Les Frénésies 2013 – Saint Nicolas de Bourgueil

4. Couly- Dutheil Le Coulée Antomnale 2012 – Chinon

5. Domaine de la Chevalerie Diptyque 2012 – Bourgueil

6. Yannick Amirault La Mine 2014 – Saint Nicolas de Bourgueil

7. Couly- Dutheil Baronie Madeleine 2011 – Chinon

8. Domaine de la Butte Mi-Pente 2013 – Bourgueil

9. Yannick Amirault Les Quartiers 2012 – Bourgueil

10. Couly- Dutheil Clos de L’Olive 2011 – Chinon

11. Charles Joguet Clos du Chene Vert 2011 – Chinon

12. Clos de la Dioterie 2011 – ChinonMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!