A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Grandiózus rendezvény, grandiózus borok

Csúcsborokat kóstoltunk.

2022-03-28 | Bognár Attila


Grandiózus rendezvény, grandiózus borok

A Winelovers Grand csúcsbor termében jártunk.


Idén március 19-én végre ismét megrendezésre került az egyik legnagyobb és legsokrétűbb hazai boros esemény a Winelovers Grand, melynek helyszíne a már jól bevált Corinthia Hotel Budapest volt ezúttal is. A kóstolón minden talpalatnyi hely kihasználásra került, hiszen a rendkívül sokszínű és sokrétű program több különtermet igényelt, míg a közel 150 kiállító megtöltötte nem csak a Báltermet, hanem az összes rendelkezésre álló szabad teret.

 

Idén is volt VIP Lounge, ingyenes Pop-up előadások óránként más-más magyar borásszal és boraikkal. A kiemelkedő furmint és olaszrizling tételek egy különterembe kerültek, nyugodt kóstolást és összehasonlítást lehetővé téve. A Nemzetközi Pop-up szekcióban pedig Sue Tolson borakadémikus tartott kóstolóval egybekötött rövid előadásokat a világ szőlőfajtáiról angol nyelven, ami a kóstoló nemzetközi jellegét is mutatta. A Mesterkurzusok egytől-egyig izgalmas tematikával nagyon komoly borsorokkal zajlottak. Érdemes kiemelni közülük a már jóval előre teltházas „Szuperaszúk” és „A világ legdrágább vörösborai” címmel zajlókat, melyek a világon bárhol megállták volna a helyüket. "A jövő borfogyasztója" jegyvásárlók számára pedig Petzold Attila és Szik Mátyás tartott kóstolási tréninggel egybekötött bemutatót az alapvető borstílusokról. Nem feledkeztek meg a szervezők a töményebb dolgok és a sörök kedvelőiről sem, hiszen volt párlat és sörstand is, továbbá a párlat és sörstílusokat bemutató Pop-up is. A totális teltház pedig bizonyítja, hogy a vendégsereg már alig várta, hogy a Covid után végre kiszabadulhat otthonról, társaságba mehet, szépen kiöltözhet, kóstolhat, beszélgethet, tanulhat, egyszóval társasági életet élhet. 

 

Grandiózus rendezvény, grandiózus borok

 

Merthogy az ilyen alkalmak kiváló társasági események is. A borkínálat olyan óriási volt, hogy aki nem kidolgozott szisztémával, kóstolási tervvel érkezett, az könnyen elveszhetett a borok a tengerében, vagy csak random vetette bele magát a kóstolásba. Ráadásul az egyik teremben több borkereskedő jóvoltából egy nagyon komoly, több, mint száz tételből álló nemzetközi boros szekciót is berendeztek. Aki ide jegyet váltott az órákig leragadhatott csak ebben teremben, jobbnál-jobb olasz, francia, spanyol, német és újvilági borokat kóstolgatva. És ha mindez kevés lett volna a rendezvény grandiózus méreteihez, akkor ott volt még non plus ultraként a Csúcsbor terem, ahol mindennek az esszenciáját kóstolhattuk. Ide kerültek a csúcsvörösek, az aszúk, de akadt szép számmal kiemelkedő száraz fehér is. Jómagam is itt kezdtem a kóstolást, aminek több előnye is mutatkozott. A Csúcsbor teremben nyugodt körülmények közt, a nagy tömegtől szeparáltan ülve lehet kóstolni, több idő marad egy-egy bort elemezni, élvezni, lehet nyugodtan jegyzetelni, szakképzett személyzet segített tölteni és kiigazodni a kínálatban.

