A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mitől lesz érlelhető egy fehérbor?

Kóstoló tréning

2016-11-01 | Gonda György


Mitől lesz érlelhető egy fehérbor?

Az új tanévtől a Borkollégium úgynevezett Kóstoló tréningeket tart, méghozzá nyolc témára felépítve. Ezeken egy-egy konkrét témával, borfajtával, területtel ismerkedhetünk speciális borsor segítségével, az együtt kóstolás élményével. A mesterkurzusokhoz képest kisebb hangsúly helyeződik az elméleti bevezetőre, azonban itt is fontos a nyílt vagy vakkóstolásnál megismerni a borok hátterét, jellemzőit.


A könnyű fehérboroktól a vidám rozékon át a legjobb vörösökig és édes borokig, pezsgőkig a nyolc legfontosabb és legsikeresebb borstílust mutatja be nyolc kóstolón a Borkollégium. A nyolc rész tanévenként rotálódó rendszerben, újra és újra ismétlődni fog, mindig változó borsorral, tehát bármikor be lehet csatlakozni, esetleg akit csak a könnyed fehérborok érdekelnek, az részt vehet kirázólag azon a kurzuson egy év alatt akár kétszer is. A kurzusokról itt írt a Borászportál, a Borkollégium információi pedig itt találhatók. Ebben a cikkben arról számoltunk be, hogy milyen volt a nyolcrészes sorozat Érlelhető fehérborok című része.

 

A több mint kétórás kurzus vezetését dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium egyik alapítója, szakmai vezetője vállalta magára. Annak ellenére, hogy Gabriella 26 évvel ezelőtt tartotta első borismereti óráját, nem kevésre vállalkozott, hiszen erre a témára több 10 óra is kevés. Persze az anyag teljes feldolgozása nem volt cél. Mindössze az alapfogalmak, a fontosabb technológiai kérdések, és az érintett fajták, borvidékek átbeszélésére jutott idő. A borkóstolási ismeretek átadása most is kötelező része volt az estének.

 

Szó esett arról, hogy hosszan érlelhető bor alapja az érett, egészséges szőlő, amelyet megfelelő hőmérsékleten kell szedni, ezért nem ritka már hazánkban sem az éjszakai szüret. Téma volt a gépi szüret veszélye, és hogy igazán nagy bort csak a jól betanított munkásokkal végzett, kézi szüret tud biztosítani. A legtöbb szó a hordós érlelés mikéntjéről esett. Milyen a jó hordó, meddig és hogyan használható, mikor mekkora méret szükséges. A bor értékelése kapcsán a legtöbbet az egyensúlyról, savszerkezetről értekeztünk. Olyan fogalmakkal ismerkedtek meg a hallgatók, mint almasavbontás, barrique, terroir, zajos és csendes erjedés. Igyekezett az este arra a kérdés is választ adni, hogy mitől függ, hogy melyik bor meddig érlelhető. Erre ilyen kevés idő alatt nem lehet felelni, hiszen ennek eldöntéséhez sok tudás, kóstolási tapasztalat szükséges. Inkább az került kihangsúlyozásra, hogy hosszan érlelhető, kiemelkedő minőségű száraz fehérborokat elsősorban a hűvösebb borvidékek képesek adni, mivel itt marad meg leginkább az érlelhetőség fő támaszát nyújtó savgerinc. Igazi beszélgetős este kerekedett a kóstolásból. Érdeklődő közönség gyűlt össze, és még a tapasztaltabbaknak is jól esett az ismétlés. Arról nem is beszélve, hogy igen kiváló borokat volt szerencsénk kóstolni.

 

 

A borokra kanyarodva, ezen az estén is jól volt összeválogatva a sor, mivel mindegyik tétel valamilyen szempontból világította meg a témát. A köveskáli Pálffy fehérbora, a téma szempontjából, a házasítás lényegét mutatta meg. Az olaszrizling adta az alapot és a fajtajelleges mandulát, a zöldveltelini az aromatikát, a szürkebarát a testet. Szép, egyensúlyos házasítás, 2-3 éves érlelési lehetőséggel. A Szent Donát Meszes mutatta meg, hogy egy jó évjárat jó alapanyagát hogyan támasztja meg a meszes talaj, és a megfelelően megválasztott hordós érlelés. Igazi csopaki olaszrizling minden képességével, karakterével. Az Etyeki Kúria bora egy tanítanivaló hordózott chardonnay. Jól lekövethető benne, hogy a hordó játéka milyen jól ki tudja egészíteni a fajtát. Egyelőre még a tölgyfa picit fölülírja a chardonnayt, de ez nem baj, mert az egész a helyén van. A Bussay Tramini annak jó példája, hogy egy hűvösebb termőhely, jó évjáratban érlelhető bort tud adni egy illatosnak elkönyvelt fajtából. Bár tudjuk, hogy a tramini messze felülemelkedik az összes illatos fajtán. Szépen elkészített bor, amiből még 3 év után is a fajta fiatal karaktere köszön vissza. Az Árvay Padihegy a sokat kívánt egyensúlyra és a terroirra épít. Feszes szerkezet, egy kis rejtett hűvös hatással. Savak adják a bor gerincét. Aromatikában kifejezetten gyümölcsös, érettség jelei nélkül, sok déligyümölccsel. A Kreinbacher Juhfark mindkét palackját komoly fülledtség fedte ezen az estén.

 

A következő alkalommal a nagy kedvenc rozé, és a hagyományos magyar piros bor, siller lesz a téma.

 

Kóstolt borok:

Pálffy Pince Káli Birtokbor Fehér 2015, Kreinbacher Nagy-Somlói Juhfark 2015, Szent Donát Meszes Olaszrizling 2013, Etyeki Kúria Chardonnay 2013, Árvay Pince Padihegy Furmint 2013, Bussay Pince Tramini 2013Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!