A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Régi arcok és új befutók a Top 100 legjobb magyar bor nyertesei között

2023-09-28 | (X)


Régi arcok és új befutók a Top 100 legjobb magyar bor nyertesei között

A legjobb magyar borokat ünneplő Winelovers 100 nagykóstolón kérdeztük meg a borászatok néhány képviselőjét arról, hogy mit jelent számukra az elismerés, amit elnyertek a Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen. Vannak köztük olyanok, akik már évek óta neveznek a borversenyre eredményesen, és vannak, akiknek először sikerült bekerülni a legjobbak közé.


Bodor Cabernet Sauvignon 2016 - Grand Gold, Legjobb tanninhangsúlyos vörösbor, Best of Cabernet sauvignon

 

Ez egy olyan szakmai elismerés, amire igazán büszke vagyok. Egy nehéz évjáratban is meghoztam azt a döntést, hogy nem engedtem a minőségből, és csak kiváló alapanyagokkal dolgoztam, ami meghozta gyümölcsét. Sok borversenyen nyertem már a boraimmal, de nem mindegy, hogy melyiken ér el valaki sikert. A Winelovers Wine Awards-on elért eredményekkel a nemzetközi térképre is felkerült a Bodor Borászat, és a siker hozadéka visszaköszön a megrendeléseinkben. A mostani piaci helyzetben - infláció, alapanyagárak drasztikus növekedése, borfogyasztás visszaesése - egyáltalán nem egyszerű a borászatok dolga, egy ilyen kaliberű elismerés azonban egyértelmű orientációs pont a borszeretők és a gasztroszektor szereplői számára. Erre ők is, mi is építhetünk - értékesítési stratégiát és reményeim szerint hosszú távú jövőt is. ” (Bodor Bence borász)

 

Régi arcok és új befutók a Top 100 legjobb magyar bor nyertesei között

 

Cseri VIII. Octavus Pannonhalmi Rajnai Rizling 2S 2019 - Gold, Legjobb hordóban érlelt fehérbor, Best of Rajnai rizling

 

Nagyon fontos volt számunkra ez a díj, mert a pincészetünknek a a rajnai rizling a fő irányt jelenti. Ezt a fajtát mi egy rendkívül széles spektrumon mutatjuk be: a Rajnai Rizling sorozatunk különböző tételei a szüret időpontjának különbözősége, valamint a technológiai eltérések miatt is más stílust képviselnek. A nyertes bor, az Octavus, a sornak spontán erjesztett tétele, s hordóban érlelt változata: az alapanyagot teljes érettségben szüreteltük, kiváló savakkal rendelkezik, és bár két évig volt hordóban, a hordós jegyek mégsem nyomják el benne a gyümölcsös aromákat.” (Cseri Barnabás borász)

 

Régi arcok és új befutók a Top 100 legjobb magyar bor nyertesei között

 

Koch&Evans Villányi Super Premium Franc 2018 - Gold; Koch&Evans Chardonnay 2021 - Gold

 

A Koch borászatot az elmúlt években számos versenyen díjazták, ezúttal pedig a Koch&Evans sorozatot értékelte nagyra a zsűri, amely egy együttműködés eredménye. A szőlészeti-borászati munkákat Koch Csaba végezte, a házasítások kialakításában én is részt vettem. Külföldön megszokott dolog, hogy egy ismert és sikeres borász egy sommelier bajnokkal hoz létre közös borcsaládot, amely mindkettőjük nevét viseli, Magyarországon mi ebben úttörők voltunk az első évjárat megjelenésekor. Ez a díj tökéletesen bizonyítja azt, hogy van értelme az ilyen kooprudukcióknak. Közös boraink teltek, testesek, a kaliforniai borok stílusára emlékeztetnek, magasabb alkohollal rendelkeznek, illatukban és ízükben rengeteg gyümölcs jelenik meg; mind a chardonnay-t, mind pedig a cabernet franc-t rendkívüli aromagazdagság jellemzi.” (Evans Victoria Sommelier Bajnok)

 

Régi arcok és új befutók a Top 100 legjobb magyar bor nyertesei között

 

Steigler Pince Zöld Veltelíni BIO 2022 - Gold, Legjobb reduktív fehérbor, Best of Zöldveltelini

 

Ez egy fontos megmérettetés számunkra, megtisztelő, hogy a zsűri 91 pontra értékelte a borunkat. Sopronban a veltelini alap, a kékfrankossal együtt, emellett szeretnénk a furmintot is visszahelyezni a soproni borok palettájára. Ezek a régi, tradicionális borfajták a  borvidékünkön, a furmint például régebb óta van Sopronban, mint Tokajban, csak sajnos nem nálunk lett világhírű”. (Lőrinczy Bálint tulajdonos)