 

Grandiózus rendezvény, grandiózus borok

 

Az alábbi borokat vettem itt részletesebben szemügyre és pohárba:

 

Szentpéteri Borpince Olaszrizling válogatás 2021

A kunsági borvidéken 70 hektáron dolgozó pincészet hét tagból álló prémium borcsaládjának egyik tagja ez dűlőszelektált és terméskorlátozott tétel. Válogatott szüret Kiskőrös egyik legjobb fekvésű dűlőjéről, a Remerencióról, amit meszes alapkőzetű löszös homok jellemez. Nagyon friss és üde fajtajelleges illat, benne citrusok, alma, körte, rezeda, akácvirág. Kóstolva is ezek a jegyek dominálják kiegészülve némi keserűmandulával. Könnyed, jól iható, frissítő savakkal bíró bor, melyet önmagában is fogyaszthatunk, de még fröccsnek is kiváló.

 

Gedeon Birtok Diófás Riesling 2020 

Halvány citrom szín, illata a csavarzár letekerését követően gyorsan nyílik és viszonylag intenzíven törnek elő belőle a citrusok, fehér virágok, lime, körte és őszibarack. Kóstolva szembetűnnek a kiváló savak, az illatból megismert jegyek, a frissesség és a lendület. Egészen szép fajtajelleges bor, hosszú utóízzel, és remek ár/érték aránnyal. 

 

Czurda Henrik Riesling 2020 „Édes kísértés”

A Pannonhalmi borvidékhez tartozó Győrszemerén mindössze egy hektáron gazdálkodó kispince rajnai rizling fajtával dolgozik, két bor készül belőle: egy száraz és egy édes. Most az utóbbit kóstoltam, és véletlenül a száraz sorba tettem, de ott is helyt állt. A pince viszonylag késői kézi szürettel dolgozik, majd az egész fürtös préselést követően moseli fajélesztővel beoltva következik egy nagyon hosszú, kilenc hónapos acéltartályos erjesztés és érlelés. Tipikus rajnais illatokkal nyit, benne citrom, lime, ananász, mangó, őszibarack, körte. Kóstolva jön a meglepetés mert a 32 g/l-nyi cukor nem érezhető annyira, mint amennyi, köszönhetően a magas, 7,8 g/l-es savaknak, ami szépen kerekít és lendületet ad a bornak. Német rizlinges vonal, viszonylag hosszú lecsengéssel. Mivel alacsony az alkoholja (11,5%) nagyon itatja magát. Precízen elkészített, egyedi tétel a magyar boros palettán.

 

HedoNick Pince Kraken 2019 Prémium Olaszrizling 

Az alapanyag badacsonyi, a pince és feldolgozó viszont Pilisvörösváron található. Szalmasárga szín, illata visszafogott, lassan nyíló, benne vanília, méz, karamell, sárga virágok. Kóstolva már az első kortyból érezhető, hogy komoly, fajsúlyos versenyző. Masszív hordós jegyek, vanília, a finomseprős érlelés krémessége dominálja, mögötte egy szolid minerális vonal is felsejlik. Nagy test, nagyon magas alkohol (15%), aminek köszönhetően az ízben megjelenik az alkoholédesség is. Mind illat-, mind pedig ízvilágát a hordós jegyek dominálják, az alkohol a korty végén fűt. Egyedi tétel, ami mindenképp ételt kíván maga mellé.

 

Grandiózus rendezvény, grandiózus borok

Szentpéteri Borpince Generáció Cuvée 2019

A névben a Generáció arra utal, hogy “A nagyapa, apa és fia generációkat átölelő Cuvée bora” került a palackba. A kunsági pince prémium borcsaládjának a része ez a zászlósbor szerepét is betöltő fehér házasítás. Szentpéteri Attila szerint elsősorban a gasztronómiát célozzák meg vele. 50% Chardonnay, 40% Olaszrizling, 10% Irsai Olivér alkotja, melyek külön-külön acéltartályban erjedtek, majd házasítás után egy évig érett a bor 12 hektoliteres új magyar hordóban. Közepes intenzitású citrom szín, vonzó, déli gyümölcsös, citrusos, fehér virágos illat, melyben érezhetően dominál a csak 10%-ban jelenlévő Irsai. Kóstolva a bor közepes testet mutat, érett gyümölcsök jelennek meg, mint a körte, a barack, sárga alma, nyári alma. Közepes hossz, kicsit több savval talán lendületesebb lehetne, de így is egy szépen elkészített bor. 

