A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Olaszrizling, amit Rezedának hívnak

Szabó Gyulával beszélgettünk 2. rész

2013-08-24 | Tóth Adrienn


Olaszrizling, amit Rezedának hívnak

A Káli Kövek borászával, Szabó Gyulával készített interjúnk első részében először arról faggattuk a ma már ismertnek számító Balaton-felvidéki borászt, hogy keveredett erre a pályára, és hogyan épült fel a Káli Kövek, majd arról kezdtünk beszélni, milyen elvek szerint folyik a munka a szőlőben.


 

Cikkünk első részéhez kattints IDE!

Hogyan dolgoztok a pincében?

Bogyózás után minimális áztatási időt engedve kézzel préselünk, majd egyéjszakányi ülepítés után kerül a must az erjesztő hordóba vagy tartályba. Sőt a prémium borok esetében csak a színmustot használjuk fel, így ezeknél a boroknál nem is jutunk el a préselésig, a présmust az alacsonyabb osztályúakba kerül. A borok nagy része ezt követően hordóban erjed és érlelődik, élesztő és hűtés nélkül.

A seprőn tartással kezdetben próbálkoztam, de azt tapasztaltam, hogy bár teltebbek, aromatikusabbak lesznek tőle a borok, de hamarabb is öregszenek, ezért leszoktam róla. Vannak, akik azt mondják, visszafogott, elegáns, hűvös, férfias borokat készítek, de én mindegyiket teljesen másnak látom.

A Rezeda emblematikus bora a pincészetednek. Azt már tudjuk, hogy a 2012-es az ötödik évjárata. Mondanál többet is erről a borról?

A Rezeda – amely az olaszrizling kapcsán olyan gyakran emlegetett illatos kerti virágról  kapta a nevét – korábban olasz- és rajnai rizling házasításából készült, a két fajta legszebb hordós tételeinek felhasználásával. 2011-ben azonban már olyan érdekesnek tartottam az olaszrizlinget önmagában is, hogy Köveskál néven külön mutattam meg.

2012-ben pedig a prémium szegmensben a Köveskál Olaszrizling mellett a rajnai rizling is önálló palackozásra kerül Szentantalfa néven. A Rezedát azonban nem szerettem volna elfelejteni, ezért ebben az évben már egy több területről származó olaszrizling házasításként került palackba. Ehhez a szőlő alapvetően a Szent György-hegyről érkezett, ezt egészítik ki a Fekete-hegy termésének fűszeres zamatai, valamint a Hegyestű termésének savai.

Mi a jó az olaszrizlingben?

Mindenki ismeri. Mindenkinek van kedvence, akár fröccsbe, akár prémium tételként. Szerintem a másik jó tulajdonsága az, hogy majdnem mindegyik borvidéken megtalálható. A borászok számára is hálás fajta, mert rendre stabilan hozza azt, amit elvár tőle a termelő: ha kétszáz mázsát hagy valaki rajta, azt, ha visszafogja, akkor meg egy másik szintre emelkedve a termőtájat is megjelenítheti.

Olaszrizling, amit Rezedának hívnak

Szerintem az olaszrizlingre jogosan tekintünk hungarikumként, nem is hallok olyat, hogy bárki lekicsinylően beszélne róla. Persze ismerni kell a fajta határait, tudni, hogy ebből nem lehet világrengető bort készíteni, de tisztességes bort igen. És én mindenképpen elfogult vagyok vele szemben.

Bár sok van belőle a Balaton északi partján, és van is szándék arra, hogy kiemelt szerepet kapjon, a szürkebarát egyelőre nem húzónév. Mi a véleményed róla?

Bevallom, régóta nem ittam olyat, amelyik ízlett volna, ezért is fontosnak tartottam, hogy olyat készítsek belőle, amelyik eltér a legtöbb forgalomban lévőtől. A következő szempontokat igyekeztem elkerülni: magas alkohol, nehéz illat, súlyos zamat, maradék cukor.

A 2012-es Szentbékkálla Szürkebarát a valaha volt Töttöskál település templomromja melletti területről származik, arról az ültetvényről, amellyel régóta kacsintgatunk egymásra. A bor hordóban, spontán erjedt. Kíváncsi vagyok a hazai fogadtatására, mert egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a magyar közönség körében sikert arat, tény viszont, hogy több külföldi kereskedő is érdeklődik iránta.

A 2012-es egyébként immár a második szürkebarátom, ugyanis 2011-ben is készítettem egyet, de azt nem tartottam alkalmasnak önállóan történő letöltésre, a Kavics nevű alapborunkba került.

Milyen fajtákból áll a Kavics?

50%-át sauvignon blanc, 40%-át szürkebarát, 10%-át olaszrizling adja. Ez a bor 2011-ben készült el, és a helyi fesztiválok közönsége körében népszerűségre tett szert. Örülök, hogy sok fogyasztót megnyertem általa, de a jövőben nem feltétlenül tervezem a folytatását, mert a mi technológiánk nem ennek a bortípusnak megfelelően lett kialakítva.

Még nem ejtettünk szót a rajnai rizlingről.

A Szentantalfáról származó rajnai rizling igazi meglepetés volt számomra. Termelőjével is véletlenül találtunk egymásra. Már mustként is nagyon meggyőző volt, és utána zökkenőmentesen ment végig az összes lépésen. A borainkat forgalmazó Bortársasággal közösen alakítjuk ki az árpolitikát, és mindannyiunk véleményét tükrözi, hogy a pince borsorában jelenleg ez a legmagasabbra pozícionált tétel.

Olaszrizling, amit Rezedának hívnak

Mit szeretnél megmutatni a boraid által?

Egy magas minőségű borból levezethető, hogy a terület, annak talaja, kitettsége mennyi mindent befolyásol. Mi szerencsések vagyunk, remek adottságok között dolgozhatunk: az itteni hegyek talaja mind bazalt, mind vulkanikus eredetű. Nekünk az a feladatunk, hogy ezen tájak különbözőségeit és hasonlóságait mutatassuk meg az itt elterjedt fajtákon keresztül. Ezért készítünk borokat olaszrizlingből, szürkebarátból, furmintból, rajnai rizlingből és sauvignon blanc-ból.

Úgy gondolom, hogy az új borsorozatunkkal, ahol a fajtaborok településneveket viselnek, jó úton indultunk el. Ezen szeretnék továbbhaladni, mert ezt főhajtásnak szánom a helyi borkultúrát évszázadok óta szolgáló települések és azon emberek előtt, akik itt dolgoznak.

A fényképeket a Bortársaságtól kaptuk, Mikloska Zoltán készítette őket.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!