A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jubileumi bor csúcstalálkozó a szomszédban

10. VieVinum, Hofburg, Bécs

2016-06-02 | Erős D. Zoltán


Jubileumi bor csúcstalálkozó a szomszédban

Az idén június 4-6-a között a bor európai központja Bécs lesz. A Hofburg a helyszíne a jubileumi, az idén tizedik alkalommal megnyíló VieVinum Nemzetközi Borfesztiválnak. A kétévenként megrendezett fesztivál a düsseldorfi ProWein és a veronai Vinitaly mellett a térség meghatározó boros eseményei közé tartozik. Ennek középpontjában azonban az osztrák borok állnak, de a látogatók kitekintést kaphatnak Európa, valamint az Újvilág további borászataira is.


A Hofburg épületegyüttesének másfél tucat termét több mint félezer borász, borkereskedő és gasztronómiai kiállító népesíti be most hétvégén. A legtöbb borászat – kétszázötven Alsó-Ausztriából érkezik. Utánuk a burgenlandiak következnek százötvennel, Stájerországból negyven, míg Bécsből pedig mintegy tíz pincészet mutatkozik be. Aki számít, az ott lesz, még a legnevesebbek sem hagyják ki ezt az eseményt. Alsó-Ausztriából érkezik a Bründlmayer, a Fritz Hirtzberger,  a Knoll, az F.X. Pichler és a Prager, Burgenlandból a Gernot és Heike Heinrich, a Kracher, a Pöckl, a Kollwentz, a Gesellmann, Stájerorzágból a Sattlerhof és a Tement pincészet.

 

Az osztrák borok mellett  francia,  olasz,  spanyol,  portugál, német, horvát, szlovén, román, és luxemburgi borokat is kóstolhat majd a közönség. Érkeznek még borok az Egyesült Államokból, Argentínából, Új-Zélandból is. A magyar borászatot badacsonyi, szekszárdi, tokaji és villányi borok reprezentálják. Az előzetes kiállítói listában magyar részről konkrét pincészetként csak a badacsonyi Villa Sandahl szerepel.

 

 

A kiállításra szombaton, vasárnap és hétfőn délelőtt kilenc órától a szakmai közönséget várják, majd délben tárják ki a kapukat a nagyközönség előtt. A sétáló kóstoló mellett mesterkurzusok, workshopok és szemináriumok sorát szervezik, amelyek bevezetnek a különböző osztrák borvidékek világába, bemutatják az egyes szőlőfajták sajátosságait, valamint az alkalmazott, esetenként igencsak egyedi technológiákat.

 

Külön kurzus keretében  ismerkedhetnek meg a borbarátok a bécsi borászatokkal, a tipikus burgenlandi pincészetekkel, a Thermenregion legkiválóbb boraival, a wachaui rizling 2006-os évjáratával, de megtapasztalhatják azt is, hogy milyen hatással vannak a változó időjárási viszonyok a különböző évjáratokra. A programokon résztvevők megismerkedhetnek a kékfrankos titkaival, a legjobb stájer sauvignon blanc-okkal, valamint a legkiválóbb osztrák pezsgőkkel. Ezek a programoknak a többsége ingyenesen látogatható, de előzetes regisztrációhoz kötött.

 

A jubileumi VieVinum díszvendégei a legkiválóbb német borokat előállító VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) borászatok lesznek,  a boraikat kommentált kóstoló  keretében is bemutatják. A kiállítók között lesz mások mellett a Heymann-Löwenstein, a Dr. Lossen és a Krug-Rumpf pincészet.

 

A szervezők a borfesztivál három napja alatt mintegy 15 ezer látogatóra számítanak.      

 

Időpont: 2016. június 4-6

Helyszín: Hofburg, 1014, Bécs, Heldenplatz

Elérhetőség: vievinum.com

facebook.com/vievinum

Jegyek: A napi jegyek már 30 Eurótól, a 3 napos jegyek 70 Eurótól megvásárolhatók a honlapon. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!