 

Petrény Winery Petrény ASTRA Egri Csillag 2016

Hárslevelű, Chardonnay, Szürkebarát és Olaszrizling házasítása ez a fehér cuvée. Szinte borostyánba hajló mélyarany szín. Illatát erőteljesen a pörkölési aromák határozzák meg, benne dió, karamell, pörkölt mogyoró és mandula, dohány, vanília, méz. Mindezek a jegyek a bontás után viszonylag intenzíven jönnek. Emellett szellőzve érkezik egy mézeskalácsos, almás pités illatvonal is. Ízben is ezek a jegyek köszönnek vissza, csak ha lehet még intenzívebben. Testes bor, a 13%-os alkoholnál nagyobb alkoholérzettel. Fajsúlyos versenyző, mely több savval egyensúlyosabb és lendületesebb lehetne.

 

Grandiózus rendezvény, grandiózus borok

 

Tornai Pincészet Somlói Top selection Grófi Juhfark 2019

Somlói borhoz képest viszonylag halványabb szín. Illata nagyon vonzó, gazdag, fűszeres, sós, minerális, mézes, fehérvirágos, igazi somlói jegyekkel. Kóstolva testes, krémes, olajos mozgású, benne aszalt gyümölcsök megtámogatva hordófűszerekkel, hársmézzel. Barátságos, jól strukturált, komplex bor, benne minden komponens a helyén. Egyensúly, harmónia, elegancia jellemzi. Nagyon szép savkarakterisztikával bír, mely hosszú lecsengést biztosít neki. Nagy bor, mely előtt még rengeteg év van, de már most is élmény fogyasztani. Tárazzunk be belőle, amíg van. Ez a bor a Mundus Vini-n idén nagy sikert ért el. 

 

Szentpéteri Borpince Cabernero 2021 

Szintén a Prémium borcsalád tagja, szintén dűlőszelektált, terméskorlátozott, különleges minőségű, válogatott alapanyagból készült ez a rozé. Szőlőfajtákat tekintve 70 % Cabernet sauvignon és 30 % Néró. Egy része újhordóban erjedt és érett. Lazac szín, intenzív illat, melyben egy nagy kosár piros bogyós gyümölcs jelenik meg sok-sok eperrel, pirosribizlivel, szamócával. Mellette kevés menta, kakukkfű. Kóstolva a rozéhoz képest komolyabb testet mutat, köszönhető a részbeni hordós érlelésnek. Az alkohol is kicsit magasabb (13%), de a test felveszi simán. Ízvilága intenzív, piros bogyós gyümölcsök által dominált, a savaknak köszönhetően lendületes, friss. Modern, francia stílusú izgalmas rozé, a magyar rozé mezőny fölé nő. 

 

Grandiózus rendezvény, grandiózus borok

Feind Pincészet The Reason 2019

A pincészet 45% cabernet franc, 45% merlot és 10% syrah fajtából állította össze ezt a házasítást. Barrique hordóban érlelődött 15 hónapig, majd a házasítás után további négy hónapig tartályban. Tavaly novemberben a Bordeaux Novemberen kóstoltam, akkor még csak mintaként volt jelen és nagyon rendezetlen képet mutatott, de az alapanyag már akkor is ígéretes volt. Az eltelt négy hónap alatt valóban sokat fejlődött, kezdenek a komponensek a helyükre kerülni, kezd összeérni. Viszonylag intenzív illattal nyit, benne feketebogyós gyümölcsök, cassis, némi fűszerpaprika. Kóstolva közepes test, a tanninok moderáltak, a savak jól tartják, jól elkészített bor. A hordós jegyek kezdenek belesimulni, már nem nyomják el gyümölcsöket, inkább egy fűszeres vonallal gazdagítják a bort. 

