A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kialakította álláspontját az EU a természetes borok ügyében

Most a tagországokon a sor

2021-04-15 | Vinoport


Kialakította álláspontját az EU a természetes borok ügyében

Az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos Stella Kyriakides múlt héten ismertette a döntést, milyen módon és kik tüntethetik fel a címkén a „természetes” szót.


Április 8-án jelent meg a hír, mi szerint továbbra is az egyes országok hatáskörébe fog tartozni, milyen borokra (és élelmiszerekre) iíhatják rá a termelők, gyártók a „természetes” szót. A mostani közlemény előzménye, hogy nemrégiben az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési igazgatósága – részben az Olasz Bor Unió kezdeményezésére indított vitában – arra jutott, a „természetes” szó megtévesztheti a fogyasztót, mert magasabb minőségre utal. Ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg Stella Kyriakides, az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos az Európai Parlament képviselőinek levelére válaszolva. Ebben a politikusok azt kérték, minél előbb foganatosítson lépéseket, amivel a vásárlók korrekt tájékoztatása biztosítható a jövőben.

 

 

Válaszában a ciprusi biztos felhívta a figyelmet, az 1924/2006-os EU-s szabályozás a „természetes” szóhoz nem társít egészségügyi vagy táplálkozási többletjelentést. Ilyeténképpen a kifejezés az önkéntes fogyasztói tájékoztatást szabályozó 1169/2011-es rendelet hatálya alá esik, és mint olyannak igaznak, dokumentálhatónak kell lennie és nem lehet félrevezető. Leírta azt is, a Bizottság jelenleg nem látja szükségét a szó európai szintű definiálásának. A boroscímkék tartalmának vizsgálata így a nemzeti hatóságok és fogyasztóvédelmi szervek feladata marad – zárja levelét Kyriakides.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!