 

A Soproni egy egyedülálló borvidék a felszínen megmutatkozó csillámpala kőzet miatt. Ez a kőzet hozzájárul a különleges terroir kialakulásához, és ez a Steigler borokban is megmutatkozik. Ahová lehet, küldünk borokat, és megmérettetjük magunkat, mert a díjak jó visszajelzést jelentenek. Mi a borkészítés során a szőlőre koncentrálunk, tanúsított bioborászat vagyunk. Ez a verseny nem kizárólag bioboroknak szól, így még nagyobb jelentőségű számunkra az elért eredmény”. (Varga Tamás borász)

 

Régi arcok és új befutók a Top 100 legjobb magyar bor nyertesei között

 

Kővágó Pince Piros Tramini 2021 - Gold, Tölgyes Rosé 2020 - Gold

 

Ebben az évjáratban jutottunk el oda, hogy nemzetközi szinten is aranyakat érjünk el. A Winelovers Top 100-ra mindig is úgy néztem, hogy nem egyszerű a listára felkerülni, és most, hogy jött ez az eredmény, pozitív érzésekkel tölt el. De az, hogy mi lesz a hozadéka, nyilván rajtunk is múlik. A tramini egy kísérleti tétel volt: nem narancsbor, de narancsbor-jellegű tétel, ami eredetileg egy rozénak indult volna. A Tölgyes Rosé értékelésén meglepődtem, mert általában a fogyasztók nem nagyon tudják hová tenni. A kóstolás után jellemzően pozitív a visszajelzés. A díjak jelzik, hogy jó az irány, bár finomítgatni még szeretnék rajta." (Dér Norbert borász)

 

Régi arcok és új befutók a Top 100 legjobb magyar bor nyertesei között

 

Matyisák Pince és Kádárüzem Tokaji Furmint Aszúeszencia 2008 - Gold, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2000 - Gold, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000 - Gold

 

“A kezdetektől szerepelünk a Winelovers Top 100-ban, már az első versenyen is kaptunk díjat. Marketing részről ennek nagy jelentősége van. Tavaly az újság alapján könnyebben megtaláltak minket a fogyasztóink, ezért jelentünk meg idén egy cikkel is a magazinban. Azt látom, hogy a tokaji aszúra van érdeklődés, szeretnek a fogyasztók olyan borokat venni, amely még 50 év múlva is megállja a helyét. Sokan pedig az esszenciát keresik. Én arra törekszem, hogy mind a boraink, mind a dobozok, a csomagolás is egyediek, felismerhetőek legyenek a nagy választékban. Idén 6 tételt neveztünk, és ebből három kiemelt helyezést ért el. Ezek közül a 2008-as aszúeszenciát emelném ki, hiszen ez az, amivel a legmagasabb pontszámot, 92 pontot értünk el.” (Matyisák Gábor borász)

 

Régi arcok és új befutók a Top 100 legjobb magyar bor nyertesei között

 

Villa Gyetvai Borbirtok Cabernet Franc 2021 - Gold, Best of Cabernet franc; Villa Gyetvai Kékfrankos 2021 - Gold

 

Tavaly hasonló díjakat kaptunk a Winelovers Wine Awards-on, ezért bíztunk benne, hogy idén is értékelik azokat a gyümölcsös, könnyed, nyárias borokat, amelyek a Balatonról érkeznek. Reméltük, hogy a borokat bírálók idén is hasonlóan vélekednek majd, mint tavaly, és így is lett. Amit a zsűri elnöke elmondott, miszerint a könnyed, gyümölcsös tételekre van most igény a vörösboroknál is, mi ezt már régóta érezzük a piac felől, és egyet is értünk vele. A Cabernet Franc elismerésének azért örülök különösen, mert ez volt ennek a szőlőnek az utolsó évjárata nálunk. Sajnos ki kellett vágnunk, miután 3-4 évig küszködtünk vele, de lehet, hogy megérezte, hogy ez az utolsó évjárata, és óriási meglepetést okozott – a díj kapcsán kicsit meg is sirattuk. Minden tételünket nem nevezhetjük, nehéz a „gyerekek” közül választani: de ha valamiről úgy érezzük, hogy közönségkedvenc lehet, és a zsűri is feltehetően szeretni fogja, azokat indítjuk versenyen. A díjak megerősítést jelentenek, hogy jól alakulnak a boraink, és fontos, hogy ne csak a fogyasztóktól, hanem a szakmai közösségtől is kapjunk visszajelzést.” (Gyetvai Zsolt borász)

 

Régi arcok és új befutók a Top 100 legjobb magyar bor nyertesei között

 


 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!