 

Cseri Pincészet Pannonhalmi Legenda 2017

Az inkább rajnai rizlingjeiről híres pannonhalmi pince top vörösbora ez a cabernet franc és merlot házasítása, 12 hónapot érett tölgyfahordóban. Mély rubin szín, közepesen intenzív illatában érett erdei gyümölcsök, hordófűszerek, cseresznyebefőtt, kevés zöldfűszer. Ízben a hordós jegyek kicsit erősebbek, de itt is inkább kiegészítenek, csoki, szivar, vanília formájában, mellettük szeder, áfonya. A tanninok elsimultak, a savak jó egyensúlyban tartják őket, az alkohol kicsit magas (15%), a lecsengés közepes.

 

Grandiózus rendezvény, grandiózus borok

 

Liszkay Borkúria Cabernet Sauvignon Barrique 2015 

A pincészet zászlós bora, mely 24 hónapot töltött első töltésű barrik hordóban. Gránátvörös szín, illatában az érett gyümölcsök dominálnak, de megjelennek a hordós jegyek is, vaníliás, étcsokis formában, mellettük zöldfűszeres, avaros vonások. Kóstolva közepesnél erősebb tanninok és test, integrált savak, érett feketecseresznye, feketeribizli, étcsoki. Érezhetően a Balaton északi parti karakterét mutatja, kevés zöldfűszerrel, besimult tanninokkal, és beépült hordós jegyekkel. Az alkohol sem túlzó, és a palackos érlelés is előnyére vált. 

 

Pannonhalmi Főapátság Infusio 2019

A Pannonhalmi Apátság presztízs házasítása, amely 60% merlot és 40% cabernet franc cuvée-je és amelynek alapanyaga a legjobb, legmelegebb dűlőkből származik. Az erjesztés 60 hektós acéltartályokban, majd az érlelés 228 literes első- és másodtöltésű főleg magyar, kisebb részt amerikai hordókban történt 19 hónapig. Sötétbe hajló mély rubin szín lilás széllel. Illata elsőre közepesen intenzív majd lassan erősödik, benne sok-sok erdei gyümölcs és a hordós érlelés jegyei. Még nagyon fiatal bor, de potenciálját már most is megvillantja. Kóstolva elsőre a nagy mennyiség ellenére is szépen integrált tanninjai tűnnek fel, sima, lágy struktúrájú, kellemesen simogató. A hordó inkább csak hozzátesz, díszít, az ízvilág középpontjában is a feketebogyós gyümölcsök vannak. Hosszú lecsengés, a magas alkohol (15%) ellenére önmagában is jól iható, és ételek mellé is kiváló. 

 

Ruppert Borászat Merlot 2017

Mély rubin szín, közepesnél intenzívebb illata szép gyümölcshangsúlyos, merlot-san szilvás, szedres, áfonyás. A hordós érlelés jegyei kiegészítik az illatképet, kakaóval, belga csokival, kevés marcipánnal, vaníliával. Kóstolva nagy test, sok tannin és ezt szépen ellensúlyozó komoly savak. A tanninok még nem teljesen simultak el, némi palackos érlelés még jót tesz neki. Érezhető villányi stílus, ugyanakkor örömteli a megfelelően jól definiált gyümölcsösség mind illatban, mind ízben. A nagy komponensek ellenére is jól fogyasztható, szerethető bor. 

 

Bodri Pincészet Szekszárdi Merlot „Gurovica” Válogatás 2016

Sötét, mély rubin, szinte fekete szín. A pohárba kerülve rögtön látszik, hogy igen masszív, komoly bor, válogatott alapanyagból szűrve. Illata kicsit lassan fejlődik, de szellőztetve egyre intenzívebbé válik. Van benne minden, ami fekete: csoki, ribizli, szeder, cseresznye. Ezenkívül szépen adagolt hordófűszerek köszönhetően a kiváló francia hordóknak, édesgyökér, medvecukor. Kóstolva rendkívül összetett bor, nagy testtel, sok tanninnal és savval, de mindezek egyensúlyban vannak, a tannin nem szárít, szépen beépült. Komoly, nagy bor, mely ételek mellett mutatja meg igazi formáját.

 

Grandiózus rendezvény, grandiózus borok

 

Petrény Winery Petrény Padok II. 2011 Superior Selection

Karakteres bordeaux-i cuvée, cabernet franc, merlot és cabernet sauvignon fajtákból. A pincészet kiemelkedő dűlőjéről, a Padokról szüretelt prémium alapanyag. Mély rubin színű, érett, fűszeres, kicsit köves, hűvösebb karakterű vörösbor. Illata lassan nyílik, de pörgetve egyre erősödik. Idő kell neki a pohárban, meghálálja. Beleszagolva szeder, cassis, áfonya, földes-avaros jegyek, grafit keverednek. Testes bor sok tanninnal, de a hűvösebb karakter savai jól ellenpontozzák. Egészen hosszú lecsengéssel búcsúzik a korty. Minél tovább kóstoljuk, annál jobbnak érezzük és élvezzük, így nem csoda, hogy még egy pohárral kérünk belőle. 

 

Thummerer Pincészet Vili Papa Cuvée 2011

A szintén egri pincészet szintén bordeaux-i fajtákból készült házasítása, a pince presztízs bora. Mély rubin, szinte átláthatatlan fekete szín, de egészen fiatalos képet mutató széllel. A pohárba kerülés után viszonylag gyorsan szellőzik és válik meglepően intenzívvé az illata. Benne sok-sok erdei gyümölcs, szeder, áfonya, édesfűszerek és étcsoki. Kóstolva testes, nagy bort kapunk, de minden komponens a helyén van, a bor kifogástalan egyensúlyt és harmóniát mutat. Ízében is az illatjegyek dominálnak, a tannin besimult, lágy, kedves, ahogyan az egész bor az. Szívesen iszunk belőle önmagában is, étel mellé is, hiszen fogyasztása élmény. 

 

Vylyan Szőlőbirtok Duennium 2012

A pincészet zászlósbora ez a két cabernet és syrah szőlőfajtákból készült házasítás. Színe mély rubin, illata érett jegyeket mutat, intenzíven jönnek belőle a feketebogyós erdei gyümölcsök, édesfűszerek (szegfűszeg, kardamom), étcsoki, vanília, édesgyökér, medvecukor, bőr. Ízben jelentős mennyiségű tannint kapunk, de a szebb fajtából, integrált, barátságos, egyensúlyban a savakkal és a 14%-os alkohollal. Íze érett és aszalt gyümölcsök keveréke, mazsolás, dohányos jegyekkel keverve. Komplex, érett, kifinomult bor, jó egyensúly, kellő hosszúság, igazi villányi egyéniség.

 

Grandiózus rendezvény, grandiózus borok

 

Maul Pincészet Zsolt 2018

Több fajta (cabernet franc, merlot, kékfrankos, syrah, carmenere) házasításával készült hordóválogatás. A pincétől már megszokott hatalmas paraméterek, nagy, üresen is nehéz üvegben. Töménység, vastagság, súly, erőteljes komponensek, robosztus jegyek. Színe szinte fekete, olyan sötét akár az éjszaka. Illatát elsőre a hordófűszerek dominálják, kávé, vanília, csoki, rumpuncs, konyakos jegyek, majd némi aszalt áfonya, szilva, szeder is előbújik. Már az első korty letaglóz. Brutális test, hatalmas, szinte erősített boros alkohol (16,5%), végtelen mennyiségű tannin, mindezeket masszív savak kísérik. Ízvilágát a konyakos meggy, az étcsokiba mártott rumos szilva dominálja. Mindenképp ételt kíván, bármilyen masszív vörös hússal megbirkózik. 

 

Grandiózus rendezvény, grandiózus borok

 

Tibor Családi Birtok Tokaji 6 puttonyos Aszú 2018

A pince névadója Kulcsár Tibor Szegi határában lévő saját szőlőtőkéin termett alapanyagból készítette ezt a rendkívül fiatal aszút. Olyannyira fiatal, hogy ez az első 2018-as aszú, amit készre palackozva kóstoltam. A Szegi határában lévő Poklos-dűlőből származik az alapanyag, amely dűlőnek a tetején, mint köztudott „olyan meleg van, mint a Pokolban”, ahogy azt egy másik ott dolgozó borásztól hallottuk. Színe mély, borostyán, sokkal korosabbnak néz ki, mint amilyen fiatal. Oxidatív, hagyományos, régi stílus, fahordós erjesztés és fahordós érlelés. Illatában és ízében is mézes, aszalt barackos, vaníliás, hordófűszeres, pörkölt magos jegyek dominálnak. Szellőzve erősödik egy mézeskalácsos, mézes zserbós vonal, karamell, füge, datolya, rumos dió, almás rétes. Koncentrált, testes, vastag aszú, de a magas cukrot (182,1 g/l) nagyon masszív savak (14,39 g/l) tartják kordában. Már most is fogyasztható, de igazából sok évre is eltehetjük a borhűtőbe. 

 

Tokaj-Hétszőlő Birtok Tokaji Aszú 6 puttonyos Hárslevelű Nagyszőlő dűlő 2017

Egy másik fiatal aszú, amelyik nemcsak annak látszik, de valójában is az. A pince kiemelt (1er Cru) területként kezelt dűlőjéről érkezett, és különlegessége, hogy csak hárslevelűből készült. Halvány arany szín, kirobbanóan intenzív, sokszínű illat és ízkombó. Benne hársméz, aszalt barack, ananász, narancshéj, narancslekvár, sárgabarack dzsem, hársvirág, kamilla, a kertben a fáról frissen szedett kajszi, melyet kettétörünk és a mag kidobása után beleharapunk. Nagyfokú komplexitás jellemzi, a sav-cukor arány tökéletesre hangolt, az aromák intenzívek és hosszúak. A bor kellően telt, testes, hosszú és izgalmas. Nagyon szép aszú, mely hosszú életű is lehet, már annak, aki meg nem issza azonnal, merthogy ez már most is bitang jó.

 

Grandiózus rendezvény, grandiózus borok

 

HOLDVÖLGY Culture 2013 Aszú

Még egyet csavartunk felfelé az aszú potméteren. A Holdvölgy ezen bora már hosszabb ideje a piacon van, többször volt alkalmam kóstolni, és örömmel állapítom meg, hogy azok a jegyek, amik kezdetben is tetszettek, semmit sem vesztettek fényükből, miközben az aromagazdagság fokozódott. Arany szín, lassan kibontakozó, majd intenzívvé váló illat, benne méz, birs, kajszibarack, birskompót, baracklekvár, kevés füge, naspolya, lépesméz, fehér virágok, melyet a háttérben egy szolid zöldfűszeres vonal támogat. Nagyon komplex, nagyon sokrétű, minél tovább ülünk vele és kortyolgatjuk, annál újabb és újabb aromák bontakoznak ki. Az egyensúly kifogástalan, a lecsengés végtelen hosszú. Egyszerűen nagyon itatja magát, ami azért baj mert azelőtt kiürül a poharunk, hogy minden rejtett báját megismernénk. Muszáj még tölteni belőle.

 

Grandiózus rendezvény, grandiózus borok

 

Mi volt még a Grandon?

Amikor egy nap alatt az egész világ megfordul a borospoharadban

Soha nincs elég korán egy kékfrankos mesterkurzushoz

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!